Predsednik opštine Miloš Simić obećava: Svi bitni projekti za građane Rakovice biće realizovani

Gostujući u emisiji Gradske teme medijske mreže Info24 predsednik gradske opštine Rakovica Miloš Simić (30) izjavio je da je prioritet infrastrukturna izgradnja i da su u toj opštini već realizovani brojni projekti ali da će se graditi još „jače, brže i bolje“.

Opština Rakovica je prošlu godinu završila sa budžetom za 20% manjim zbog pandemije korona virusa ali ih ni to nije sprečilo, kaže Simić, da realizuju sve bitne projekte za građane Rakovice.

Prethodne godine asfaltirano je preko 25 ulica, izgrađeno je više od šest parkića, a trenutno se izvode radovi na novom parkiću na Kanarevom brdu (vrednost projekata 22 miliona dinara), OŠ Vladimir Rolović na Petlovom brdu je kompletno rekonstruisana, završena je poptuna obnova vrtića „Petlić“, izdvojio je Simić.

Prema njegovim rečima, iz perioda prethodne vlasti 2012. godine nasleđeni su krediti koji su svi isplaćeni i  GO Rakovica se od tada nije zadužila jedan jedini dinar.

„Budžet za 2021. godinu je umanjen za čak 130 miliona dinara i zahavljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Gradu Beogradu prvim rebalansom dobili smo još 50 miliona dinara“, naveo je Simić.

Najviše je ulagano u osnovne škole, asfaltiranje, a po prvi put ove godine opština ima mogućnost da ulaže u postavljanje autobuskih stajališta, rekao je Simić i podsetio na konkurs „Rakovica misli na zgrade“ projekat koji ima dobar odziv kod građana i gde lokalna samourpava ulaže do 90% sredstava a ostalo finansiraju stanari zgrada.

„Apsolutno sve što smo planirali, uradićemo. Nismo štedeli na infrastrukturnim projektima bitnim za građane Rakovice, jesmo na nebitnim stvarima. Uz pomoć dobre ekonomske politike predsednika Srbije Aleksandra Vučića mi ćemo apsolutno svaki projekat realizovati“, izajvio je Simić.

Govoreći o uspesima koje je vlast Srpske napredne stranke (SNS) postigla od dolaska na vlast u Rakovici, Simić je istakao da je za izgradnju Doma zdravlja na Labudovom brdu još 1974. godine opredeljna parcela i da je tek dolaskom SNS-a na vlast taj Dom zdravlja izgrađen 2018. godine.

„Dolaskom SNS na vlst 2012. godine, izgrađeno je i rekonstruisano preko 70 km kanalizacione i vodovodne mreže“, dodao  je Simić.

Bitan projekat je i revitalizacija Resničkog jezera gde je završena prva faza. Izgrađen je ponton, uređena odmarališta i postavljenjo bezično WiFi drvo. Očekuje se druga faza koja podrazumeva izgradnju pešačke staze i u trećoj finalnoj fazi zainteresovanom investitoru biće ponuđeno zemljište za izgradnju sportsko rekreativnog kompleksa, objasnio je Simić.

Dalje, završava se prva faza proširenja Bulevara patrijarha Pavla, a izgrađen je i pothodnik u Resniku kako bi članovi više od 500 domaćinstava, koji su ranije prelazili preko pruge, sada imali bezbedan prolaz.

Simić je najavio i izgradnju kanalizacije za naselje Miljakovac 3, izgradnju mesne zajednice za naselja Miljakovac 3 i Sunčni breg, potpnunu rekonstrukciju mesne zajednice Kijevo i Petlovo brdo, reonstrukciju autobuske okretnice 47 i ove godine je izdvojeno 3,5 miliona dinara za dopunu projekta kako bi kompeltno obnovili OŠ „Branko Ćopić“.

„I to je samo deo projekata koje će opština Rakovica raditi a u planu su nam još mnogi“, rekao je Simić i dodao da se u bliskoj budućnosti očekuje izgradnja nadvožnjaka kod sportskog centra čime će se rešiti problem bezbednosti saobraćaja koji postoji već pet decenija.

Od 2012. godine pokrenuta je akcija „Parkići za sve“ u okviru koje je izgrađeno i rekonstruisano preko 80 parkova, dečijih igrališta i sportskih trerena.

„Mi hoćemo da pokažemo ljudima da se neko konačno od 2012. interesuje za njih, komunalne, infrastukturne probleme i građani to vide i prepoznaju i zato su nam dali podršku na izborima više od 70%“, rekao je Simić.

Proces masovne imunizacije protiv korona virusa u opštini Rakovica se odvija izvanredno i opština Rakovica je sa 30.000 vakcinisanih jednom dozom i 20.000 sa dve peta u državi po broju građana koji su primili cepivo. Za starije i druge ugrožene sugrađane otvoren je kol centar i obezbeđen prevoz od mesta stanovanja do punkta za vakcinaciju i nazad, istakao je Simić koji je uputio apel svim građanima Srbije da se vakcinišu.

Simić je govorio i o sadržajima pre svega za mlade stanovnike Rakovice. Rakovica je, kazao je, poznata po kulturnoj decentralizaciji objasnivši da građani ne moraju da odlaze u centar Beograda da bi uživali u nekom od kulturno-umetničkih sadražaja. Izdvojio je Rakovački karneval i sportske manifestacije rekavši da su izgrađene teretane na otvorenom, da je sportski centar  kompletno renoviran.

Osim toga i opština Rakovica organizuje bespaltnu pripremu male mature koju je ove godine pohađalo 500 učenika, 200 više nego prošle godine. Ove godine biće omogućena i bespaltna priprema za upis na fakultete, najavio je Simić.

Prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), u Rakovici je od 2014. do 2021. godine broj nezaposlenih lica smanjen za 49% čemu je doprinela i organizacija sajmova zapošljavanja, pedočio je Simić.

Naveo je da se održavaju i besplatne obuke, u saradnji sa Gimnazijom i NSZ, besplatni kursevi engleskog i nemačkog jezika, obuka za nove preduzetnike, a postoji i Džob klub na Vidikovcu gde građani mogu dobiti pomoć za pisanje CV-a i propratnog pisma kada konkurišu za posao.

U opštini Rakovica je, kazao je Simić, nulta tolerancija prema divljoj gradnji ali i prema zagađivačima životne sredine.

Bore se da reše pitanje dve fabrike koje su veliki zagađivači i jednoj je već oduzeta dozvola za rad što se očekuje i za drugu rekao je Simić i poručio da će se boriti „sve dok ih ne zatvorimo i ne izmestimo iz Rakovice“.

Nisu zanemarljivi ni turistički potencijali opštine Rakovica, a razvoj turizma zansovan je na Košutnjaku, Resničkom jezeru ali i činjenici da se u toj opštini nalazi manastir Rakovica gde je sahranjen i bivši srpski patrijarh Pavle. Tu svetinju dnevno poseti hiljade ljudi, naveo je Simić.

Posebna pažnja se svakako posvećuje najmlađima. Ove godine očekuje se izgranja vrtića za naselje Miljakovac 3 i Sunčani breg.

„Jako smo ponosni na to i trudićemo se da proširujemo smeštajne kapacitete vrtića i da gradimo nove. Deca su nam sve“, ispričao je Simić.

Svedoči i da se mladi koji su pre 2012. godine otišli u inostrantvo sada vraćaju u Srbiju i za to je dao primer jednog od svojih najboljih prijatelja koji se vratio u Srbiju 2015. godine.

Simić je rekao i da su funkcioneri opštine u stalnoj komunikaciji sa građanima i dostupni da saslušaju u neposrednom razgovoru njihove probleme i ponude rešenja ili ih upute na nadležne službe.

„Kada sam preuzeo kormilo nad opštinom moj uslov je bio ako ćemo raditi, radićemo kakao treba. Mi smo tu za građane a nisu tu oni za nas“, naglasio je Simić.

Miloš Simić je sa 29 godina postao predsednik opštine Rakovica i pohađao je Akademiju maldih lidera SNS-a gde je bio jedan od najboljih polaznika.

 „Pod vođstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića Srbija nije više zemlja kakva je bila pre. O Srbiji se danas priča u svetu,  o ekonomiji Srbije se danas priča u svetu, o borbi protiv pandemije, o nabavci vakcina se danas priča u svetu, i zato sam ja ponosan što sam član SNS-a. Ali biti član SNS-a sa sobom nosi  veliku odgovornost prema svojim građanima“, zaključio je predsednik GO Rakovica Miloš Simić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *