Predsednik gradske opštine Čukarica Srđan Kolarić: Sve što se započne to se i završi

Rešavanje problema kanalizacione mreže i izgradnja stambeno privredne zone  na Makiškom polju, najveći su, najzahtevniji i najskuplji projekti koji će narednih godina biti realizovani u beogradskoj opštini Čukarica, izajvio je za emisiju Gradske teme medijske mreže Info24 predsenik Srđan Kolarić.

Prema rečima Kolarića, Grad Beograd i JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ napravili su plan i projekat u narednih 15 godina da sva naselja na teritoriji Beograda budu pokrivena kanalizacionom mrežom, a deo tog plana je i izgradnja dva kolektora u Ostružnici i  Velikoj Moštanici gde će sva  sela koja se nalaze na teritoriji  Čukarice biti  povezana i prikupiti sve otapdne vode.  Tako će se rešiti problem izlivanja otpadnih voda u reku Sava.

Podsetio je da se Fabrika za preradu otpadnih voda gradi u Velikom Selu i prikupljaće otpadne vode sa centralnog dela starog Beograda, južnog i zapadnog dela grada.

Pored toga, izgradnja beogradskog metroa kreće sa Čukarice odnosno Makiškog polja gde će biti depo za metro i gde se nalazi najveća komercijalno privredna zona i prostor za gradnju naselja za 30.000 potencijalno novih stanovnika i 40.000 novih radnih mesta, naveo  je Kolarić.

„Kada smo započeli pre pet godina mnogi su  sumnjali, rekli su pa to je nemoguće. To je 684 hektara. Nikada niko nije parvio plan detaljne regualcije (PDR) na tolikoj površini, pa nećete ni vi uspeti. Evo, sada mogu sa  ponosom da kažem u decembru je usvojen PDR Makiško polje gde će se praviti stambene jedinice za oko 30.000 stanovnika i za 40.000 novih radnih mesta. Sve što se započne, to se i završi “, ispričao je Kolarić.

Dodao je da je važno da je poslovna zona na Makiškom polju zanimljiva za investitore jer se nalazi na 10 kilometara od centra Beograda, na  tri, četiri kilometara od Novog Beograda, povezan sa mostom na Adi, i naslanja se na obilaznicu oko Beograda…“, izjavio je predsenik GO Čuakrica.

Govoreći o realizovanim i investicijama koje se planiraju na području opštine, Kolarić je rekao da je prošle godine urađeno puteva i trotoara u dužini od 12 kilometara, a obnovljeni su i atarski putevi. Postavljena su dva nova igrališta za decu, završena je izgradnja nove fiskulturne sale u Umci, a počela je izgradnja istog objekta u Ostružnici i priprema se dokumentacija za Rušanj.

 „U relativno kratkom vremenu, tri fiskulturne sale za tri osnovne škole. Kada znate da u proteklih 40 godina nije napravljena nijedna, mislim da je to veliki uspeh“, priemtio je Kolarić.

Napomenuo je da je 2020. godine renoviran četvrti sprat Doma zdravlja na Banovom Brdu, da je renoviran Dom zdravlja u Velikoj Moštanici i Ostružnici, gde je obnovljen i Dom kulture i otvoreno novo odeljenje predškolske ustanove.

„Sada nam je u palnu da kompeltno uradimo rekonstrukciju Doma zdravlja u Železniku i to je jedan ogroman Dom zdravlja jer smatramo da moramo pomoći i mi kao lokalna samouprava, zajedno sa gradom i republikom, da se stvore što bolji uslovi kako za one koji rade u zdravtsvu tako i za ljude koji dolaze tu da se leče“, kazao je Kolarić.

Sve više i češće se ulaže u oblast kulture i sporta.

Pre dve godine u opštini Čukarica otvoren je „Teatar na brdu“, novo pozorište, koji vode naši pozanti glumci Andrija Milošević i Viktor Savić.

„Sve predstave rasprodate su mesecima unapred. U palnu je da se napravi  i Muzej Žarkova i Čukarice u najstarijoj školi u Žarkovu, preko 100 godina stara,  koja je bila zapuštena i biće to i novo mesto za održavanje kulturnih manifestacija“, najavio je Kolarić.

Deci i mladima omogućeno je i besplatna škola košarke, ritmičke gimnastike i badmintona, a Sporstki centar Žarkovo konačno je vraćen u valsništvo opštine Čukarica.

Lokalna samouprava uz pomoć države i grada brine kako o bebama, najmlađima tako i o starima.

Svako novorođeno dete dobija bebi paket koji sadrži najpotrebnije u prvim danima, ustanovljena je tromesečna besplatna pripremna nastava za polaganje male mature koju je u početku pohađalo oko 200, a danas više od hiljadu učenika. Za najstrije stanovnike Čukarice već su renovirana dva kluba, a prošle godine otvoren je novi klub za stare u starom Železniku.

Važan deo rada funkcionera i nadležnih službi u opštini Čukarica odnosi se na prijem građana koji je sada zbog pandemije korona virusa zamenila komunikacija putem elektornske pošte i telefona.

„Stalno govorim, mi nismo nikakva vlast, mi smo servis građana, pogotovo ljudi koji rade na lokalnom nivou,  na nivou opština, oni moraju biti u stalnoj komunikaciji sa građanima i to nije samo fraza, priča. Mi na taj način najbolje možemo pomoći sugrađanima, a i nama olakšavamo rad tako što znamo šta je to što je njima najpotrebnije“, ukazao je Kolarić.

Istakao je odličnu saradnju sa gradskim javno komunalnim preduzećima i sekretarijatima Grada Beograda, kao i Vladom Srbije. To doprinosi zajedničkom rešavanju zahtevnijih problema, kao što je klizište na Umci gde je u susret izašla Vlada Srbije, izgradnji vrtića, ambulanti, domova zdravlja fiskulturnih sala i sl.

Prošle godine započeta je izgradnja novog vrtića u Filmskom gradu za 300 dece, a u Žarkovu  u Vodovodskoj ulici očekuje se otvaranje novog vrtića.

Pre pet, šest godina započet je i program Stručne prakse za studente završne godine i one koji su završili studije koji tri meseca mogu da rade u opštini, upoznaju se sa radom lokalne samouprave i steknu iskustva neophodna za buduće zaposlenje.

Naveo je da je od 2014. godine kada je Srpska napredna stranka (SNS) došla na vlast u opštini Čukarica promenjen sistem rada koji ne dozvoljava nerešene predmete. Procenat rešenih predmeta 2014. godine bio je 46%, a 2019. godine 97%.

Ulažu se i napori da se reši problem parkiranja, a namera je da se garaža napravi ispod pijace na Banovom Brdu.

Gradska opština Čukarica posebnu pažnju je posvetila i poboljšanju kvaliteta života stanovnika na seoskom području.

„Samo zlonameran čovek može da kaže da nije bilo napretka. Energija koju predsednik Aleksandar Vučić ima i njegov rad i nama daje motivaciju i nas bi bilo sramota da sedimo i ne dajemo maksimum od sebe da uradimo što više. Ako on može, a nama je poverio da obavljamo neke niže funkcije, nemojte da onda budemo na prvom mestu bahati, da budemo neodgovorni…“, poručio je Kolarić.

Zaključio je da sve što se radi u lokalnoj samoupravi mora biti po zakonu i da ako nešto opština nije u mogućnosti da realizuje jer nije nadležna, građaninu se mora objasniti zašto i potruditi da mu se pomogne tako što će se u njegovo ime obratiti višim nivoima vlasti.

Pozvao je građane da se vakcinišu protiv Kovida-19 kako bi savladali pandemiju rekavši da je odziv građana u opštini Čukarica odličan, kao i organizacija masovne imunizacije stanovništva.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *