Premijerka Brnabić učestvuje na Samitu Berlinskog procesa

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić predvodiće delegaciju Republike Srbije koja učestvuje na Samitu Berlinskog procesa, koji se danas održava u Berlinu.

Ovogodišnji skup otvoriće nemački kancelar Olaf Šolc, a učešće će uzeti i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Brnabić će imati izlaganje na tri radne sesije, i to na teme: „Regionalna saradnja i regionalno zajedničko tržište”, „Sigurnost snabdevanja energijom i transformacija” i „Budućnost Berlinskog procesa”.

Takođe, planirano je potpisivanje tri regionalna sporazuma o mobilnosti.

Na marginama samita, Brnabić će se sastati sa ministrom spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske Džejmsom Kleverlijem.

Planiran je i susret premijerke sa predstavnicima Foruma mladih i Foruma civilnog društva, kao i sastanak sa nemačkim privrednicima u organizaciji Odbora za istok nemačke privrede i Skupštine nemačkih privrednih komora.

Berlinski proces je inicijativa koja podržava regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu i dopunjuje politiku proširenja Evropske unije, a pokrenula ga je SR Nemačka Samitom u Berlinu 2014. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *