PREDRAG KON: Sigurno će biti otvaranja, ali moramo da budemo oprezni!

EPIDEMIOLOG Predrag Kon rekao je da ne može da prejudicira odluke Kriznog štaba koji danas zaseda, ali je najavio da će sigurno biti otvaranja.

Moramo da budemo oprezni, jer čim se opustimo to se vidi za nedelju dana – kaže Kon.

Predrag Kon rekao je da smo izašli iz nepovoljne situacije, pa smo sada u nesigurnoj epidemiološkoj situaciji.

U narednim danima imaćemo posledice opuštanja koje je bilo za vreme praznika. Nepoštovanje mera će usporiti pad brojki, ali ne toliko – rekao je Kon i dodao da smo svakako u situaciji pred otvaranje.

Prema njegovim rečima, medicinski deo je tražio da se kafići unutra otvaraju tek posle 15. maja, ali ekonomski razlozi su jaki, tako da je to razlog zbog kog nije hteo da prognozira današnje odluke Kriznog štaba.

– Vakcinacija je najvažnija, podižemo barijeru, kolektivni imunitet će štititi sve nas. Dok se to ne desi, biće potrebne mere, te mere mogu biti tako što će se okupljati oni koji su vakcinisani ili koji su preležali koronu – naglasio je epidemiolog.

Naveo je da je u Beogradu blizu 44 odsto građana vakcinisano, a oko 600.000 je primilo obe doze.

Naglasio je da je do sada dato tri miliona i 600.000 vakcina, i da nikome nije ostala trajna posledica posle vakcine.

Govoreći o indijskom soju virusa, rekao je da ne očekuje veliku opasnost od tog soja. Specifična preventivna mera je vakcinacija, ovim vakcinama obezbeđuje se zaštita i od ovog soja, možda malo manja ali štiti, naveo je epidemiolog.

Podsetimo, krizni štab za borbu protiv virusa korona održaće danas novu sednicu, potvrđeno je u Vladi Srbije. Najavljeno je da će na sastanku da se govori o tome da li bi trebalo da se otvaraju ugostiteljski objekati. Sednica je zakazana za 16 časova.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *