Predstavljeni novi helikopteri Vojske Srbije u prisustvu Vučića: Oni su tu da čuvaju naše nebo

Novi helikopteri Vojske Srbije, među kojima su i ruski Mi-35 koji su nedavno dopremljeni u zemlju, predstavljeni su javnosti na aerodromu u Batajnici, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Srbija ovo nikada nije imala“, naglasio je Vučić i čestitao Vojsci Srbije i građanima, rekao je Vučić.Istakao je da su najbavljeni najmodernijij jurišni helikopteri Mi 35 za koje kažu da teško da imaju premca u svetu i zahvalio ruskim prijateljima što nam pomažu da ih sklopimo.

Vučić je dodao da javnost može da vidi na tim helikopterima i opremu i rakete, topove 234 milimetara i vođene i nevođene rakete i drugo.

Predsednik je naveo da helikopteri Mi-17 mogu da dejstvuju i u slučaju požara, kao i da te letelice mogu da prevoze specijalce za desante i slično.

Kako je rekao, poslednji od helikoptera H154 su stigli pre nekoliko dana.“Naši vojnici ne žive samo za plate“, istakao je Vučić i dodao da te plate iz godine u godnu rastu.Kako je rekao, pripadnici naše vosjke su uvek živeli za svoju Srbiju i za ono na čemu rade.“Mislim da nikada nismo imali ovoliko helikoptera, jedino u vreme bivše Jugoslavije smo mogli da kažemo da imamo toliko helikopetera i modernu i ubojitu eskadrilu helikoptera kao danas“.

Vučić ističe da je to tako ne zato što njegovi prethodnici nisu voleli Srbiju, već zato što je zemlja rešila pitanje javnih finansija zahvaljujući teškim reformama.

„Kada pogledate kako mašine izgledaju, jasno je zašto kažu da su strah i trepet i zašto ih nazivaju đavolje kočije. One za nas to nisu, već da čuvaju naše nebo“, rekao je Vučić i dodao da je srećan i ponosan što su u sastavu Vojske Srbje.

Ruski Mi-35 helikopteri važe za jedne od najboljih na svetu.Vučića su sa karakteristikama četiri nova helikoptera Mi-35 upoznali načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović i predstavnici Ministarstva odbrane i vojske.Prezentaciji helikoptera Mi-35, H-145M i Mi-17 na aerodromu „Pukovnik Milenko Pavlović“ prisustvovali su i ministar odbrane Aleksandar Vulin, generalni sekretar predsednika Nikola Selaković.

Dobili smo značajne popuste od Rusa za helikoptere

Srbija je dobila značajne popuste od Rusije za nabavku novih helikoptera Mi-35 i Mi-17, izjavio je Vučić, odgovarajući na pitanje novinara koliko košta nabavka četiri helikopetra.

„O ugovoru se ne govori. Dobili smo značajne popuste od ruske strane za nabavku. Reč je o više od 10 miliona, a manje od 20 miliona, ne može da bude velika razlika, dobili smo veoma povoljne cene. Hvala našim ruskim prijateljima“, rekao je Vučić.Dodao je da govori o cenama po jednom helikopteru, kao i da smo nabavili četiri helikopetra Mi-35 i tri nova Mi-17, pored već dva nabavljena Mi-17.

Vučić je podsetio da smo od Erbasa kupili ukupno devet helikoptera H145 za vojsku i policiju i da oni koštaju 11, 12 ili 13 miliona evra, u zavisnosti od toga da li se računa porez ili ne.“Helikopteri su skupe mašine sa naoružanje, tu nema igre, to je važno oruđe važno oruđe u vojsci, lete obično u paru i pokrivaju dve strane, poseduju veliku vatrenu moć. U savremenim uslovima predstalvjaju važno oruđe za transport i imaju multifunkionalno oruđe pošto mogu da na ozbiljan način da nanesu štetu neprijatelju“, naveo je Vučić.

 Odluka o opremanju naše vojske je uvek samo naša

Vučić poručio da je odluka da se stane sa nabavkom novog naoružanja za vojsku odluka naše zemlje, kao i uvek i odbacio navode da je to posledica pritisaka na Srbiju zbog saradnje sa Rusijom.“Uvek je naša odluka. Ali, kada donosite odluke suočavate se sa mnogim kriterijumima. Snaga vojske je najvažniji, druga je finansijska mogućnost, a treće politička situacija u svetu“, rekao je Vučić upitan da li odluka da se stane sa nabavkom novog oružja posledica pritiska zbog naše vojne saradnje sa Rusijom i dodao:“Ne mogu pozitivno da vam odgovorim na to pitanje, iako biste se radovali“.

Naveo je da je to samo jedan mali deo koji utiče na odluku.“Kad dobijete upozorenje od Amerikanaca onda kažete “dobro, polako…Ali mi ćemo i dalje da gledamo da naša Vojska bude najsnažnija. Ali, to nije jedina stvar…imate i finansije“, rekao je Vučić.

Podsetio je da je cilj da se u okviru nacionalnog investicionog plana ulaže u mlade bračne parove, mlade naučnike, preduzetnike. . . , a da istovremeno i vojska treba da napreduje.Vučić je ukazao da je država mnogo novca do sada postrošila na nabavku oruđa i oružja, koje sada stiže, iako je kupljeno ranije, kao što će stići još onoga što je već nabavljeno i da je ponosan što vojska danas izgleda mnogo bolje nego ranije.

Četiri nova helikoptera Mi-35M, koje je Srbija kupila od Rusije, je tip helikoptera koji do sada nije bio u jedinicama Vojske Srbije. Helikopter Mi-35M je nastao na bazi ruskog borbenog helikoptera Mi-24VM „krokodil“ i predstavnik je sovjetske koncepcije jurišnog borbenog helikoptera.To je oklopljeni i snažno naoružan helikopter, koji se više oslanja na veliku brzinu, nego na svoje manevarske sposobnosti.Visoke borbene karakteristike ogledaju se i u maksimalnoj brzini od 310 kilometara na čas i operativnoj visini od 5.400 metara, kao i dometu do 460 kilometara, a sa dopunskim rezervoarima goriva to može da bude i do 1.085 kilometara.Mi-35M poseduje poslednju generaciju avionike i napadno-navigacijskog sistema, optoelektronski nišanski sistem, kao i sisteme samozaštite koji obezbeđuju borbenu upotrebu helikoptera u povoljnim i srednje složenim meteo-uslovima, danju i noću.

Za Srbiju su u oktobru, kako su preneli mediji, stigla još tri nova ruska helikoptera Mi-17-V5 za RV i PVO Vojske Srbije, tako da je našoj zemlji isporučeno ukupno pet tih vojno-ransportnih helikoptera. Specijalizovani portal Tangosix ranije je objavio da je maksimalna nosivost helikoptera Mi-17 4.500 kilograma.Helikopter je dugačak 18,6 metara i visok 4,7 metara, a kapacitet mu je 36 putnika ili 24 padobranca ili 12 ranjenika.

INFO 24 / Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *