Preminuo Goran Paskaljević

Proslavljeni srpski reditelj i scenarista Goran Paskaljević preminuo je u Parizu u 74. godini.

Paskaljević je diplomirao filmsku režiju na Praškoj akademiji.

Režirao je mnoge dokumentarne filmove i TV drame za TV Beograd, a prvi dugometražni igrani film “Čuvar plaže u zimskom periodu“ snimio je 1976. godine.

Napravio je preko 30 dokumentarnih i 13 igranih filmova.

Među poznatim Paskaljevićevim ostvarenjima su “Pas koji je voleo vozove“, “Poseban tretman“, „Zemaljski dani teku“, “Varljivo leto 68.“, “Suton“, “Bure baruta“, “Tango Argentino“.

Dobitnik je mnogih prestižnih nagrada, među kojima su nagrada kritičara za najbolji evropski film 1998. za “Bure baruta“ i nagrada kritičara u San Sebastijanu 1990. za “Vreme čuda“.

Časopis “Varajeti“ svrstao ga je 2001. u pet najboljih režisera godine, pored Lalsa Halstroma, Nila Džordana, Stivena Soderberga i Edvarda Janga.

Odlikova je i francuskim Orden umetnosti i književnosti.

Prvi je filmski režiser koji je 2002. u Minhenu dobio Nagradu „Bernard Viki Most“ za humanizam u svojim delima.

Vukosavljević: Srpska kultura siromašnija za jedno veliko ime

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević uputio je  saučešće povodom smrti proslavljenog režisera i scenariste Gorana Paskaljevića, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

„Srpska kultura ostala je večeras siromašnija za još jedno veliko ime. Povodom potresne vesti o smrti Gorana Paskaljevića, u ime Ministarstva kulture i informisanja i u svoje lično ime, izražavam najdublje saučešće njegovoj porodici, prijateljima i brojnim poštovaocima u Srbiji i širom sveta“, naveo je Vukosavljević u telegramu saučešća.

Istakao je da je Paskaljević obogatio srpsku i svetsku kinematografiju brojnim kvalitetnim filmovima i svojevrsnim rediteljskim rukopisom.

„Paskaljević je tananim senzibilitetom, tiho, ali snažno i ubedljivo tkao svoju filmsku poetiku i oslikavao svoje junake i njihovu epohu kritički ali bez jetkosti, kao mudri čovekoljubac“, naveo je ministar.

Dodao je da je srpska i nekada jugoslovenska filmska publika decenijama bila ponosna na svog praškog đaka i ostvarenog talenta, a Paskaljević joj je to obilato vraćao filmovima kojima joj je grejao dušu, vrline slikao ljubavlju, a mane humorom i suptilnom ironijom.

„Uvek nasmejani i vedri lik Gorana Paskaljevića i njegovo značajno delo zauvek će ostati amblematični deo srpske filmske istorije ali i kulture u celini“, navodi se u telegramu saučešća ministra Vukosavljevića.

Zelenović: Otišao je jedan od najboljih reditelja ex-YU

Otišao je jedan od najznačajnijih filmskih reditelja u poslednjih 30 godina na prostoru nekadašnje Jugoslavije, izjavio je za Tanjug Radoslav Zelenović, upravnik Audio-vizuelnog arhiva i centra za digitalizaciju SANU i dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke, povodom smrti Gorana Paskaljevića.

Zelenović napominje da je Paskaljević bio dete Kinoteke i da to nikada nije krio.

„Na njega su presudan uticaj imali filmovi koje je u doba stasavanja pogledao upravo u Jugoslovenskoj kinoteci. Studirao je u Pragu i postao deo autora iz nekadašnje Jugoslavije koji su u istoriji naše kinematografije poznati kao pripadnici Praške škole“, kazao je Zelenović.

Podestio je da je Paskaljević snimio oko tridesetak dokumentarnihm Tv i igranih filmova.

„To nisu bili spektakli, već intimistički filmovi čiji su junaci bili obični ljudi i njihovi problemi. Svako od nas je mogao da bude junak Paskaljevićevih filmova i on je svoje junake branio… Branio je njihovo pravo na bolji život bez obzira da li su oni bili čuvari plaže ili štićenici staračkog doma“, kazao je Zelenović.

Prema njegovim rečima, Paskaljevićevi filmovi su bili prepoznatljivi svuda u svetu.

„Poznate su retrospektive njegovih ostvarenja u svetskim filmskim centrima. Veliki gubitak za našu kulturu i kinematografiju predstavlja odlazak Gorana Paskaljevića“, rekao je Zelenović.

INFO 24 / Tanjug / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *