Priređen prijem povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom

Danas je u kabinetu gradonačelnika Užica priređen prijem za predstavnike užičkih udruženja osoba sa invaliditetom povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom – 03. decembra.

Gradonačelnik Tihomir Petković je tim povodom istakao da se ovaj dan obeležava od 1992. godine sa ciljem da se omogući osobama sa invaliditetom ravnopravno učešće u društvenom životu i svake godine predstavlja priliku da se podetimo problema sa kojim se oni suočavaju od kojih su najveći siromaštvo, visoka stopa nezaposlenosti, problemi vezani za obrazovanje, socijalnu i zdravstvenu zaštitu i nedovoljno učešće u društvenom životu.

Gradonačelnik Petković je istakao da godinama unazad Grad Užice finansijski pomaže rad udruženja osoba sa invaliditetom na svojoj teritoriji, kojih trenutno ima 12, i da je iznos koji se u gradskom budžetu izdvaja za ta udruženja iz godine u godinu sve veći, pa će tako biti i sa budžetom za narednu godinu. Kako je naveo gradonačelnik, u gradskom budžetu za narednu godinu će u ove svrhe biti opredeljeno više novca, a iznos će zavisiti od spremnosti udruženja da taj novac usmere na poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom kroz različite projekte.

Gradonačelnik je naveo i da je u proteklom periodu na državnom nivou dosta toga urađeno na polju donošenja zakonskih i podzakonskih akata, kojima bi se poboljšao položaj osoba sa invaliditetom u društvu.

Upoređujući ono što je urađeno u protekom periodu sa realnim potrebama osoba sa invaliditetom, gradonačelnik je istakao da je puno toga dobrog urađeno na tom polju, ali da uvek može i mora, više i bolje.

Predsednica Međuopštinske organizacije slepih Užice Dragana Dučić je navela da udruženja imaju problema sa školovanjem, zapošljavanjem, ali se nada da novije generacije neće prolaziti trnje do zaposlenja.

„Želela bih da sva naša udruženja imaju jedan cvet, kome ćemo dati posebno ime, i to će biti veštački cvet sastavljen iz dvanaest latica koje simbolizuju naših dvanaest organizacija. Taj će cvet naši sugrađani mirisati i negovati.“- rekla je Dučić poželevši svim osobama sa invaliditetom srećan praznik.

Gradonačelnik je od udruženja dobio lopticu u koju su, po rečima Dučićeve, utkane emocije mnogo ruku.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *