Pri kraju opremanje nove kotlarnice na gas u Rumi, probni rad 12. oktobra

Radovi na opremanju nove kotlarnice na prirodni gas “Solidarnost” ulaze u sam finiš, a paralelno se izvode i radovi na uređenju infrastrukture oko ove novoizgrađene kotlarnice. Predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić je obišao radove na opremanju kotlarnice vredne 120 miliona dinara, koje je Opština Ruma u celosti finansirala iz opštinskog budžeta, kao i novoizgrađenu kotlarnicu u naselju Tivol.

– Mi smo uspeli od decembra 2019. godine, kada smo počeli da gradimo kotlanicu na Tivolu, da do početka nove grejne sezone završimo i kotlarnicu “Solidarnost”. Dva miliona evra smo isplatili iz sopstvenih sredstava, što pokazuje čvrst stav Opštine da radimo na boljoj usluzi, oporavku našeg preduzeća “Stambeno”, a sa druge strane želimo da građanima omogućimo kvaliteniju, jeftiniju energiju i ono što je najbitnije zdraviju energiju, da više izbacimo taj mazut, koji je donedavno bukvalno stopostotno bio energent koji se koristio u našim toplanama – izjavio je Mančić i istakao da se kotlarnica pušta u probni rad u ponedeljak 12. oktobra, te da grejna sezona počinje, kako je i zakonom propisano, 15. oktobra.

– Mi smo 8. juna smo završili kotlarnicu Tivol koja je gotovo identične vrednosti, ali nova kotlarnica ima još veći kapacitet. Poseduje dva kotla po 3 megavata, grejnog kapaciteta je 38.000 kvadratnih metara, a trenutno u ovom momentu imamo potrebe za grejanjem 29.000 metara kvadrata. Dakle, imamo mogućnost proširenja u perspektivi, čak i pripajanje Doma zdravlja na ovu kotlarnicu koja je ekonomičnija, zdravija, jeftinija u smislu energenta koji koristi, gas i sve ovo pokazuje snagu privrede u našem gradu i stabilnost našeg budžeta – ocenio je Mančić.

Sa novim kotlarnicama na gas Opština Ruma će drastično smanjiti sredstva za nabavku mazuta.

– Verujem da ćemo do naredne grejne sezone izbaciti iz upotrebe i preostala tri kotla na mazut. Izdvajanja za mazut smo već sad sa 60 miliona dinara sveli na nekih 20 miliona – poručio je Mančić, prenosi sajt Opštine.

INFO 24 / eKapija / Foto: shutterstock.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *