Predsednik Vučić otputovao u Moldaviju, učestvovaće na Samitu Evropske političke zajednice

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otputovao je danas u Moldaviju, gde će učestvovati na Samitu Evropske političke zajednice koji se održava u moldavskoj prestonici Kišinjevu.

Tokom Samita u glavnom gradu Moldavije predsednik Vučić učestvovaće i na Okruglom stolu evropskih lidera o energetici i povezivanju, a planiran je i niz susreta predsednika Srbije sa svetskim zvaničnicima.

Među njima su predsednik Francuske Emanuel Makron, kancelar Nemačke Olaf Šolc, kancelar Austrije Karl Nehamer, predsednik Vlade Republike Češke Petr Fijala, predsednik Crne Gore Jakov Milatović, kao i visoki predstavnik EU za spolјnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Moldavija će danas biti domaćin drugog po redu samita Evropske političke zajednice, koji će okupiti sve najviše zvaničnike država Evropske unije i evropskog kontinenta. Osim evropskih lidera, pozvani su i predsednik Evropskog saveta, predsednik Evropske komisije i predsednik Evropskog parlamenta.
Evropska politička zajednica, neformalni diplomatski forum, nastao 2022. godine, na inicijativu francuskog predsednika Emanuela Makrona, ima za cilj promovisanje dijaloga i saradnje o pitanjima od zajedničkog interesa, jačanje bezbednosti, stabilnosti i prosperiteta na evropskom kontinentu. Prvi samit održan je u oktobru prošle godine u Pragu.

Tri glavne teme ovgodišnjeg samita su zajednički napori za mir i bezbednost, energetska otpornost i klimatske akcije i interkonekcije u Evropi za bolje povezan i stabilniji kontinent. Na samitu neće biti razgovora o pristupnim procesima zemalja kandidata za Evropsku uniju, saopšteno je uoči događaja iz Jelisejske palate.

Ovo je prvi samit Evropske političke zajednice čiji je domaćin zemlja koja nije članica EU i to će biti najveći politički događaj ikada održan u Moldaviji. Samit će biti održan u zamku Mimi u mestu Bulboaki, udaljenom oko 35 kilometara od Kišinjeva i oko 20 kilometara od ukrajinske granice.

U dvorištu zamka postavljen je medijski centar, a prema podacima organizatora, za događaj je akreditovano više od 600 medijskih ekipa iz celog sveta. Naredni samit biće održan u oktobru u španskom gradu Granadi, dok će domaćin četvrtog susreta biti Velika Britanija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *