Predsednik opštine Vladimir Gak: Inđija čeka investiciju veću od Tojo tajersa, za četiri godine 467 miliona evra direktnih ulaganja

Gostujući u emisiji Profil TV Super sat, medijske mreže Info24, predsednik opštine Inđija Vladimir Gak  izjavio je da se vode ozbiljni pregovori za investiciju koja bi prevazišla ulaganje japanske kompanije Tojo Tajers.

„Vodimo ozbiljne pregovore za investiciju možda veću od Tojo tajersa. Za par meseci imaćemo neku informaciju da li se ulazi u taj projekta ili ne“, rekao je Gak ne želeći još uvek da otkriva o kom investitoru je reč.

Podsetimo, u Inđiji je krajem prošle godine položen kamen temeljac za izgradnju japanske fabrike guma Tojo tajers (Toyo tires). Ona će biti njihov jedini proizvodni pogon u Evropi i centar za distribuciju pneumatika na evropsko i rusko tržište, a vrednost investicije je 382 miliona evra.

Gak je rekao da su pregovori sa Tojo tajersom trajali tri i po godine i da je održano 29 sastanaka i da se sve okončalo velikom pobedom Srbije, Inđije i istakao da svega ne bi bilo da nije dobijena apsolutna i bezrezervna podrška premijerke Ane Brnabić i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„To je projekat od nacionalnog značaja i kada se i druga faza završi to će biti verovatno najskuplja investicija u istoriji Srbije“, naveo je Gak.

Početak proizvodnje u Inđiji planiran je za april 2022, a 560 radnika iz Srbije godišnje će proizvoditi pet miliona guma.

Rok za izgradnju je 17 meseci, fabrika se gradi na  više od 200.000 kvadrata  i to će biti jedan od najvećih obejkata u Srbiji koji postoji.

Prema rečima predsednika opštine Inđija,  za prethodne četiri godine u taj grad došlo je 11 novih investicija, a njihova ukupna vrednost je 467 miliona evra.

Gak je za desetak dana najavio otvaranje još jedne fabrike, a reč je o kompaniji Fertico, koja se nalazi iza logističkog centra Agromarketa u severoistočnoj radnoj zoni i koja će zaposliti 60 radnika.

U Inđiji očekuju i 12-tu investicju iz Južnoafričke Republike, a pogon će se baviti preradom mermera i granita za tržište Evrope. To ulaganje vredi 2,5 miliona evra, a biće zaposleno od 50 do 100 ljudi.

Gak je rekao da se stopa nezaposlenosti u Inđiji u prethodne tri godine kreće od 3,2% do 4% i ocenio da kada se sve investicje završe da Inđija teorijski dolazi na nultu stopu nezaposlenosti što je san mnogo razvijenijih evropskih gradova i država. Zbog toga će Inđiji biti potrebno novih stanovnika, kazao je Gak.

Ilustrujući ekonomsku i privrednu sliku u Inđiji, Gak je naveo da u tom sremskom gradu u ovom trenutku ne možete da iznajmite stan, kao i da se sada gradi osam stambenih zgrada gde su stanovi rasprodati već u fazi projektovanja.

Govoreći o planovima za 2021. godinu, predsednik opštine Inđija je rekao da je planova mnogo ali je njihova realizacija uslovljena i situacijom sa pandemijom Kovida-19.

Nada se da će uspeti da ostavre nekoliko važnih projekata kao što je rekosntrukcija gradskog trga, izgradnja najsavremenije pijace u Srbiji, završetak sporstke hale i niz manjih projekata prevashodno na seokom pdoručju.

„Radimo stavri koje su ljudima potrebne, odgovorno, radno, vredno i uveren sam da ćemo nastaviti putem kojim smo išli“, istakao je Gak.

On je uakzao da su inđijska sela od dolaska SNS-a na vlast dobila direktna ulaganja u infrastrukturu što nisu za poslednjih 50 godina.

„Ključ je da radite sve što je zaista potrebo građanima, a ne da radite kao što  je radila prethodna vlast koja je imala dobru piliku, poverenje građana 16 godina“, podsetio je Gak.

Naveo je da izgradnja autlet centra nije bio promašaj prethodne vlasti, ali da jeste ulaganje 11 miliona evra u izgradnju sporstke hale koja ni tada ni sada nije bila potrebna Inđiji, a da bi bila završena treba još 4,5 miliona evra, precizirao je Gak.

Govoreći u kakvom je stanju zatekao oštinu kada je 2016. godine postao predsednik, Gak je naveo primer Doma zdravlja gde je ostavljen dug od četiri miliona evra koji je već vraćen.

„Za četiri miliona evra mogli smo da uradimo četiri nova velika vrtića za 1.200 dece, mogli smo da uradimo dve najsavremenije gradske pijace, mogli smo da asfaltiramo 40 km ulica, i da ne pobrajam šta ne. Pričam samo o dugu Doma zdravlja“, izjavio je Gak.

Ocenio je da je reč o neodgovornosti prethodne vlasti i odsustva brige za građane i njihove potrebe i naveo da je ista situacija bila i na nivou države.

„Aleksandar Vučić je zatekao katastrofalno stanje. To nije bilo pitanje jednog grada, grupe, to je bio model, politika koju oni nude. Politika koju oni nude zvala se neodgovornost, baš nas briga, punimo svoje džepove i ne zanima nas šta ćemo ostaviti našim sugrađanima, ljudima koji žive u Republici Srbiji, zato što njihova deca u najvećoj meri  i ne žive u Republici Srbiji“, kazao je Gak.

Gak kaže da bi takvim ljudima zbranio da se bave politikom i ukazao da je u trenutku preuzimanja valsti u Inđiji zatekao 20 miliona evra dospelih obaveza, a budžet opštine iznosi 14,5 miliona evra. Do sada je vraćena polovina od tog duga.

Gak je komentarisao i funkcionisanje opštine, javnih službi i posebno zdravstvenih ustanova i zdravstvenih radnika tokom pandemije virusa korona.

Izrazio je zadovoljstvo načinom i brzinom kojom su se prilagodili nvoonastaloj situaciji za koju niko u svetu nije bio spreman.

Zahvalio se svim zaposplenima u Domu zdravlja u Inđiji i svim zdravstvenim radnicima u Srbiji, kao i volonterima na požrtvovanju tokom pandemije.

 „Uveren sam da ćemo iz ovoga izaći kao pobednici, ali bez ozbiljne podrške Vlade Republike Srbije, predsenika Republike, vlade AP Vojvodina, ne bi mogli ne mi kao Inđija nego bilo koja opština ili grad u Srbiji da izađemo samostalno iz toga. Ljudski život je na prvom mestu, a kasnije dolazi na red da se pomogne privredi što je Republika Srbija definitvno učinila“, rekao je Gak.

Gak se nada da će Srbija nastaviti da se razvija.

„I dok je Aleksandar Vučić na čelu Srbije, mislim da Srbija ima ozbiljnu budućnost,  ozbiljnu perspektivu i to naš narod prepoznaje, kao što možemo da vidimo na svim izbornim ciklusima, na svim nivoima od izbora za savet mesne zajednice do izbora za predsednika Srbije“, poručio je predsednik opštine Inđija Vladimir Gak.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *