Predsednici opština Surčin i Čukarica: Izjednačiti kvalitet života između centralnog i prigradskih delova Beograda

Predsednici beogradskih gradskih opština Surčin i Čukarica, Stevan Šuša i Srđan Kolarić, gostujući u emisiji Paralela medijske mreže Info24, saglasili su se da je rešavanje infrastrukturnih problema, o kojima niko decenijama nije razmišljao, prioritet za obe lokalne samouprave. Obojica su izjavili da su u poslednjih osam godina postignuti vidni rezultati u izgradnji putne, kanalizacione i vodovodne mreže.

Čuakrica, kao jedna od njvećih gradskih opština, ima i velike i različite zahteve svog stanovništva, jer osim urbanog obuhvata prigradska i seoska naselja.

Srđan Kolarić, predsednik opštine Čukarica

„Zahtevi građana iz različitih delova naše opštine nisu isti i mi gledamo da svima izađemo u susret i ono što nam je najbitnije je da izjednačimo kvalitet života  između centralnog dela i prigradskih delova. Radimo na tome, nadam se da smo do sada imali dosta uspeha ali nikad nije dovoljno i nastavljamo dalje“, rekao je predsednik opštine Srđan Kolarić.

Surčin, koji  je još uvek najprepoznatljiviji po aerodromu Nikola Tesla, je najmlađa beogradska opština u kojoj su rešavani i rešavaju se brojni problemi.

Stevan Šuša, predsednik opštine Surčin

„S obzirom da smo najmlađa opština, mi smo imali dosta problema da se približimo tom standardu koji je u centralnim beogradskim opštinama. U ovom periodu puno toga smo uradili. Ako kažem da smo po pitanju infrastrukture preko 160 kilometara izasfaltirali, u tom broju je i oko 50 kilometara trotoara…Sada mogu da kažem da su nam sve centralne magistrale, centralni putevi  u sasvim zadovoljavajućem stanju… U odnosu na period pre osam godina, kad smo mi došli na vlast u Surčinu, ne može da se poredi“, naveo je predsednik opštine Surčin Stevan Šuša.

Dodao je da je od 2012. godine izgrađeno i 44 kilometara kanalizacione mreže u centralnom delu opštine na koju je priključeno 4.000 kuća, da su obnovili škole, ambulante, pozorište.

Prema rečima Kolarića, Grad Beograd i JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ napravili su plan i projekat u narednih 15 godina da sva naselja na teritoriji Beograda budu pokrivena kanalizacionom mrežom, a deo tog projekta je i izgradnja dva kolektora u Ostružnici i  Velikoj Moštanici gde će sva  sela koja se nalaze na teritoriji  Čukarice biti  povezana i prikupiti sve otapdne vode. Tako će se rešiti problem izlivanja otpadnih voda u reku Sava. Dodao je da je reč o najzahtevnijem, najskupljem i najvećem projektu. Podsetio je da se Fabrika za preradu otpadnih voda gradi u Velikom Selu i prikupljaće otpadne vode sa centralnog dela starog Beograda, južnog dela grada i zapadnog dela.

Predsednik opštine Surčin je naveo da se radi i na rešavanju pitanja vodosnabdevanja, kao i da je politika i grada i svih opština da svi građani imaju iste uslove za život kao i građani Beograda i u oblasti zdravstva, školstva, kulture. Istakao je da je Surčin dobio pozorišnu salu koja se može meriti sa svim pozorišnim salama u Beogradu.

Odgovarajući na pitanje zašto se svi ti problemi nisu rešavali pre 2012. godine, predsednik opštine Surčin Stevan Šuša je rekao da je vlast pre 2012. godine imala više novca na raspolaganju nego današnja. To je ilustrovao podatkom da je budžet  iznosio oko 676 miliona dinara, a da su se za osam godina od dolaska SNS na čelo opštine tom iznosu približili prošle godine kada je projektovano  630 miliona dinara ali je budžet umanjen zbog posledica pandemije korona virusa za 30%.

„Sa nekom racionalnom politikom i ozbiljnom politikom mogli su mnogo, mnogo više da urade  jer ja uvek kažem voleo bih da imam te pare koje su oni imali  i onda bi Surčin već sada, mada i sada izgleda mnogo drugačije nego što je bio, izgledao mnogo bolje i lepše  da smo imali te njihove pare“, ocenio je Šuša.

Dodao je da je dolaskom na vlast 2012. godine zatekao dugove koji su već otplaćeni.

Nova vlast u opštini Čukarica kazao je Kolarić nije nasledila dugove, ali jeste mnogo nerešenih problema.

Na pitanje da li je svima lakše kada iza sebe imaju predsednika Aleksandra Vučića, odgovorili su da jeste jer imamo na čelu države domaćina koji nas vodi i usmerava.

„Mi svi moramo da se ponašamo domaćinski i tako se radi na Čukarici, a smatram i u svim drugim opštinama. Mi smo zaduženi ne da štedimo već da potrošimo pare ali u korsit građana na najbolji mogući način, da ako nešto košta 100 ne platimo 120 ili 150 dinara“, ispričao je Kolarić.

„Ne znam zašto ljudima smeta da imamo sposobnog  i jakog predsednika. Da li je pametno da imamo nekog lošeg?  Verovatno nekome to odgovara, Srbiji sigurno ne i mene oduševi kada naš predsednik, pored svih problema koje ima i sastanaka sa vrhom,  svetskom elitom u nekom intervju se seti sela Petrovčića u Surčinu. Bukvalno ne verujem, a  onda se on seti znate mi u Petrovčiću moramo da napravimo da tamo ljudi žive normalno“, rekao je Šuša.

Izgradnja beogradskog metroa kreće sa Čukarice odnosno Makiškog polja gde će biti depo za metro i gde se nalazi najveća komercijalno privredna zona i prostor za gradnju naselja za 30.000 potencijalno novih stanovnika i 40.000 novih radnih mesta, podsetio je Kolarić.

U Surčinu posluju brojne špediterske i transportne firme, a procenat nezaposlenih je ispod 5%. Šuša je posvedočio i da je zaživela kupovina palceva u ovoj opštini, a cena je skočila „da se zavrti u glavi“ rekavši da zbog velike površine pod šumom Surčin predstavlja pluća Beograda.

Komentarišući turističke potencijale Surčina, Šuša je rekao da za sada hotelski smeštaji zadovoljavaju potrebe. Istakao je da pored šuma, Surčin ima nautičko selo Biser na Savi koje nije dovoljno predstavljeno u javnosti i nedovoljno je iskorišćeno, velike mogućnosti za razvoj konjičkog sporta i lovnog turizma, četiri jezera od kojih dva služe za sportski ribolov, jedno za skijanje na mirnim vodama i jedno je mrestilište štuke.

Čukarica je najpoznatija po Adi i Košutnjaku ali i Lipovačkoj i Sremačkoj šumi.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *