Pred nama je najtoplija godina ikada, a evo šta čeka Srbiju i kad da očekujemo VRELI TALAS! Prognoza do septembra

Prethodna godina je bila najtoplija u Srbiji od 1951. odnosno otkako se sistematski prati vreme, a najtoplija u Beogradu od 1888. kada su počela prva merenja temperature u prestonici. Slično ili pak isto može da nas sačeka i ove godine i to ne samo da na teritoriji naše zemlje jer se predviđa da će ovo biti najtoplija godina ikad zabeležena na planeti.


Američki naučnici Nacionalne uprave za okeane i atmosferu objavili su da postoji čak 75 odsto šanse da 2020. godina bude najtoplija na planeti Zemlji u istoriji merenja. Na ovo ukazuje i podatak da su prva tri meseca bila toplija samo 2016. kada je zabeležen jak uticaj fenomena “El Ninjo”, koji zagrevanjem Pacifika utiče na globalni temperaturni prosek.

“El Ninjo” ove godine nije toliko jak, a februar i mart su ipak bili najtopliji u istoriji, navodi se u istraživanju, prenosi “Ju-Es-Ej tudej”.

Foto: Printscreen Accuweather

​Naučnici upozoravaju da je dugoročan trend zagrevanja posledica emisija gasova staklene bašte usled sagovrevanja fosilnih goriva i da će, čak i da ne bude najtoplija. Među pet najtoplijih godina ikada mogla bi da se nađe i 2020.

Šta to znači za Srbiju?

Temperature iznad proseka neće zaobići ni našu zemlju.

Prema prvim najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u narednih pet meseci očekuje nas pretežno toplo vreme sa nešto višim temperaturama.

Maj i jun topliji i prosečno vlažni

Kako se kalendarski budemo bližili letu tako će rasti i temperature. Tako se za našu zemlju tokom maja i juna predviđa toplije vreme sa srednjim maksimalnim temperaturama za oko 0,5 do 1,7 stepeni iznad proseka za ovo doba godine.

Foto: Printscreen Accuweather

Ono što se neće drastično razlikovati jesu padavine, te će ova dva meseca proći se prosečnim vrednostima kada je reč o vlažnosti.

Toplotni talasi u julu i avgustu

Tokom leta će prema najavama RHMZ-a uslediti temperature iznad višegodišnjeg proseka. Srednje maksimalne temperature će u proseku biti više za oko 1,9 tokom jula do oko 2,6 stepena više u avgustu. Ono što će takođe obeležiti ovaj period jeste mesečna suma padavina goja će biti niža u odnosu na višegodišnji prosek.

Septembar prosečno topao

Kraj leta i početak jeseni proći će sa manjim odstupanjima za taj period godine. Tako se u septembru očekuje srednja maksimalna temperature sa vrednostima za oko 0,6 stepeni ispod višegodišnjeg proseka. Mesečna suma padavina biće za par milimetara niža u odnosu na prosek.

Prema ovim najavama može da se očekuje najtoplija godina i u Srbiji. Ipak, kako je vreme promenljiva kategorija iz dana u dan, prognoze bi trebalo uzeti sa rezervom.

INFO 24 / Informer / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *