Predsednik Vučić svečano otvorio Budimku iz Požege

Fabrika za proizvodnju i preradu voća i povrća Budimka Požega od danas ponovo radi, nakon 20 godina. U vlasništvu ITN Group, ovaj nedašnji gigant trenutno zapošljava 48 radnika, u samu fabriku uloženo je 5,5 miliona eura. 

Plan je da se godišnje preradi  više od 25.000 tona voća i povrća u 50 finalnih proizvoda, koji će, pre svega, biti namenji za izvoz, ali i za domaće tržište. Danas su potpisani i prvi ugovori sa kooperantima, i to na pet godina, što poljoprivrednim proizvođačima ovog kraja daje sigurnost. U narednom periodu, planova je mnogo, kažu vlasnici Budimke.

„U narednom periodu investiraćemo oko sedam miliona eura u Budimku, da zaposlimo još 150 radnika i tada će Budimka imati mnogo veće kapacitete. Tada ćemo prerađivati 50.000 tona svežeg voća i povrća, od čega će 25.000 tona biti prerade samo industrijske jabuke. Planiramo i dugoročnu saradnju sa preko 3.000 poljoprivrednih proizvođača, jer oni su nešto što nam je ovde najbitnije, oni su srce fabrike. Najvažniji deo svake uspešne kompanije čine ljudi, a bez ljude ne možemo raditi. I zbog toga želimo da investiramo u edukaciju mladih kadrova, kroz program dualnog obrazovanja, koji smo danas potpisali sa Poljoprivrednom školom iz Požege“, kaže   Aleksandra Marković, direktor ITN Group.

Inače, ITN Group je poznat po fabrici za preradu voća i povrća u Kosjeriću, koju su 2006. godine kupili i podigli iz pepela, a danas je to treći po veličini izvoznik zamrznutog voća iz Srbije, a preko 50 ino kupaca lanaca supermarketa. Samo u prošloj godidi, izvezli su preko 10.000 tona finalnih proizvoda. Kada je reč o Budimci, već od 20. juna ove godine u rad će biti puštena i hladnjača za otkup i preradu svih vrsta voća iz ovog kraja, a sve ovo moguće je, kaže direktor Marković, zahvaljujući autiputu koji je stigao blizu Požege i koji sledeće godine dolazi i do nje. 

Budimka

„Ja sam danas veoma uzbuđen, ne zato što sam lično nešto podrineo Budimci, već zato što posle više od 20 godina muka i problema kroz koje su Požega i Budimka prolazili, danas možemo da budemo malo radosniji. Budimka je za celu našu Srbiju važna. Ona nam pokazuje tri stvari. Prvo, koliko dugo i koliko smo beznadežno duboko propadali. Drugo, pokazuje nam da kada radimo i kada smo ujedinjeni u borbi za boljitak, da možemo da se izvučemo i da se vratimo ne samo na staze stare slave, već da budemo uspešniji nego što smo ikad bili. I treće, a ono što je za mene veoma važno danas, razgovarajući sa članovima porodice Marković, bio sam veoma kada sam saznao da je Aleksandar bio na školovanju u inostranstvu, da je studije završio u Italiji, da se vcratio u Srbiju i da mu ni malo ne smeta to i da ima ogromnu energiju i želju da svoje znanje i sve što je tamo stekao, stavi na raspolaganje svojoj zemlji, svojim građanima i svojoj porodici, i na kraju krajeva, svima nama. A molim sve Markoviće da utiču na drugog sina, koji strudira u Londonu,  da se vrati u Srbiju, jer dobro došao je, i siguran sam će moći i u našoj zemlji da dobro zarađuje“, poručio je Aleksandar  Vučić, predsednik Republike Srbije.

Predsednik Aleksandar Vučić u fabrici Budimka

Predsednik Vučić  je podsetio sve prisutne na značaj Budimke nekad a i sad, kao i na čuvenu mešanu marmeladu koja je bila svima poznata i rado viđena na svačijoj trpezi. Zamolio je sve građane Srbije da, kada idu u kupovinu, odaberu kvalietetan ali domaći proizvod, baš kakav, kako je naglasio , ima i požeška Budimka.

„Danas, kada je novi početak naše Budimke, imam osećaj kao da je svih ovih godina Budimka bila u jednom snu. Ali hvala Bogu, taj san je završen. Pojavila se predivna porodica Marković , koju ovim putem pozdravljam i zahvaljujem im se na svemu ovome što su uradili ovih meseci za našu Budimku, fabriku koja je nekim drugim vlasima bila simbol katančenja i zatvaranja. Pre svega, želim da se zahvalim predseniku Vučiću koji svih ovih godina diže Srbiju na zdrave noge, koji svih ovih godina otvara fabrike i koji danas otvara našu Budimku i da mu se zahvalim za sve one fabrike koje će otvoriti u narednom periodu“, istakao je  Đorđe Nikitović, predsednik opštine Požega.

Predsednik Vučić još jednom je naglasio značaj dolaska autoputa do Požega za dalji privredni razvoj, ne samo ovog kraja, već i cele Srbije. 

Predsednik Aleksandar Vučić u fabrici Budimka

„Za samo godinu ipo dana imaćete do svoje Požege autoput. A između Čačka i Požege imaćemo  tri tunela, od čega dva od po 3 kilometra, kao u Švajcarskoj ili Austriji, i to najmodernije opremljena tunela. A u mostovima ćemo, samo između Čačka i Požege imati 6 kilometara. I sve će biti završeno do kraja sledeće godine. A onda idemo autoput prema Užicu i Kotromanu, pa do Sarajeva. A ovaj autiput mora da ide preko Arilja i Ivanjice do Duge Poljane i Boljara, do granice sa Crnom Gorom“, rekao je  Aleksandar  Vučić, predsednik Republike Srbije.

Svečanom puštanju u rad požeške Budimke prisustvovali su i ministri Nedimović, Knežević i Selaković.

Za INFO 24 iz Požege, Nada Dželebdžić, Foto: INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *