Preminuo legendarni košarkaš i funkcioner Bora Stanković

Dugogodišnji funkcioner FIBA i legendarni košarkaš Bora Stanković preminuo je danas u Beogradu u 95. godini, prenose mediji.

Stanković je jedan od osnivača košarkaškog kluba Crvena zvezda, reprezentativac Jugoslavije i čovek koji je postigao prvi koš u istoriji svetskih prvenstava.

Stanković je rođen u Bihaću, a u Beogradu je diplomirao veterinu.

Sa Zvezdom je osvojio tri šampionske titule, a potom je igrao i za beogradski Železničar i Partizan.

Za reprezentaciju Jugoslavije igrao je na Svetskom prvenstvu u Buenos Ajresu.

Nakon igračke karijere, Stanković je trenirao ekipu Partizana, a potom OKK Beograd, sa kojim je osvojio četiri prvenstva Jugoslavije.

Sa italijanskim Oransodom je osvojio prvenstvo Italije.

Generalni sekretar Svetske košarkaške federacije (FIBA) bio je od 1976. do 2002. godine, bio je i član Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK).

Nikada pre njega Srbija i Jugoslavija nisu imale tako uticajnog funkcionera, a ostaće upamćeno kako je 1995. godine „izmislio“ kvalifikacije sa Evropsko prvenstvo u Atini i omogućio reprezentaciji da se posle sankcija vrati na veliku scenu i osvoji istorijsko zlato.

U Košarkašku kuću slavnih uveden je 1991. godine, a u FIBA kuću slavnih 2007. godine.

KK CZV: Odlazak Stankovića nenadoknadiv gubitak za košarku

Košarkaški klub Crvena zvezda oprostio se od svog osnivača i nekadašnjeg igrača Bore Stankovića, navodeći da je njegov odlazak veliki gubitak za košarku.

Dugogodišnji funkcioner FIBA i legendarni košarkaš Bora Stanković preminuo je danas u Beogradu u 95. godini.

„Odlaskom Borislava Stankovića, jednog od osnivača našeg Sportskog društva i košarkaškog kluba, Crvena zvezda, svetska, evropska i srpska košarka doživeli su enadoknadiv gubitak“, navodi se saopštenju kluba sa Malog Kalemegdana.

„Opus i zaostavština legendarnog „čika Bore“ srpskoj, evropskoj i svetskoj košarci je ogroman: Stanković je bio jedan od osnivača košarkaškog kluba Crvena zvezda, kao iOKK Beograda, reprezentativac Jugoslavije, dugogodišnji generalni sekretar FIBA i član Međunarodnog olimpijskog komiteta, i čovek koji je postigao prvi koš u istoriji svetskih prvenstava. Takođe, dok je kao prvi čovek FIBA vodio tu organizaciju, zalagao se i izborio za neke od revolucinoarnih promena u svetskoj košarci ko-je važe i danas“, stoji u saopštenju.

„Bora Stanković je u martu 1945. godine bio jedan od ljudi koji je prisustvovao osnivačkoj sednici SD Crvena zvezda 1945. i sa košarkaškom sekcijom, zajedno sa Popovićem, Gecom, Kalemberom i ostalim velikanima naše košarke utabao prve korake košarke na Malom Kalemegdanu I na ovim prostorima. Sa KK Crvena zvezda osvojio je tri titule prvaka Jugoslavije u timu za koji su nastupali Gec, Kalamber, Roklicer, Demšar, a predvodio ih još jedan od temelja naše košarke Nebojša Popović. Nastupao je za KK Partizan, jedan je od osnivača OKK Beograda još jednog legendarnog srpskog kluba,sa kojim je takođe osvojio tri titule prvaka Jugoslavije“, ističe se.

Crveno-beli podsećaju i na to da je bio je generalni sekretar KSJ (1956-1966), a od 1969. godine stalno je bio angažovan u svetskoj košarkaškoj federaciji FIBA.

Od 1976. godine obavljao je funkciju generalnog sekretara FIBA i do odlaska 2002. godine ova organizacija doživela je brojne promene.

INFO 24 / Foto: MN Press

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *