Predsednik Vučić i patrijarh obišli radove u Hramu Svetog Save. Završetak radova u oktobru

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh SPC Irinej obišli su danas radove na unutrašnjem uređenju Hrama Svetog Save, koji bi, prema planu, trebalo da budu završeni u oktobru, a Hram će biti jedan od tri najveća u pravoslavnom svetu i moći će da primi oko 10.000 vernika.

Prema ranijim najavama, centralnoj ceremoniji povodom završetka radova u Hramu Svetog Save u oktobru, trebalo bi da prisustvuje i predsednik Rusije Vladimir Putin.

Rusija je i uložila značajna sredstva u oslikavanje Hrama, ruski umetnici rade na ukrašavanju kupole, a timove domaćih i ruskih majstora predvodi ruski akademik Nikolaj Muhin, glavni autor i tvorac mozaika.

“Izgledaće impozantno”, konstatovao je predsednik Vučić i dodao da se hram gradi bezmalo 100 godina, a da je u poslednje tri godine mnogo novca uloženo u završetak Hrama.

Patrijarh je primetio da bi bez tog ulaganja bio građen još mnogo godina.

Inače, mozaik od stakla i kamena učiniće kupolu najvećom u pravoslavnim hramovima, a samo još jedan hram – Pećka patrijaršija, ima prikaz Vaznesenja u kupoli.

Radi se od lomljenog stakla, što će, uz posebnu svetlost, stvarati utisak da se likovi svetaca pokreću.

Ukrašavanje unutrašnjosti Hrama impozantan je poduhvat, kao i što je bila i sama izgradnja objekta.

Više od 15.000 kvadrata u Hramu biće pod mozaikom, što nije slučaj ni u jednoj pravoslavnoj svetinji.

U izradi mozaika korišćeni su najkvalitetniji malteri, prohromske mrežice i vezivna sredstva, što bi trebalo da garantuje vrhunski kvalitet i trajnost.

Oltarski ikonostas biće izrađen u kamenu (karara mermer) sa prikazima u mozaiku.

Radovi se izvode i na izradi čak 300 polijeleja (lustera) za hram, od kojih je najveći centralni polijelej prečnika 20 metara i težine skoro 14 tona.

Akademik Muhin autor je i centralnog polijeleja, koji ce biti izrađen u bronzi, sa ugrađenim ikonama na drvetu.

Završetak svih radova očekuje se u oktobru, kada ce Hram Svetog Save biti otvoren u okviru velikog jubileja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Inače, predsednik Rusije je sa Vučićem i patrijarhom već posetio Hram Svetog Save u januaru 2019, kada su dvojica predsednika i patrijarh simbolično na ikonu Isusa Hrista postavila po tri kamenčića – crveni, plavi i beli, u bojama srpske i ruske trobojke i potpisali se na maketu mozaika.

Vučić: Ko sanja veliko, veliko i postiže

Predsednik Vučić izjavio je danas da je ponosan na to što je država preuzela najveći teret za završetak izgradnje hrama Svetog Save, kao i da je u prethodne tri godine u Hram uloženo više nego u prethodnih 60 godina.

On je, tokom obilaska radova na unutrašnjem uređenju Hrama Svetog Save zajedno sa patrijarhom Irinejem, primetio da ko sanja veliko, veliko i postiže, a ko sanja malo – ni to ne može da postigne.

Kao što su, podseća, svojevremeno kritikovali u Parizu kada je građena Ajfelova kula, dok je to sada jedno od najposećenijih turističkih mesta.

“Sva naša dela ostaju za naredne generacije i ovaj će period biti upamćen ne samo po velikom ulaganju u puteve, pruge i druge infrastrukturne objekte, već i po završetku najvažnijeg verskog i kulturnog objekta”, kaže predsednik.

“Ovo će biti nova Sveta Sofija. Nemamo više crkvu Svetu Sofiju (u Turskoj), ali imamo Hram Svetog Save”, dodao je Vučić.

“Hram deluje nestvarno, ima najveći mozaik u celom svetu, od lomljenog stakla, na kome su radili najveći srpski i ruski majstori. Ljudi će moći za dva meseca da se raduju završetku hrama”, rekao je Vučić i dodao da je uloženo mnogo novca u završetak hrama.

Kaže da su napadali ranije i Zorana Đinđića kada je obezbedio neka sredstva za hram, ali da je ova vlast zahvaljujući ekonomskim reformama iz 2014. obezbedila deset puta više novca.

Vučić dodaje da mu je patrijarh rekao da je država sada mogla mnogo više da pomogne i da je veoma ponosan na tu činjenicu.

“Patrijarh mi rekao da su očekivali da dobiju sa drugih strana finansijsku pomoć, ali da je država preuzela najveći teret i ponosan sam na to”, dodao je Vučić.

Hram važan za sve koji poštuju sebe ,svoju istoriju i budućnost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da će Hram svetog Save biti velika stvar za sve naše ljude koji poštuju i sebe i svoju istoriju, svoju budućnost, ali poštuju i druge narode i vere.

Najavio je da će Hram biti završen pre kraja oktobra, kada će građani moći da ga vide u njegovoj fantastičnoj lepoti.

Vučić je, nakon obilaska radova u Hramu zajedno sa patrijarhom Irinejom, rekao da je kroz skele imao priliku da nazre kako će da izgleda hram.

Podsetio je da je prvu ideju o izgradnji Hrama izneo Srbin katolik Matija Ban.

Više od 100 godina se borimo da uradimo naš hram. Svi su već mislili da je to bacanje novca u bunar, ali svuda gde Srbi žive, sav pravoslavni hrišćanski svet, videće da će hram biti završen pre kraja oktobra. On će postati jedan od najvećih i najvažnijih mesta okupljanja našeg naroda, ali i svih koji dolaze u Beograd, kazao je on.

Vučić je rekao da je video gornju kupolu, središnju kupolu, ali i kriptu kako su izgledali ranije, dodajući da nije mogao da sanja da će kroz skele moći da nazre kako će izgledati hram.

Preneo je da predstoje radovi na podu, kao i 20 odsto mozaika.

Vučić je ukazao da je mozaik težak za rad, jer je svaka pločica različita od druge, nema idealno ravnih, te će posebno na svetlu da se prelivaju.

To je, kazao je, poseban kvalitet, na čemu se zahvalio ruskim majstorima, ali i predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i Gaspromu na donaciji od 10 miliona evra.

Ti ruski prijatelji su godinama ovde radili i napravili nešto što ostaje za vjek i vjekova, za pokoljenja koja dolaze, za 1.000 godina”, rekao je.

Ovo je, ističe predsednik, jedan od tri najveća hrama u svetu, a da nijedan od druga dva nije veći, ni onaj u Moskvi, ni onaj u Bukureštu.

INFO 24 / Tanjug / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *