Predsednik opštine Radoslav Marjanović za Profil: Radimo u interesu građana Starog grada, a ne političkih partija

Gostujući u emisiji Profil medijske mreže Info24, predsednik beogradske opštine Stari grad Radoslav Marjanović izajvio je da su prioritetni projekti uređenje stambenih zgrada, fasada, izgradnja parkova, podzemnih garaža, ozelenjavanje, kao i vođenje odgovorne socijalne i pronatalitetne politike.

Kada je u avgustu prošle godine izabran za predsednika Gradske opštine Stari grad Radoslav Marjanović je, svedoči, zatekao potpuno ruiniranu zgradu lokalne samouprave sa polomljenim staklom na ulaznim vratima, prozorima, kancelarijama bez nameštaja, uključujući i kabinet predsednika opštine, studio RTV Šabac i privatne firme koje su koristile prostorije opštine bez ugovora.

„Ta prazna kancelarija jeste simbol njihove vladavine. Oni su ostavili praznu kasu, ostvili su potpuno zapuštenu opštinu jer prethodnih godina ništa nisu uradili za građane“, izjavio je Marjanović.

predsednik beogradske opštine Stari grad Radoslav Marjanović

Dodao je da je novu vlast u opštini Stari grad sačekala i činjenica da su kasnile plate zaposlenima zbog čega su svakog meseca pozajmljivali novac kako bi isplatili zarade. Ocenio je da se prethodna vlast ponašala „bahato“ i tošila novac „nenamenski“  i da su svi resursi opštine korišćeni u interesu partije Slobode i pravde Dragana Đilasa.

Rekao je da građani „nisu imali nikakvu korist od njihove politike“, kao i da su uočene „brojne zloupotrebe“.

„Tu pre svega mislim na ogomne sume novca koje su isplaćivane različitim agencijama u kojima su radili odbornici,  u kojima je radila familija odbornika tadašnje vladajuće većine odnosno Stranke slobde i pravde i vidite primer neverovatne bahate zloupotrebe  resursa opštine“, istakao je Marjanović.

Naveo je da „budžetska inspekcija češlja papire“ i da u narednih mesec dana očekuje izveštaj budžetske inspekcije, a radi se i revizija jer nije bilo zvanične primopredaje vlasti.

Najavio je da će kada budu dobili izveštaje inspekcije i revizije javno obelodaniti zloupotrebe činjene u opštini i sve to proslediti nadležnima da sprovedu postupke.

„Te ljude uopšte nisu interesovali građani, interesova ih je novac i borba da ostvare neke svoje političke ambicije na grbači građana   Starog grada“, zaključio je Marjanović.

Govoreći o planovima za 2021. godinu, Marjanović je ukazao da je budžet opštine zbog pandemije virusa korona umanjen ali je naglasio da će i sa tim budžetom „uraditi daleko više nego što je uradila prethodna vlast“.

„Već smo racionalizovali određene troškove, uveli smo prvi put programski budžet. To je nešto što je opština trebalo da uradi još 2015. godine i sada tačno znamo po programima na šta se troši novac građana Starog grada“, objasnio je Marjanović.

Dodao je da su već raspisani konkursi za uređenje zgrada (zamena ulaznih vrata, krečenje, zamena protivpožarne opreme, novi poštanski sandučići, video nadzor i sl.) za šta je ove godine obezbeđeno 40.000.000 dinara za sve stambene zajednice. Konkurs je otvoren do 12. aprila, a interesovanje je već veliko, kazao je Marjanović.

Dalje, povećan je iznos za novorođene bebe na 15.000 dinara i za sve bebe rođene tokom ove godine početkom sledeće biće isplaćena novčana pomoć, a spremni su i brojni programi namenjeni deci, starima, socijalno ugroženima.

 „Tokom ove godine ćemo uraditi više za građane Starog grada nego što su prethodnici uradil za četiri godine“, poručio je predsednik GO Stari grad Radoslav Marjanović.

Pomenuo je da je urađen i poseban program naziva Senior centar za penzionere gde se oni mogu informisati o svemo što ih zanima, a formiran je u saradnji sa udruženjima penzionera na teritoriji opštine Stari grad.

Ukazao je da opština Stari grad prethodnih godina nije imala dobru komunikaciju sa gradskim institucijama, ustanovama i javnim preduzećima i da sada pokušavaju da vrate „pokidane veze“. Primer je obnavljanje saradnje sa Centrom za socijalni rad a rezultat je obezbeđivanje jednokratne pomoći najugroženijima i solidarnih paketa za socijalno ugrožene penzionere, što će biti praksa i u narednim godinama.

Ponosan je na rad Volonterskog servisa i saradnju sa Crvenim krstom Starog grada tokom pandemije Kovida-19. Rekao je da trenutno ima preko 150 aktivnih volontera i da je namera da Volonterski servis postoji i posle pandemije.

Od dolaska na vlast do sada u saradnji sa Gradskim zelenilom potpuno su obnovljena tri mala parka i izgrađena tri nova igrališta za decu, a uporedo se radi i na „velikim projektima“ koji će „direktno unaprediti kvalitet života građana“, ispričao je Marjanović.

„Najbitniji, najvažniji  projekat koji će se realizovati, čija realizacija počinje krajem ove godine  i trajaće u narednim godinama, jeste izgradnja velikog parka na Dorćolu tzv. linijskog parka koji se prostire od Beton hale ka Pančevačkom mostu i najvećim delom se nalazi na teritoriji naše opštine.  To je prostor gde je nekada bila pruga, gde smo gledali nekada vagone sa toksičnim otpadom koji prolaze …..Mi sada tu prugu uklanjamo i na tom prostoru pravimo park koji će biti na preko 50 hektara  i gde će biti posađeno mnogo zelenila, veliki broj sadnica, tu će biti biciklističke staze, trim staze, biće tereni za sport, biće prostori za određena javna, kulturna dešavanja i praktično to će postati jedna zelena oaza u srcu Starog grada“, rekao je Marjanović.

Nastaviće se projekat ozelenjavanja, sadnje drveća, a već su spremni i projekti za obnovu 52 fasade koji se rade u partnerstvu sa Gradom Beogradom.

Podsetio je da je poslednjim rebalansom budžeta Grada Beograda obezbeđeno 250 miliona dinara za obnovu fasada, kao i da je dodatno Republika obezbedila još 250 miliona dinara i tokom ove godine najveći deo tih sredstava biće potrošen  na teritoriji opštine Stari grad. Tako će biti očuvana kulturno istorijska baština po čemu je opština Stari grad jedinstvena i to će biti prioritet i u narednim godinama.

Predstoji i čišćenje kako se izrazio „žvrljotina“ koje ruže fasade a za umetnike koji se bave strit artom biće obezbeđen prostor kako bi iskazali svoju kreativnost. U planu je i izrada murala koji će dodatno opelmeniti delove opštine.

Važan projekat je i izgradnja četiri podzemne garaže jer je nedostatak parking mesta jedan od gorućih problema. U toku mandata aktuelne vlasti u opštini Stari grad izvesna je izgradnja podzemne garaže u Vlajkovićevoj ulici koja će imati 285 parking mesta, dok se za ovu godinu planira postavljanje parking senzora.

„To su sve projekti koji menjaju Satri grad na bolje… Radimo u interesu građana, a ne političkih partija“, izajvio je predsednik opštine Radoslav Marjanović za Profil.

Zadovoljan je procesom masovne imunizacije protiv virusa korona u opštini Stari grad rekavši da je do sada zabeležen najveći procenat vakcinisanih u Beogradu ali i Srbiji od 44%.

Ko je Radoslav Marjanović?

Radoslav Marjanović je rođen 1989. u Beogradu. Odrastao je i živi na Starom gradu. Diplomirao je ekonomiju na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA) gde je stekao zvanje diplomirani ekonomista. Sada je na master studijama na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Kao rođeni Starograđanin završio je OŠ „Drinka Pavlović“, a srednjoškolsko obrazovanje u Petoj beogradskoj gimnaziji. Od 2014. do 2019. radio je u Ministarstvu omladine i sporta, pri kabinetu ministra na poslovima međunarodne saradnje, unapređenja omladinske politike, podsticanju omladinskog preduzetništva i zapošljavanja mladih. Učestvovao je i u kreiranju Nacionalne strategije za mlade (2015-2025). Član je SNS-a od 2010. a poslednjih šest godina aktivno se bavi lokalnom politikom. U dva mandata (2014 i 2018) je biran za odbornika Skupštine grada Beograda, a od 2016. je bio zamenik šefa odborničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini grada Beograda. Kao odbornik zalagao se za brojne projekte i inicijative na Starom gradu –  od rekostrukcije Pionirskog parka i Parka vojvode Vuka, uređenja zelenih površina i urbanih džepova, obnovu i uređenje preko 200 fasada duž Kosančićevog venca i drugih starogradskih ulica, do projekta spuštanja jezgra grada na beogradske reke.

Izabran je za predsednika Gradske opštine Stari grad 24. avgusta, na drugoj sednici Skupštine GO Stari grad, kao odbornik sa liste „Aleksandar Vučić – Za našu decu.“ (preuzeto sa zvanične internet stranice GO Stari grad)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *