Predsednik Vučić sa kraljem Bahreina

Današnji razgovori su od istorijskog značaja za odnose Kraljevine Bahrein i Srbije, ocenili su kralj Bahreina Hamad bin Isa al Kalifa i predsednik Srbije Aleksandar Vučić neposredno po dolasku predsednika Srbije Aleksandra Vučića u poseti toj zemlji.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa kraljem Hamadom Bin Isa Al Kalifom. Vučić je na svom instagram nalogu buducnostsrbijeav napisao:

„Bahrein je zemlja koja je, geografski, daleko od Srbije, ali blizu naših srca posebno zbog značajne medicinske pomoći koju ste uputili našoj zemlji.

Ova poseta je značajna za produbljivanje naših ekonomskih i političkih odnosa. Hvala Vam na pozivu da posetim vašu prelepu zemlju i nadam se da ćete prihvatiti poziv da posetite Srbiju!“

„Mi u Kraljevini Bahrein smatramo da je vaša poseta našoj zemlji važan istorijski korak. Ponosni smo što ste prvi predsednik prijateljske Srbije koji je došao u posetu, koju vidimo kao važan pokazatelj jačine naših veza, zasnovanih na uzajamnom poštovanju“ istakao je kralj Bahreina na početku sastanka delegacije dve zemlje.

Istakao je da je poseta predsednika Srbije izvanredna mogućnost za uspostavljanje snažnog okvira za političke konsultacije i nastavak koordinacije u vezi sa regionalnim i međunarodnim pitanjima od zajedničkog interesa.

On je rekao da se unapred raduje realizaciji tih ciljeva „posredstvom Memoranduma o razumevanju ministarstava spoljnih poslova dveju zemalja, i putem radnih mehanizama oko kojih ćemo se dogovoriti“, objasnio je on.

Kralj Bahreina je naglasio da to predstavlja i idealnu priliku da se razmotre načini kako da se preduzmu zajednički koraci u oblasti ekonomije i trgovine, turizmu, poljoprivredi i investicija u prirodne resurse.

„To činimo u cilju unapređenja zajedničkih interesa i jačanja položaja naših država na međunarodnom planu, na dobrobit naših dveju zemalja, doprinoseći na taj način prosperitetu i miru u svetu“, rekao je on.

Predsednik Vučić rekao je da je Bahrein, iako je zemlja koja je geografski udaljena od Srbije, zemlja koja je bliska našim srcima i koja je pružila nesebičnu i pravovremenu podršku onda kada je to nama bilo potrebno, poslavši značajne količine medicinske pomoći u januaru što nikada nećemo zaboraviti.

„Moja poseta Bahreinu je pokazatelj, nastavka negovanja prijateljskih veza i dobrih odnosa, ali i više od toga – ona otvara brojne mogućnosti za saradnju u cilju napretka i dobrobiti naših dveju zemalja i naših naroda. Posvećeni smo daljem produbljivanju političkih i ekonomskih veza između Srbije i Kraljevine Bahrein“, poručio je on.

Predsednik Srbije lično je pozvao kralja Bahreina da poseti Srbiju.

„Uveren sam da ćete kao drag gost naše zemlje iskusiti čuveno i tradicionalno srpsko gostoprimstvo“, istakao je on.

Vučić je kazao da će, kada ova teška i sumorna vremena, puna neizvesnosti, izazvana globalnom pandemijom Kovid19 budu iza nas, moći da se pokrenu svi odgovarajući mehanizmi kako bi se ostvarili zajednički ciljevi i istovremeno pružio doprinos opštem napretku i blagostanju.

Svečani doček za predsednika Srbije u Bahreinu

Kralj Bahreina Hamad bin Isa al Kalifa priredio je svečani doček za predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji boravi u poseti toj zemlji.

Ispred palate „Gvadaibija“, predsednik Srbije dočekan je uz najviše počasti, intoniranje dve himne i postrojenu gardu.

Nakon toga, srpska delegacija će imati sastanak sa kraljem Hamadom bin Isom al Kalifom.

Sastanku sa delegacijom Srbije prisustvovace šeik Abdula Bin Hamad Bin Isa Al Kalifa, Šeik Nasir Bin Hamad Bin Isa Al Kalifa, šeik Kalid Bin Hamad Bin Isa Al Kalifa, Šeik Kalid Bin Ahmed Al Kalifa, ministar dvora.

Takođe, sastanku će prisustvovati i Abdulatif Bin Rašid Alzijani, ministar spoljnih poslova, šeik Salman Bin Kalifa Bin Salman Al Kalifa, ministar finansija i nacionalne privrede, Esam Abdula Kalaf, ministar građevinarstva, opštinskih poslova i prostornog planiranja.

Posle podne, predsednik Srbije će se sastati sa predstavnicima Odbora za privredni razvoj Bahreina i Drzavnim investicionim fondom.

Vučić je u petak uveče doputovao u Manamu, glavni grad Bahreina, u zvaničnu posetu, kao prvi predsednik Srbije koji je ikada posetio tu kraljevinu.

INFO 24 / Tanjug / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *