Predsednik Turkmenistana šokirao odlukom! GASI “VRATA PAKLA” NAKON VIŠE OD 40 GODINA

“Vrata pakla“ su gasni krater koji bukti decenijama unazad i predstavljaju jednu od najvećih turističkih atracija u Turkmenistanu.

Predsednik Turkmenistana želi da zatvori jednu od najpopularnijih turističkih atrakcija u zemlji.

Gurbanguli Berdimuhamedov, predsednik ove zemlje, želi da ugasi “Vrata pakla“, gasni krater koji bukti decenijama unazad.

Lokacija, koja je takođe nazvana “Vrata pakla“, nalazi se usred pustinje, oko skoro 260 kilometara severno od glavnog grada Ašhabada, i postala je atrakcija za malobrojne posetioce zemlje.

Pakleni krater, čija je širina 58 metara i dubina 21 metar, nastala je 1971. nakon rušenja gasnog postrojenja Sovjetskog Saveza, navodi turkmenski novinski sajt Turkmenportal.Geolozi su navodno zapalili lokaciju kako bi sprečili širenje gasa. Očekivalo se da će izgoreti posle nekoliko nedelja.

Predsednik sada nakon više od 40 godina želi da se požar ugasi navodno zbog negativnih uticaja na životnu sredinu i zdravlje meštana.

“Gašenje plamena smanjilo bi gubitak potencijalnog izvoza gasa. Gubimo vredne prirodne resurse za koje bismo mogli da dobijemo značajan profit i iskoristimo ih za poboljšanje blagostanja naših ljudi“, rekao je predsednik u televizijskim izjavama, prenosi Bi-Bi-Si.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

süperbetin giriş - Dumanbet -

Dinamobet