Predsednik opštine Ivan Isailović: Trudimo se da uradimao sve neophodno da čovek poželi da živi Krupnju

Na osnovu analize privredne aktivnosti, i metodologije takmičenja „Šampioni preduzetništva 2020“, koje su pokrenuli NALED i Republički sekretarijat za javne politike (RSJP) u saradnji s Vladom Srbije i uz podršku nemačke razvojne saradnje (GIZ), Krupanj je osvojio prvo mesto među lokalnim samoupravama srednje veličine, ali i ostvario ukupno najbolji rezultat na takmičenju sa indeksom 73,4 od mogućih 100, što je najbolji rezultat od svih opština i gradova u Srbiji. O tom uspehu ali i ostalim realizovanim i planiranim projektima i prioritetima za emisiju „Gradske teme“ medijske mreže Info24 govorio je predsednik opštine Krupanj Ivan Isailović.

U 2020. godini koju je pre svega obeležila pandemija Kovida-19, opština Krupanj proglašena je za šampiona preduzetništva, a prvi čovek tog mesta, koje se nalazi u zapadnom delu Srbije, na desnoj obali reke Drine i prema popisu iz 2011. godine ima 17.860 stanovnika, kaže da su se trudili „da život ne stane“.

Predočio je da se i Krupanj, kao i druge manje sredine u Srbiji, suočava sa velikim problemom odlaska stanovništva u veće centre Šabac, Novi Sad, Beograd a ne retko i inostranstvo i da je teško boriti se sa tim.

Zato su postavili pitanje šta Krupanj može da ponudi mladom čoveku ili osobi u punoj zrelosti da ostane u rodnom kraju?

Osim toga što je tempo života u manjem mestu znatno sporiji i što Krupanj obiluje prirodnim lepotama i poljoprivrednim i turističkim potencijalima, i uređena infrastruktura i drugo, shvatili su da su nova radna mesta, otvaranje fabrika prema strukturi nezaposlenih lica, mere subvencionisanja otvaranja sopstvenih firmi za nezaposlena lica i ne retko i podrška novootvorenim firmama da se kroisti njihova usluga ili kupuje proizvod, kako bi krenuli dobro da rade, dalo je rezultate.

Prvi vidljivi pokazatelj bio je priliv u budžet opštine.

 „Danas naš budžet prevazilazi 500 miliona, a zatekao sam budžet 2016. jedva nešto preko 400 miliona dinara ostvarenih prihoda za godinu dana…Nama je porez na zarade sa 68 miliona dinara koliko je bio 2015. godine narastao prošle godine  na 101 milion, a ove godine očekujemo da bude i 120 miliona dinara“, istakao je Isailović rekavši da je za pet, šest godina ta brojka gotovo duplo viša i da taj brz tempo napredovanja motiviše ljude da ostanu u Krupnju.

Smatra da je lokal-patriotizam jedna od presudnih tačaka za ostanak mladih u Krupnju ali i činjenica da to mesto počinje da im nudi isto što i veliki gradovi i pozorišne predstave, koncerte, bogate sportsko rekreativne sadržaje, bazen (Krupanj je grad koji je dobio prvi bazen u Srbiji), mogućnost da se deca besplatno bave sportom, a od ovog leta sportski klubovi izaćiće u susret rekreativcima i turistima da za njih organizuju turnire u različitim sportovima, kao i planinske ture.

 „Trudimo se da uradimao sve ono što bi bilo neophodno da čovek poželi da živi Krupnju“, naglasio je Isailović.

predsednik opštine Krupanj Ivan Isailović

Za opštinu Krupanj od strateškog značaja je razvoj turizma, a Krupanj je  i zvanično prošle godine postao turističko mesto, jedno od 18 u Srbiji.

„Od 15.000 noćenja 2015. ili 2014, 2013, mi smo došli u situaciju da razmišljamo da nam treba hotel više, da nam treba soba više, krevet više jer smo već na 60.000 ili 70.000 noćenja, što prevazilazi polako naše kapacitete“, rekao je Isailović.

Samo u februaru je ostvareno oko 4.500 noćenja, u mesecu koji je bio mrtav, a to se dogodilo jer je su napravili jedan veliki teren za veliki fudbal sa veštačkom travom, smatra se najkvalitetnijom travom trenutno u zemlji, zbog čega su mnogi klubovi bili u Krupnju na pripremama, mlađe selekcije Partizana, Vojovdine, pa i prvi timovi nekih klubova, a očekuju i košarkaše, izajvio je Isailović dodavši da je Košarkaši klub Partizan stalni gost od prošle godine kada su tokom leta imali kamp i to bi trebalo da postane tradicija.

„Samo u februaru samo taj jedan jedini teren doneo nam je blizu milion dinara, što je za našu opštinu veliki novac“, kazao je predsednik opštine Krupanj.

Naveo je da se očekuje izgradnja novih hotela i već su prodali plac za tu namenu u centru Krupnja gde je moguće izgraditi tri puta veći hotel od postojećeg Grand hotela. S druge strane, opština će uložiti u izgradnju hotela sa 51 ležajem u mestu Stolice na 6 km od Krupnja.

Govoreći o turističkim potencijalima, naglasio je da na području opštine ima dvadesetak mostova, da je mikro klima kao na Zaltiboru, što znači da leti nisu potrebni klima uređaji, i da je u planu da se na prostoru Mačkovog kamena, na desetak kilometara od Krupnja, izgradi sportsko-rekreativni kompleks sa zatvorenim i otvorenim bazenom, heliodromom, sportskim terenima i drugim sadržajima a biće obezbeđeno i osam placeva za hotele.

 „Mi zasita ozbiljno polažemo nade u turizam ne samo zbog toga što ćemo mnogo turista imati, pa ćemo graditi hotele, pa ćemo zaposliti naše građane u tim hotelima, dakle, nije samo to motiv. Motiv je taj što će Krupanj samo na taj način postati i ostati zanimljivo mesto za život za sve Krupanjce“, naveo je Isailović.

Posebna pažnja posvećuje se razvoju ruralnog turizma, rekao je Isailović i najavio da će od ove godine prema usvojenom programu finansirati do 100.000 dinara svaki novoregistrovani ležaj u privatnom vlasništvu. To bi trebalo da utiče da se napušteni domovi u Krupnju pretvore u turistički potencijal i Krupanjce koji su napustili rodno mesto motiviše da se vrate.

Pema nejgovim rečima, 29. aprila, na sednici Skupštine opštine, naćiće se i prvi ovogodišnji rebalans budžeta jer ima kazao je Isailović „viška novca“ što omogućava ulaganje u nove projekte.

 „Mislim da bolji dani dolaze ne samo za opštinu Krupanj nego za Srbiju. Imamo situaciju da je u 2000-tim godinama nekako sve urušavano, da se povećavao broj nezaposlenih lica, smanjvao se i to drastično broj zaposlenih lica, to se odražavalo na budžet, to se odražavalo na stabilnost kursa, i pravo da vam kažem od politički neutralnog čoveka tokom 2000-tih godina, dok sam bio bezbrižni student, možda i verujući čak da će 2000-ta godina zaista biti dobra promena, da će biti bolje u Srbiji, ja sam jedan od onih razočaranih građana koji se eto sticajem okolnosti odlučio da se na ovaj način bavi politikom“, naveo je Isailović.

Rekao je da „duboko i suštinski veruje u to što predsednik radi“ istakavši da je pokazano da je moguće voditi ozbiljnu i mudru politiku, bez pognute glave i odsustva ponosa, i da takva politika donosi rezultate jer se pokazuje da je Srbija respektovana u svetu.

Ukazao je na napore koje je država uložila u borbi protiv pandemije korona virusa i pozvao građane da se vakcinišu.

Krupanj danas ima zantno više zaposlenih nego 1999. godine ali i znatno manji broj stanovnika oko 5.500. U poslednjih pet godina broj nezaposlenih na zvaničnoj evidenciji Nacionalne službe za zapošljavnje samanjen je za oko 700 lica.

Postojeće firme bave tekstilom, lakom industrijom, proizvodnjom nameštaja, preradom voća, proizvodnjom savremenih uređaja za kuhinje hotela od inoksa.

„Gledamo da naše postojeće firme motivišemo da bolje rade i zaposle više lica“, kazao je Isailović i naveo da su građani postali preduzimljiviji.

O tome svedoči podatak da je prošle godine otvorena 121 preduzetnička radnja, a ove godine se očekuje 150.

Posle velikih poplava 2014. godine, država je uložila veliki novac u obnovu i održavanje putne infrastrukture, a od 2016. godine asfaltirano je 100 km različitih puteva, predočio je Isailović.

Takođe, uz podršku države dosta je urađeno i na preventivi od poplava pre svega postavljenjem „bujičnih pregrada“ što će se nastaviti.

Govoreći o poljorpivredi, Isailović je rekao da u Rađevini žive vredni ljudi, kao i da se uzdaju u voćarstvo pre svega proizvodnju malina i kupina.

Naveo je da je Krupanj po količini proizvedene maline na trećem ili četvrtom mestu u Srbiji i da je čitav rod organskog porekla. Godišnje se sa ovog pdručja izveze pet i po do šest hiljada tona maline što je 5 ili 6% ukupnog izvoza Srbije, precizirao je Isailović. Ceni da će cena maline i ove godine biti dobra.

„To što će prihodovati naši meštani od prodate maline, dakle, to što će završiti u njihovim džepovima je tri, četiri, možda čak i pet godišnjih budžeta opštine Krupanj“, izračunao je Isailović.

I opština Krupanj subvencioniše regsitrovana poljoprivredan gazdinstva a iz budžeta za te svrhe izdvaja se od 30 do 40 miliona dinara godišnje.

Isailović je najavio i rešavanje pitanja vodovodne i kanalizacione mreže, izgradnju prečistača otpadnih voda, ali i uskoro mobilnu aplikaciju i sajt „najduže pijace na svetu“ od 300 km. Objasnio je da na području opštine ima obeleženih biciklističkih i pešačkih staza od 300 km duž kojih se nalazi 2800 gazdinstava čiji vlasnici su raspoloženi da ponude svoje proizvode, možda prenoćište, posluže ručak ili postave tezgu…

Glumac Slobodan Ćustić je jednom rekao da je jedina mana Beograda  to što je daleko od Krupnja, ispričao je predsednik opštine Krupanj koji je po profesiji diplomirani glumac.

Poručio je da je Krupanj mesto gde još uvek ima reka iz kojih možete da pijete vodu na samo dva kilometra od centra opštine.

/INFO24/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

süperbetin giriş - Dumanbet -

Dinamobet