Predstavljamo – Đeram pijaca

Djeram pijaca ili Smederevski djeram, sa liste Pijace Beograd, nalazi se u ulici Bulevar Kralja Aleksandra, u opštini Zvezdara, dobila je ime po djermu to jest bunaru. Djeram pijaca u Beogradu je predratna pijaca i uvek je bila jedna od bolje uredjenih i sredjenih.

Seljaci su pre Drugog Svetskog rata donosili robu kolskim zapregama, a danas ih bake donose u cegerima. Proizvodi su pristizali sa svih strana a najviše iz Mirijeva, sa Karaburme i iz Velikog selaOvih dana, i Đeram pijaca puna je sezonskog povrća, direktno od lokalnih proizvođača.

„Godinama ovde porodično prodajemo svoje proizvode i nije loše. Jeste da je prodaja opala poslednjih meseci, ali i ma nekog naroda, kupuju. Nismo skupi, jer cene nismo menjali godinama. Ipak, korona je učinila svoje“, kaže  Gordana Dimić, poljoprivredni proizvođač iz Mirijeva.

„Sa kolena na koleno, mi prodajemo na Đeram pijaci. Imamo dobre uslove, samo nam nedostaju kupci, kojih je sve manje. Nadamo se da će biti bolje kada se vreme prolepša“, kaže Stanica Vila, poljoprivredni proizvođač .

Danas Djeram pijaca ima 390 prodajnih tezgi, sa varijatetom robe od povrća i voća, preko mesa i ribe, do odeće, obuće i potrebština za kuću.  A tu je i cveće, kao prvi vesnik proleća. I iako baš i nema para, uvek se za mali buket nađe.

„Ovih dana, prodaja loše ide. Hladno je, i narod nema pare. Ipak, nađe se po neki kupac pa kupi mali buketić. Mi smo godinama na ovoj pojaci i zadovoljni smo uslovima. Još samo da prodaja krene, i sve će biti u redu“, kaže Ana, cvećarka.

Zelena pijaca u sklopu Djerma zauzima najveći prostor, a na njoj možete pronaći sve od začinskog i ukrasnog bilja, preko domaćeg povrća, voća i egzotičnih voća. Sir, kajmak, domaće sušeno meso i slični proizvodi najčešće dolaze iz Srema, Ljiga i Valjeva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *