Preminula glumica Neda Arnerić

Slavna glumica Neda Arnerić preminula je u 67. godini.Snimila je više od 100 filmova, odigrala četrdesetak uloga u pozorištu, a za svoj je rad dobila veliki broj priznanja.

Uogom u filmu „San“ iz 1966. godine postala je prva dečja filmska zvezda Jugoslavije, a jedna od njenih najbriljantnijih uloga bila je u filmu „Ko to tamo peva“.

U karijeri dugoj gotovo pola veka, Neda Arnerić je ostvarila uloge koje se pamte u filmovima „Višnja na Tašmajdanu“, „Užička republika“, „Sutjeska“, „Valter brani Sarajevo“, „Varljivo leto “68″…

Nakon velike popularnosti šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga veka, usledile su uloge u u „Tri karte za Holivud“ i televizijskoj seriji „Policajac sa Petlovog brda“, koje su joj donele slavu i devedesetih.

Za ulogu Delfine u filmu „Ispravi se, Delfina“ 1977. je dobila „Srebrnu arenu“ na Filmskom festivalu u Puli i nagradu „Carica Teodora“ na glumačkom Festivalu u Nišu.

„Zlatnu arenu“ dobila je na Filmskom festivalu u Puli (1988) za ulogu u filmu „Haloa -Praznik kurvi“ reditelja Lordana Zafranovica, a dobila je nagradu „Pavle Vuisić“ za životno delo.

Za svoja ostvarenja na filmu 2009. godine dobila je „Plaketu Jugoslovenske kinoteke“.

Neda Arnerić je diplomirala istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a od 1985. do 1999. godine vodila je sopstvenu galeriju „Atrijum“ u Beogradu. Bila je narodna poslanica u Skupštini Srbije (2000-2004).

Prema prvim informacijama, a koje je preneo Blic, glumica je pronađena u svom stanu na Vračaru, gde je pronašao brat koji je danas hteo da je obiđe.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *