Pripadnike MUP-a angažovane na gašenju požara na Eviji nagradile Eurobank i Direktna banka

Pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije, Helikopterske jedinice i medicinski tim Odeljenja za zdravlje zaposlenih i bezbednost na radu, koji su bili angažovani na gašenju požara u Grčkoj, na svečanom prijemu u Palati „Srbija“ odato je priznanje za uložene nadljudske napore u borbi sa vatrenom stihijom i dodeljene novčane nagrade.

Naši heroji sa Evije nagrađeni su od Ministarstva unutrašnjih poslova, ali njihov trud i pomoć koju su pružili grčkom narodu odlučile su da nagrade i „Eurobank“ i „Direktna banka“, koje su početkom jula najavile sporazum o spajanju i strateškom partnerstvu, čime će dostići tržišno učešće od preko 6,5%. Banke su im uručile ček od 50.000 evra, koji će biti podeljen između pripadnika MUP-a, članova ekipa koje su učestvovale u gašenju požara.  

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin zahvalio se vatrogascima – spasiocima, pripadnicima Helikopterske jedinice i medicinskog tima u ime svih Srba, Republike Srbije i predsednika Aleksandra Vučića, jer su pokazali najlepše i najhrabrije lice Srbije, onakve kakva ona zaista jeste.

Istakao je da kada je predsednik Aleksandar Vučić izdao naređenje da krenu u pomoć bratskom grčkom narodu, izdao je naređenje iz duše svakog Srbina.

„Našoj braći je bilo teško, zato smo bili tu da pomognemo. Kada ste stigli, svi su znali da od tada pa do kraja neće biti povlačenja i odstupanja. Linija koju ste vi držali nije pala. Nijedno drvo, nijedno selo, nijedan grad, nijedan čovek nije više bio u opasnosti kada su srpski vatrogasci zauzeli svoju liniju i počeli da je brane“, naglasio je ministar.

Takve stvari, kako je naveo, se ne zaboravljaju, o njima se govori, one se prepričavaju i kako vreme prolazi podvig srpskih vatrogasaca će biti sve veći.

„Nagrada koju ste dobili je nagrada zahvalnosti koju niste tražili i očekivali. Niko od vas nije pošao na ovaj zadatak pitajući šta će dobiti, koliko će ostati, da li će to biti pretnja za njega, njegovo zdravlje, porodicu. Niko od vas nije pitao da li će biti nagrađen. Čim ste stigli, ušli ste u borbu sa vatrenom stihijom“, rekao je ministar.

Istakavši da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova angažovani na gašenju požara u Grčkoj pokazali da je Srbija u stanju da se izbori sa svakom opasnošću, ministar je naveo da su se oglušili o jedno njegovo naređenje – da budu bezbedni i da iznad svega vode računa o sebi, svom zdravlju i životu.

„Jedva da ste me poslušali. Kada sam vas gledao kako ste se borili i radite, video sam da niste razmišljali o mom naređenju, ulazili ste u borbu, u vatru, tamo gde niko ko brine o sebi i svom zdravlju ne bi ušao“, rekao je ministar Vulin.

Otpravnica poslova u Ambasadi Republike Grčke u Beogradu Ekatarina Rapti zahvalila se Vladi Republike Srbije za doprinos koji su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova dali u gašenju ogromnih požara koji su nedavno zahvatili Grčku i istakla da će grčki narod uvek ceniti i pamtiti bratsko prijateljstvo srpskog naroda.

„U ovim teškim vremenima, dragocena podrška Vlade Republike Srbije i ogromni izrazi simpatije i solidarnosti srpskog naroda dotakli su sve Grke i u njihovo ime ja vam odajem priznanje i najdublje poštovanje i zahvalnost“, navela je Rapti.

Prema njenim rečima, ogromni napori, snaga, hrabrost i odlučnost u borbi protiv vatre srpskih vatrogasaca dokaz je da su činovi hrabrosti još uvek mogući.

Ona je pohvalila incijativu „Eurobank“ i „Direktne banke“ koja predstvalja znak zahvalnosti i priznanje za krucijalnu ulogu srpskih vatrogasaca u nedavnoj borbi sa vatrenom stihijom.

Član Izvršnog odbora i direktor Sektora za poslove sa privredom „Eurobank“ Milan Vićentić istakao je da je uručena nagrada čin zahvalnosti istinskim herojima koji su na terenu pokazali šta znači biti plemenit i human.

Naveo je da je današnji dan ovoj grupaciji bitan iz dva razloga – prvi jer je to prva zajednička akcija inicijativa dve banke nakon potpisanog sporazuma o spajanju, a drugi što na ovaj način možemo da podelimo zahvalnost grčkog naroda. 

Zamenik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice i civilnu zaštitu Sektora za vanredne situacije Vlado Plemić, koji je bio šef srpskog tima u Grčkoj, istakao je da su članovi tima ponosni što su ispunili zadatak koje im je zadao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Otišli smo u Grčku da pomognemo bratskom narodu, damo svoj maksimum,  kako bi se izbegle ljudske žrtve, smanjila materijalna šteta i što pre likvidirao požar“, naveo je Plemić.

Plemić se zahvalio ministru Vulinu na tome što je vatrogasce posetio na terenu, što ulaže u poboljšanje uslova njihovog rada i što je prepoznao opasnosti sa kojima se vatrogasci-spasioci suočavaju.  

„Svi  mi imamo određenu sigurnost, jer iza nas stoji država, ministarstvo i ministar. Naše porodice su sada sigurnije. Opravdaćemo ukazano poverenje i dati sve od sebe da se i dalje požrtvovano borimo sa svim elementarnim nepogodama“, poručio je Plemić.

Pripadnici MUP-a, angažovani na gašenju požara u Grčkoj, ministru Vulinu u znak zahvalnosti uručili su statuu vatrogasca. Odmah po izbijanju katastrofalnih požara koji su zahvatili Grčku, po naređenju predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, pomoć kolegama i grčkom narodu u gašenju požara na ostrvu Evija pružilo je 36 pripadnika Sektora za vanredne situacije  sa 14 vozila i 13 pripadnika Helikopterske jedinice sa tri helikoptera, dva „Bel 212“ i „H-145“, kao i medicinski tim Odeljenja za zdravlje zaposlenih i bezbednost na radu sa tri lekara.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *