Predićeva „Kosovka devojka“ u Konaku kneginje Ljubice

Jedna od najprepoznatljivijih slika u istoriji srpske umetnosti i kulture „Kosovka devojka“, koji je naslikao čuveni slikar Uroš Predić (1857 – 1953) izložena je u Konaku knjeginje Ljubice do 16. oktobra.

Sliku je poručilo Kolo srpskih sestara, žensko društvo osnovano 1903. godine u Beogradu, koje se bavilo humanitarnim radom.

Nastala je na osnovu crteža iz 1914. godine, a kao inspiracija za sliku Urošu Prediću poslužila je narodna pesma Kosovka devojka, koju je smatrao jednom od najlepših u istoriji srpske književnosti.

Predić je naslikao idealizovani prikaz epske junakinje, Kosovke devojke, koja „vida rane smrtno pogođenom Orloviću Pavlu“.

S obzirom da je nastala u vreme Prvog svetskog rata, slika se može tumačiti kao univerzalna scena stradanja u ratno vreme, a Kosovka devojka kao prva bolničarka.

Na taj način, umetnik je naslikao opšteljudsku tragediju koja prati sve velike ratne sukobe, a u likovima Kosovke devojke i Orlovića Pavla prikazao je srpski narod i njegove patnje u ratu.

Slika je ubrzo nakon nastanka stekla veliku popularnost i bila štampana na razglednicama koje su prodavane u humanitarne svrhe.

Otkupljena je od knjižarskog preduzeća „Polet“ 1940. godine i od tada se čuva u Muzeju grada Beograda.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *