Predsednik opštine Ruma Slađan Mančić: Šta obećamo građanima to i ostvarimo

Predsednik opštine Ruma Slađan Mančić gostujući u emisiji Gradske teme medijske mreže Info24 najavio je završetak rekonstrukcije dve ulice, izgradnju novog vrtića, novu autobusku stanicu, kao i početak izgradnje fabrike za prečišćavanje otpadnih voda.

Kao i u ostatku Srbije i u Rumi se ulažu maksimalni napori u borbi protiv Kovida-19, a interesovanje građana te opštine za masovnu imunizaciju je veliko, rekao je predsednik opštine Ruma Slađan Mančić.

Do sada je vakcinisano više od 11.000, a drugu dozu cepiva je primilo više od 6.000 građana Rume.

Prvi čovek Rume kaže da pandemija korona virusa nije zaustavila kapitalne projekte niti je umanjila priliv u budžet.

 „Ne mogu da kažem da korona nije usporila neke radove ili neke planove ali svakako nas nije zaustavila jer jednostavno nešto što smo radili u prethodnomm periodu, a tu pre svega mislim kada smo na zdrave osnove, na zdrave temelje postavili i radne industrijske zone i dolazak investitora i otvaranje novih radnih mesta, sve nam je to dobro došlo i pokazalo se kao dobro urpavo u godini u kojoj nas je zadesila elementarna nepogoda, tako mogu da je nazovem, u smislu epidemije tako da ne bih rekao da smo bili zaustavljeni da smo bili usporeni verovatno jesmo ali budžet na kraju 2020. je pokazao da smo radili dosta dobro, da smo uradili čak u nekim oblastima i bolje nego 2019. i to se prenelo u 2021. godinu naravno uz sve one aktivnosti koje radimo i činimo ne bi li preventivno delovalli u smislu zasutavljanja ove zaraze odnosno epidemije“, izjavio je Mančić.

 „Ako vam kažem da smo samo 2020. godine izgradili dve gasne kotlarnice po milion evra i finansirali ih iz našeg  budžeta i izbacili 60% mazuta iz upotrebe i bukvalno s jedne strane vodili računa o zaštiti životne sredine, mazut poznato je da je ekološki najlošiji energent,  s druge strane smo pokazali našu finansijsku snagu u godini epidemije. Zatim, krenuli smo u rekonstrukciju dve ulice gotovo dva kilometra ulice 15. maja i 15. avgusta sa sredstvima sa viših nivoa vlasti, 200 milona dinara smo dobili od Pokrajinske vlade odnosno Uprave za kapitalna ulaganja, a 120 miliona smo mi sufinansirali. Radili smo kapitalne projekte u godini pandemije“, istakao je Mančić.

Ova 2021. godina samo je nastavak realizacije važnih projekata značajnih za opštinu i građane Rume.

„Završili smo tendesrku proceduru za rekonstrukciju Doma vojske, zgrade koja je prepoznatljiva u našem gradu, zgrada koja je dugo godina i decenija bila zapuštena, završili smo taj tender oko 40 miliona za rekosntrukciju. Ove nedelje već puštamo u javnu nabavku za izgradnju novog vrtića, gotovo 131 milion dinara, takođe, finansiramo iz našeg budžeta. Radimo neke stavri ne bi li dobili sa viših nivoa vlasti pre svega mislim na Republiku iz Ministarstva za zaštitu životne sredine prečistač otpadnih voda za ceo grad i tako da život ne može da stane. Mi moramo da  se trudimo i radimo kao da nema korone“, rekao je Mančić.

Pokrenuto je i pitanje priključenja na Regionalnu deponiju Srem-Mačva kao bi se potojeća deponija u Rumi zatvorila i sanirala. Ulaže se u pošumljavanje, sadnju drveća, gasifikaciju, privlače se novi investitori, otvaraju se nova radna mesta i sve to podiže standard građana Rume, kazao je Mančić.

„Mi u Rumi smo pozanti kada nešto započnemo to i završimo….Nešto što obećamo građanima to i ostvarimo“, kazao je Mančić dodavši da je od 2018. godine vrtić u Rumi za svu decu besplatan i da nema liste čekanja.

Privlačenjem stranih investitora i otvaranjem novih radnih mesta Ruma je privukla i građane iz drugih mesta i trenutno njih oko 5.000 ima prijavljeno boravište.

Sela, navodi Mančić, nisu prazna jer je politika vlasti da se podjednako ulaže i na seoko i na gradsko područje. Iz budžeta se realizuje niz mera koje se odnose na mlade, a nezaposlene porodilje 12 meseci dobijaju po 10.000 dinara, dodao je Mančić

 „Rekao bih da smo zaustavili trend opadanja i broja stanovništva i novorođenje dece ali svakako da još više i u većoj meri u narednom periodu treba da radimo na tome“, istakao je predsednik opštine Ruma.

Prisustvo brojnih investitora u Rumi rezultat je mnogih faktora kao što je dobar geografski položaj ali i širom otvorena vrata od strane države i lokalne samouprave, ocenio je Mančić.

„Mi smo tik uz Koridor 10, počela je izgradnja nvog auto-puta Ruma-Šabac, počinje krajem meseca ili početkom maja izgradnja Fruškogorskog koridora tako da ćemo se naći u čvorištu bitnih auto-puteva. Ali Ruma je tu bila i ranije, jednostavno mislim da smo 2014. i 2015. godine osetili značaj uređenja radnih zona. Mi smo 2014. počeli da uređujemo naše radne zone pre svega mislim na radnu zonu Rumska petlja od 228 hektara i tada uz pomoć države odnosno Vlade Republike Srbije odnosno Ministarstva privrede gde smo zajednički sufinansirali u iznosu 50:50 uređenje radne zone“, ispričao je Mančić i naveo da su tada industrijske zone opremljene infrastrukturno u potpunosti čime su investitori dočekani spremno.

Prema nejgovim rečima, 2013. godine, kada je Srpska napredna stranka (SNS) preuzela vlast u Rumi,  na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) bilo je bez posla 7.500 osoba, dok danas niko ne nazove da pita za posao.

Rekao je da građani prepoznaju želju i iskrenost vlasti u Rumi da su tu zbog njih i da sve što rade rade zbog njih.

„Na poslednjim izborima SNS je dobila 16.500 glasova. Ja sam dugo u politici i nijedna politička opcija do sada nije vladala ni približno tim rezultatom. U Rumi ko dobije između šest i osam hiljada glasova pravi većinu ili vlada, ako može tako da se kaže. A mi smo na poslednjim izborima ulaskom u treći mandat dobili 16.500 glasova što je rezultat za respekt“, naglasio je Mančić.

Mančić je naveo da nema problema sa prilivom novca u opštinsku kasu i podsetio da je u decembru 2013. godine kada su preuzeli vlast budžet opštine iznosio 970 miliona dinara i da su nasledili dug od 374 miliona dinara i kreditno zadužnje od 200 miliona dinara.

 „Mi smo završili prošlu godinu sa gotovo 2 milijarde 100 miliona. U prethodnih sedam godina nismo imali kreditna zaduženja jedan jedini dinar. U maju ističe kredit koji je Demokratska stranka podigla od 200 miliona i servisiramo ga redovno….Za prva tri meseca (2021) prihodi u budžetu  su za 89 miliona veći u odnosu na isti period prošle godine. To govori da naša privreda radi normalnim intezitetom i kapacitetima pogotovo što se otvaraju nova radna mesta“, izjavio je Mančić.

Najavio je da će rekosntrukcija dve ulice biti završena polovinom juna a moguće i pre tog roka i ponovio da će se graditi novi vrtić sredstvima iz opštinskog budžeta, da će Ruma dobiti novu autobusku stanicu,  a kruna svega će biti fabrika za prečišćavanje otpadnih voda koja će se graditi  naredne tri godine.

 „Nije ostao nijedan projekat u prethodnom periodu koji smo najavili, planirali, počeli a da ga nismo završili tako da nema razloga da sumnjamo u sve ove stvari koje smo započeli i koje ćemo započeti“, zaključio je Mančić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *