Pozivni centar opštine Mali Zvornik tokom epidemije virusa Korona svakodnevno pruža pomoć starim ugroženim sugrađanima i licima u izolaciji

Kol centru Opštinske uprave Mali Zvornik za pomoć starim i invalidnim licima na podučju opštine tokom vanrednog stanja svakodnevno se javi na desetine sugrađana kojima je potrebna nabavka i dostavljanje osnovnih životnih namirnica i lekova.

Dnevno ovaj centar, putem broja telefona 015/7195196, zabeleži oko 40 poziva i za sada postiže da odgovori na zahteve sugrađana i obezbedi traženu podršku.

Čine ga članovi operativnih timova koje je lokalna samouprava formirala u mesnim zajednicama, pri Centru za socijalni rad i ostalim ustanovama i javnim preduzećima na području opštine, koji su svakodnevno u kontaktu sa stanovništvom na terenu, kao i obučeni volonteri.

Prema rečima predsednika opštine Mali Zvornik i komandanta Opštinskog štaba za vanredne situacije Zorana Jevtića, pružanje podrške putem Pozivnog centar Opštinske uprave namenjeno je prvenstveno samačkim staračkim domaćinstvima, odnosno starim ugroženim sugrađanima i invalidnim licima, koji su sami i nemaju nikog ko bi im pomogao i umesto njih obavio neophodnu nabavku hrane i lekova, usled aktuelene zabrane kretanja za stara lica zbog epidemije bolesti Kovid – 19.

On je naveo da je opština Mali Zvornik, radi podrške takvim licima, kao i sugrađanima kojima je sanitarna inspekcija odredila meru izolacije, odmah po uvođenju vanrednog stanja u Republici Srbiji, formirala Kol centar i angažovala operativne timove i volontere za pružanje pomoći ugroženom stanovništvu.

Za rukovodice operativnih timova određeni su predsednici mesnih zajednica, koji su istovemeno poverenici civilne zaštite u svojim mesnim zajednicama, dok su za članove timova izabrani meštani, odnosno sugrađani, prema mestu boravka, koji dobro poznaju kraj u kojem žive i mogu lako da uoče potrebe svojih komšija i doprinesu efikasnijem pružanju podrške na terenu.

Funkcionisanju pozivnog centra veoma doprinose i volonteri, koje je opština Mali Zvornik, u saradnji sa medicinskim osobljem Doma zdravlja, prethodno obučila za rad i opremila neohodnim zaštitnim sredstvima.

Članovi operativnih timova sastaju se jednom nedeljno sa komandantom Opštinskog štaba za vanredne situacije, kako bi ga iformisali o situaciji i potrebama na terenu i, u skladu sa okolnostima, koje se svakodnevno menjaju, dobili instrukcije za dalji rad i postupanje.

Pozivni centar Opštinske uprave Mali Zvornik za pomoć ugroženim starim i invalidnim licima na području opštine radi svakodnevno od 07 do 15 časova, na jednom telefonskom broju, a, u zavisnosti od daljeg razvoja situacije u pogledu epidemije Kovida – 19, moguće je produženje radnog vremena centra, kao i uvođenje dodatnih telefonskih brojeva.

Za INFO 24 iz Malog Zvornika, Ljiljana Ristanović / Foto: INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *