Preminuo Momčilo Krajišnik

Krajišnik je primljen na Univerzitetski klinički centar Republike Srpske nakon infekcije koronavirusom.Nakon višednevne borbe, izgubio je bitku sa kovidom 19.

Krajišnik je bio prvi predsednik Narodne skupštine Republike Srpske i prvi srpski član Predsedništva dejtonske BiH.

Krajišnik je rođen 20. januara 1945. godine u Sarajevu.

Završio je studije i magistrirao  na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. U politiku se uključio u višestranačkom sistemu, a bio je jedan od osnivača Srpske demokratske stranke.

Na izborima 1990. izabran je za poslanika, a zatim i za predsednika Narodne skupštine BiH. Tu funkciju je obavljao od 21. decembra 1990. do 7. aprila 1992. godine.

Krajišnik je 25. oktobra 1991. izabran za predsednika Skupštine srpskog naroda BiH /kasnije Narodne skupštine Republike Srpske/. Tu funkciju je obavljao sve do maja 1996. godine.

Na izborima 1996. godine izabran je za prvog srpskog člana Predsedništva dejtonske BiH, a te godine izabran je i za člana Senata Republike Srpske.

Tridesetog aprila 2000. godine pripadnici SFOR-a uhapsili su ga u porodičnoj kući na Palama i sproveli u Haški tribunal. Krajišnik je 17. marta 2009. osuđen na 20 godina zatvora za zločine počinjene tokom rata u BiH. Nakon odslužene dve trećine kazne, pušten je na slobodu 2013. godine.

Bio je predsednik Asocijacije Stvaraoci Republike Srpske.

Vreme i mesto sahrane prvog predsednika Skupštine Srpske biće naknadno saopšteni.

INFO 24 / RTRS / Foto: RTS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *