Predsednici opština za “Paralelu”: Cilj je da Barajevo i Lazrevac više ne budu kraj nego početak Beograda

Predsednici susednih beogradskih opština Lazarevac i Barajevo Bojan Stević i Slobodan Bata Adamović najavili su u emisiji Paralela medijske mreže Info24 realizaciju brojnih kapitalnih projekata uz pomoć Grada Beograda i države posebno onih koji se odnose na izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže. Isčekuju izgradnju auto-puta “Vožd Karađorđe” koji će petljom  “Županjac” kod Lazarevca biti spojen sa autoputem  “Miloš Veliki”.

Lazarevac i Barajevo kao susedne beogradske opštine sarađuju na izuzetno visokom nivou i zajednički realizuju brojne infrastrukturne projekte, rekli su sagovornici Paralele.

Obe lokalne samouprave kao i većina u Srbiji suočene su sa restriktivnim budžetima zbog pandemije korona virusa.

Opštinska kasa Lazarevca bila je prošle godine manja za 30% odnosno 360 miliona dinara od projektovanog, a budžet za 2021. godinu planiran je na iznos od 980 miliona dinara, što je za 20% niži prihod od planiranog osnovnom odlukom o budžetu za 2020. godinu. Tokom prošle godine u Lazarevcu su započeli brojne projekte od kojih se neki privode kraju, drugi su završeni a pojedini su stopirani zbog nedostatka sredstava, izjavio je predsednik opštine Lazarevac Bojan Stević.

Bojan Stević

“Zahvaljujući podršci Grada Beograda, čelnih ljudi grada Beograda, diektora javnih preduzeća koja imaju dodire sa opštinom Lazarevac, Vlade Republike Srbije, predsednika Srbije uspeli smo da realizujemo određeni broj projekata koji su zaista kapitalni i mere se milionskim ciframa”, naveo je Stević rekavši da će gradilišta tek biti otvorena.

Prema rečima predsednika opštine Barajevo Slobodana Bate Adamovića ni u toj opštini bez pomoći Grada Beograda i države ne bi bila moguća realizacija mnogih projekata.

“Mi smo konkretno kod Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima konkurisali za rekonstrukciju osnovne škole u Baćevcu, tu je gotov projekat, i u narednom periodu Sekretarijat za obrazovanje radi glavni projekat za novu osmogodišnju školu u naselju Meljak i sa tim projektom ćemo konkurisati kod Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima”, izjavio je predsednik opštine Barajevo i dodao da je urađeno preko 100 km puteva različitih kategorija I 70 km što primarne što sekundarne vodovodne mreže.

Lazarevac i Barajevo zajednički rade na realizaciji projekta primarnog vodovoda prema naseljima na teritoriji opštine Lazarevac čime će i sela Barajeva dobiti vodu do kraja godine a preostalo je da se izgradi još 2 km mreže.

Lazarevac čeka izgradnju auto-puta “Vožd Karađorđe”  koji će petljom  “Županjac” kod Lazarevca biti spojen sa autoputem  “Miloš Veliki” čime je ta opština strateški pozicionirana na vrlo bitno mesto, kazao je Stević i istakao da će to dovesti nove investitore i otvoriti nova radna mesta.

Ibarska magistrala, koja prolazi kroz Barajevo u dužini od 18 km, je šansa za izgradnju industrijskih zona. U toku je izrada plana detaljne regulacije kako bi se stvorili uslovi da se potencijalnim ulagačima ponude palcevi pored magistrale, naveo je Adamović.

“U toku je konkurs za idejni projekat nove pijace u Barajevu tako da ćemo do sledeće godine najverovatnije imati i projekat za izvođenje ako sve bude u redu”, dodao je Adamović.

Slobodan Bata Adamović

Prema njegovim rečima, u Barajevu je u toku izgradnja sportske hale u prvoj fazi, koju ta opština jedina od 17 beogradskih opština nije imala, a projekat u drugoj fazi podrazumeva izgradnju zatvorenog i otvorenog bazena a kasnije i smeštajnih kapaciteta. Nadaju se da će dobiti kompleks pogodan i za prirpeme sportista.

Lazarevac većimadva strana investitora i tri industrijske zone, a uskoro će biti završena i gasifikacija obe opštine značajna ne samo sa ekološkog aspekta već i zbog  investitora koji kao jedan od glavnih uslova da izgrade fabrike navode gas.

Predsednik opštine Barajevo kaže da je od planiranih 560 urađeno 520 km gasovodne mreže i preostala je izgradnja pored Ibarske magistrale.

Gorući problem jeste kanalizacija i zahvaljujući državnom vrhu taj problem će u Srbiji biti rešen, saglasni su sagovornici “Paralele”.

U Barajevu će se graditi glavni i još jedan kolektor čime se stiču uslovi za izgradnju kanalizacione mreže, kazao je Adamović.

“Trenutno se rekonstruiše kolektor za otpadne vode u naselju Gaj, koji je napravljen 80-tih godina, zahvaljujući JKP Beogradski vodovod i kanalizacija. Vrednost investicije je 120 miliona dinara”, naveo je Adamović rekavši  da 5000 krosinika mogu očekivati završetakk radova u toku ove godine.

Šetalište pored reke Barajevice koje je s mnogo truda urađeno uništeno je 2018. godine u  katastrofalnoj poplavi ali je samo posle godinu dana obnovljeno zahvljujući Beograd vodama, dodao je Adamović.

Lazarevac je kod Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture konkurisao za izgradnju dve fabrike za preradu otpadnih voda.

“Ukupno će se graditi na teritoriji opštine Lazarevac iz projekta Zelena Srbija 82 km kanalizacione mreže plus dve fabrike za preradu otpadnih voda”, rekao je Stević i dodao da će time konačno moći da urede šetalište uz reku Lukavicu.

Jedan od pokazatelja da se u Srbiji danas bolje živi jeste i veliko interesovanje za kupovinu stanova u Lazarevcu. U taj grad doseljavaju se građani iz drugih mesta zbog posla u Rudarskom basenu Kolubara ali i dobrih uslova za život. Lazarevac, recimo, omogućuje tokom zime 24 časovno grejanje stanova, ima izgrađenu putnu infratrukturu, kvalitetne škole, a jedna je od retkih opština koja ima dva zatvorena i jedan otvoren bazen kao i jezero, podsetio je predsednik opštine.

Sagovornici “Paralele” su istakli da su pre dve godine opštine Lazarevac, Barajevo i Lajkovac inicirali ponovno uvođenje BG voza.

 “Cilj nam je da Barajevo i Lazrevac više ne budu kraj Beograda nego početak”, poručio je predsednik opštine Barajevo.

Obe opštine razvijaju  i svoje turističke potencijale.

U Barajevu su ponosni na Lipovačke šume izuzetan ekološki potencijal gde su snimane mnoge domaće serije i filmovi. Poznato je po brojnim restoranima i ima nekoliko etno sela ali nedostaju smeštajni kapaciteti, kazao je Adamović. Želja je da se reše imovinsko pravni odnosi i da se od jezera Duboki potok napravi atraktivno mesto za boravak turista.

U Lazarevcu su ponosni na Spomen kosturnicu i crkvu Svetog Dimitrija koji godišnje poseti i do 60.000 turista, rekao je Stević.

U kripti Crkve su pohranjene kosti više desetina hiljada srpskih i austrougarskih vojnika, nastradalih u Kolubarskoj bici, najvećoj i najznačajnijoj u Prvom svetskom ratu.

Lazarevac je prepoznat i po sportskom, etno, industrijskom, turizmu, prostoru za vežbanje u streljačkim disciplinama i dr.

Stević I Adamović su pozvali građane da se vakcinišu protiv kovida-19 i govorili o ulaganjima u zdravstvo.

U Barajevu najavljuju obnovu seoskih ambulanti i tokom ove godine očekuje se početak rekonstrukcije Doma zdravlja. Problem je nedostatak lekara.

U Lazarevcu kaže Stević nema hirurga i apelovao je na nadležne da se taj problem reši. U toj opštini pre dve godine izgradili su posebnu vanbolničnu zgradu porodilišta a imaju i Dom zdravlja od 10.000 kvadrata.

“I u teškim vremenima grad, republika i opština brinu o svojim građanima”, zaključio je predsednik opštine Lazarevac Bojan Stević.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *