PREDSEDNIK SRBIJE OBRAĆA SE JAVNOSTI: Počeo eksplozijom u Čačku, pa prešao na Kosovo, dani nas dele od dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas javnosti u 13 časova, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

On je obraćanje počeo izveštajem o posledicama eksplozije u Čačku posle čega je prešao na jučerašnji sastanak sa predstavnicima EU i SAD Miroslavom Lajčakom i Metjuom Palmerom sa kojima je razgovara o Kosovu i nastupajućem dijalogu s Prištinom za koji je rekao da nas dani dele od tog sastanka u Briselu.

– Srbija je uvek spremna da da razgovara o kompromisnom rešenju, ali nikada neće biti spremna da razgovara o bilo kakvom poniženju Srbije, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Vučić je, obraćajući se građanima Srbije, kazao da želi da informiše javnost i situaciji na KiM, kao i razgovorima sa evropskim izaslanikom Miroslavom Lajčakom i američkim izaslanikom Metjuom Palmerom.

– Ti razgovori su bili korektni i ticali su se pre svega tema u budućem dijalogu – šta je to što jedni od drugih želimo. Mi i Albanci, ali i šta očekujemo od EU, kao i šta očekuju oni od nas, objasnio je on. Vučić je kazao da je ponovio u više navrata da se Srbija ne zalaže za zamrznuti konflikt.

“Želimo naše konflikte iz prošlosti da rešavamo i da ih ne ostavljamo našoj deci. Ali smo tražili razumevanje za osnovne države interese Srbije i naroda, pre svega sigurnosti našeg naroda na KiM, rekao je on. Vučić je istakao da će dijalog biti nastavljen u veoma kratkom vremenskom periodu od danas, dodajući da je reč o danima.

– Srbija će se odazvati pozivu u Brisel, podvukao je on.

Šteta u “Slobodi” između 1,5 i dva miliona evra

Vučić je izjavio je da su tri helikoptera krenula u gašenje požara, nakon eksplozije u čačanskoj fabrici “Sloboda”, te da se očekuje da već od ponedeljka ta kompanija u potpunosti nastavi svoj rad. Vučić je današnje obraćanje počeo vešću o nesreći u “Slobodi”, i istakao da preliminarne procene pokazuju da je šteta između 1,5 i dva miliona evra.

“Tri helikoptera kreću u gašenje požara i očekujemo da se operacija uspešno okonča i da se već od ponedeljka u potpunosti nastavi proizvodnja u pogonima čačanske ‘Slobode'”, rekao je Vučić. On je primetio da se takve stvari dešavaju, ali da je važno da i mere zaštite na radu i obezbeđenje budu na neuporedivo višem nivou, kako bi se obezbedila sigurnost zaposlenima u fabrici, u magacinima, kao i stanovništvu u okolini tih objekata.

“To je, bez ozbira na ogromnu pažnju i na gotovo neverovatne razmere eksplozije, ipak podnošljiva šteta i verujem da će ‘Sloboda’ sa uspehom nastaviti svoj rad u budućnosti”, rekao je Vučić. U čačanskoj fabrici namenske industrije “Sloboda” jutros nešto pre dva časa došlo je do serije detonacija, ali u nesreći nije bilo povređenih.

Odmah potom podsetio je na izricanje presude generalu VRS Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom koje je zakazano za utorak 8. jun u 15 sati.

O Torlaku i proizvodnji vakcine

Danas u 17 sati počinje proizvodnja vakcine Sputnjika V kojoj virtuelno prisustvuje i Putin. Naime, Vučić je izjavio je da proizvodnja vakcine Spunjik V protiv korona virusa počinje danas u 17 časova na Institutu Torlak.

“Toj svečanosti ćemo virtuelno prisustvovati predsednik Rusije Vladimir Putin i ja, razgovaraćemo kao dvojica predsednika i zajedno sa rukovodstvom Torlaka pokrenućemo proizvodnju. Za nekoliko dana imaćete srpske vakcine koje ćemo moći da ponudimo našim gradjanima i ljudima širom sveta”, kazao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu. 

Ekologija

– Pred nama je drugačiji period u odnosu na onaj koji smo prolazili ranije i moraćemo da posvetimo pažnju komplentnoj zelenoj agendi i to treba da iskoristimo kao podsticaj za rast.

Govoriću danas o RTB Boru o Rio Tintu i o planovima Srbije.

Govoreći o Rio Tintu predsednik je rekao da je ta firma stigla u Srbiju 2002. godine.

Predsednik je pričao o depopulacionom trendu jer Srbija ima negativan prirodni priraštaj.

– U čitavom Podrinju, živi oko 100.000 ljudi. Svi su pobegli za Beograd, Novi Sad. Mi imamo priliku u narednom periodu. Mi smo u skladu sa našim zakonima da sprovedemo referendum šta građani žele na nivou okruga ali narod mora da bude upoznat sa tim. Ovo je ruda jadarit. Jadarit ima 26 minerala, jedan od njih je litijum, 3-4 odsto. Litijum je nešto bez čega se ne može, ali što će za 15 godina da izgubi svoju vrednost. Mi smo u trci sa vremenom. Srbija ima značajne rezerve litijuma. Litijum je neophodan za baterije za električna vozila. Čitavo Podrinje bi procvetalo – rekao je on.

Predsednik je govoreći o potencijalu litijuma koji je je neophodan za baterije za električna vozila i rekao da govorimo o desetinama miliona evra.

Na izgradnji bi radilo 2.100 radnika.

– Potražnja za litijumom skočiće 20 puta do 2030. i neverovatnih 58 puta do 2050. godine, to je nezabeleženo u rudarskoj industriji.

Ono što je veoma važno mi nećemo imati tečan nego čvrst otpad, a otpadni materijal će se reciklirati i koristiti u drugim industrijama.

Predsednik je istakao da bi godišnji prihodi Srbije bili 600.000 evra.

– Ono što mi očekujemo, ja ću vam sada pokazati, imam sva rešenja, ponosan sam na sve što smo uradili. Postoji nekoliko procesa, prvi je mining, kod nas ne dolazi u obzir da se radi samo rudarenje. Mi bismo imali 2.000 ljudi zaposlenih. 56 godina bismo mogli da imamo mining i refraining, imali bismo 600 miliona evra. Mi smo krenuli da razmišljamo u tome, četvrti proces je proizvodnja baterija za električne automobile. Nećemo to da radimo ako ne dobijemo odobrenje naroda – rekao je Vučić.

 Pred Srbijom ne stoje laki dani

Pred Srbijom su ne laki dani, poručio je danas predsednik Aaleksandar Vučić i istakao da se nada da ćemo, kako je rekao, imati dovoljno mudrosti i podrške da uradimo dobre stvari za našu zemlju. “Idem u Brisel na razgovore sa Albancima, nadam se da ćemo imati dovoljno mudrosti i podrške da uradimo dobre stvari za našu zemlju”, rekao je Vučić u obraćanju javnosti. Kada, kako je kazao, čuvate mir i stabilnost tu su i dobre i velike stvari za zemlju.

Odmah potom podsetio je na izricanje presude generalu VRS Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom koje je zakazano za utorak 8. jun u 15 sati.

Podneću u Skupštini izveštaj o dijalogu u Briselu

Vučić je rekao i da je spreman da u Skupštini Srbije, pre ili posle nastavka dijaloga u Briselu, podnese izveštaj o KiM. Vučić je rekao u Prededništvu Srbije da je odgovorio na poziv predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića i da želi da odgovori i na javno i nejavno upućene pozive pojedinih vanparlamentarnih političkih stranaka koje su tražile da se govori o KiM i da napravi neke zjaedničke principe za budućnost.

“Spreman sam i sve zavisi u kojoj formi će to biti, pošto morate neki akt da podnesete skupštini, ali uveren sam da možemo da pronađemo način na koji bih podneo izveštaj Skupštini o svemu onome što se zbiva u Briselu i da odluče da li to treba da bude pre ili posle nastavka dijaloga u Briselu. To je za nas od velikog značaja”, naveo je Vučić.

Aleksandar Vučić
foto: Tanjug Printscreen

Istakao je da je spreman da razgovara sa predstavnicima vanpralementarnih političkih stranaka iz opzicije koje su izrazile interes da čuju stav rukovodstva Srbije i da iskažu i svoje stavove, a do sada nisu insistirale na stranom mešanju u naše unutrašnje stvari.

“Takđe, spreman sam da odgovorim i onim strankama koje su insistirale na stranom mešanju ukoliko takvu zainteresovanost pokažu, ali je oni do sada nisu pokazali”, dodao je Vučić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *