Predsednik opštine Mionica Boban Janković: Na sledećim izborima pred građane sa jasnim rezultatima

Velika podrška za listu Srpske napredne stranke nije izostala ni u Mionici gde ove godine nisu održani lokalni izbori, a građani će se o novoj opštinskoj vlasti u tom mestu izjašnjavati u decembru 2021. godine.

Aktuelni predsednik opštine Boban Janković smatra da su on i njegov tim postigli zavidne rezultate i da su vidno poboljšani uslovi života stanovnika ovog dela Kolubarskog okruga.

“Suština je da imate cilj. Mionica, kao i država Srbija, intenzivno radi na svom razvoju. Postoje neke stavri koje su potrebne da se odmah urade, struja, voda, kanalizacija, put. Već u narednom periodu, tamo negde od 2022. godine, državu Srbiju očekuje poboljšanje na kvalitetu života, na kvalitetu sadržaja života, kada je u pitanju kultura, sport, sve ono što nas može učiniti srećnim i da budemo još srećniji nego što jesmo. Imaćemo još veće plate, imaćemo kvalitetniju infrastrukturu, to su sve stvari koje nas čine srećnim i zadovoljnijim”, izjavio je Janković gostujući u emisiji Gradske teme medijske mreže Info24.

Janković je podsetio da je samo šest godina ranije (2014) opština imala dugovanja od preko 220 miliona dinara i da je zahvaljujući podršci Vlade Srbije uspela da servisira te dugove i krene u razvoj.

Dolaskom nove vlasti urađeno je ispitivanje javnog menjenja kako bi se sagledalo šta je građanima Mionice najpotrebnije. Ispostavilo se da je problem egzistencije bio ključan zbog čega je uložen napor da se smanji broj nezaposlenih koji je sveden sa 800 na 350.

Osim sigurnog posla i primanja, izgradnja neophodne infrastrukture bio je drugi prioritet stanovnika opštine Mionica.

“Cilj je da već pred sledeće izbore izađemo pred naše građane sa jasnim rezultatima. Gde svako domaćinstvo, svako selo, svako naselje na teritoriji naše opštine ima vodosnabdevanje, gradsku vodu u svojim kupatilima, u svojim česmama. To je naš cilj, a moram reći da to nije urađeno ni za vreme stare Jugoslavije”, naveo je Janković.

Od izuzetne važnosti  je irekonstrukcija elektro mreže. Takođe, zahvaljujući podršci Vlade Srbije i EPS-a izdvojena su velika sredstva i veći deo visokonaponske mreže, trafostanica, dalekovoda je obnovljen čime je stabilizovano snabdevanje električnom energijom.

“Polako vraćamo sve na normalu i već ove zime imaćemo bolje i kvalitetnije snabdevanje električnom energijom”, izjavio je Janković.

Očekuje da će sledeća godina biti veoma važna za opštinu Mionica kada je u pitanju putna infrastruktura i da će brojne saobraćajnice i ulice biti izgrađene i rekonstruisane.

Napominje da na području Mionice ima 36 razuđenih sela i da je reč o teškom terenu za održavanje putne infrastrukture. Te puteve zbog brojnih kamenoloma na teritoriji opštine znatno oštećuju i veliki kamioni.

Mionica postaje ne samo tranzitno mesto već i odredište sve većeg broja posetilaca zbog čega se radi na rasterećenju saobraćaja.

“Imamo veliki problem sa saobraćajem. Srećan sam što ima dosta ljudi, ali Mionica nije projektovana da podrži toliki broj vozila. Radimo sada sa jednom projektantskom kućom obilaznice koje će rasteretiti saobraćaj kroz Mionicu, da veliki kamioni koji prolaze kroz Mionicu rasterete saobraćaj. Cilj je da postanemo jedna urbana, lepa varošica sa svim elementima pametnog grada”, izjavio je Janković.

On je istakao da sve više ljudi odlučuje da se vrati u Mionicu i da putuju na posao u Beograd, što ne bi bilo moguće bez auto puta “Miloš Veliki”.

“Nova saobraćajnica od Nepričave ka Valjevu doprineće da skrati vremenski period za još nekoliko minuta, tako da ćemo biti praktično na auto putu”, kazao je Janković.

Podsetio je da je sve veće interesovanje za kupovinu objekata u opštini Mionica i na seoskom području.

“Uvek pominjem našeg javnog beležnika kod koga ne možete da zakažete termin unapred mesec dana jer stalno imamo kupoprodajne ugovore”, rekao je Janković.

Velike investicije ostavrene su ili se realizuju u oblasti obrazovanja. Zvršena je rekonstrukcija brojnih škola, OŠ Živojin Mišić u Rajkoviću, osnovne škole u Bukovcu, Kozomoru, Dučiću, srednje škole u Mionici, a završava se i obnova škole “Milan Rakić”.

“Imamo mnogo bolje i kvalitetnije uslove sve zahavljujući podršci Vlade Srbije i zahvaljujući politici našeg predsednika Aleksandra Vučića koji prepoznaje potrebe malih mesta i stvara podjednake uslove za život kako u gradu tako i u nekoj maloj sredini kao što je Mionica”, poručio je Janković.

Naveo je da lokalna samouprava omogućava svim građanima od najmlađih do najstarijih besplatno neformalno obrazovanje (radionice, škola glume, folklora, plesa…) i podsetio na izgrađenu modernu halu sportova koju su čekali 25 decenija.

Opština Mionica je poznata po najvećim proizvođačima mleka i uzgoju živine zbog čega u lokalnoj samoupravi podstiču razvoj te grane poljoprivrede.

“Mi kao lokalna samouprava smo uradili projekat nove industrijske zone. Hoćemo da u našem palnu razvoja afirmišemo i one ljude koji žele da naprave preradu poljoprivrednih proizvoda”, naglasio je Janković.

U Mionici su veliki potencijali za razvoj voćarstva (šljiva, borovnica…), a opština  već dve godine ima podsticaje za organsku proizvodnju.  Razmišljaju i da u buduće stave akcenta na razvoj seoskog turizma, a već postojeći aduti su Banja Vrujci i Divčibare.

“Naredne godine ćemo možda imati dva do tri hotela koja će se graditi. Mionica je prepoznata kao mesto lepo za život koje može dati turistima sve što žele, a to su prepoznali i investitori”, zaključio je Janković.

Janković, koji je na čelo opštine Mionica došao u januaru 2015. godine, veruje da će biti ponovo kandidat za predsednika opštine na lokalnim izborima 2021. godine.

Emisija je emitovana na televiziji Studio B, INFO 24 i SUPER SAT a ceo intervju možete pogledati na našem YouTube kanalu:

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *