Požeška privreda u punom sjaju

Nekada je Požega bila vodeća opština, kada je u pitanju metalska i prehrambena industrija. Poslednje dve decenije, mnogi giganti, poput Budimke i Napretka, bili su zatvoreni. Godinama je Vlada raspisivala oglase za prodaju, konkretno oba pomenuta preduzeća, ali se kupci nisu javljali. Međutim, krajem prošle godine, Budimka je dobila novog vlasnika, a pre nekoliko dana i bivša fabrika nameštaja Napredak. Po rečima predsednika opštine Požega, Đorđa Nikitovića, sledeći korak je dolazak novog investitora, uz dolazak autoputa.

Od kraja novembra prošle godine, kada je ITN grupa kupila požešku Budimku, pa do danas, izvode se radovi na fabričkoj  infrastrukturi – struja, voda, gas… Nakon toga, kreće se sa kontrolom postojeće opreme, kako bi se znalo kada ovaj, nekadišnji gigant, kreće sa proizvodnjom. 

“Kao što smo i rekli kada smo kupili Budimku, naša procena je bila da ćemo u prvom kvartalu pokrenuti proizvodnju i izbaciti svoje prve proizvode. To se malo pomerilo, na sredinu aprila meseca, kada i krećemo. Želim da naglasim  da ćemo svakako za ovu sezonu, početi otkupljivanje jagodičastog voća”, naglasio je za INFO 24 Aleksandar Marković, izvršni direktor ITN grupa, vlasnik Budimke .

Iz Budimke pozivaju sve zaintresovane radnike da se jave, jer će već početkom marta početi zapošljavanje proizvodnih radnika i tehnologa. U istoj ulici, porodična kompanija Inmold plast, već radi punom parom. Kako im proizvodnja dobro ide, trenuutni pogoni su mali, pa se tako vlasnik odlučio za kupovinu novog. Sada je postao vlasnik nekadašnje fabrike nameštaja Napredak, koji je, kao i Budimka, već godinama zatvoren.

“Ova kupovina nam je sjajna prilika da veći deo proizvodnje preselimo u sad već bivši Napredak. U novom prostoru ćemo imati kompletno sređivanje, renoviranje, a možda čak I izgradnju novih objekata”, kaže Goran Janković, vlasnik kompanije Inmold plast Požega.

Đorđe Nikitović, predsednik opštine Požega

Prvi čovek opštine Požega kaže da za ovu varošicu dolaze mnogo bolji dani, jer se polako prokreće privreda.  

“Već znamo da u Požegu kroz dve godine dolazi i deo auto puta, sa kojim će, ja se nadam, doći i jedna velika strana kompanija, koja će zaposliti mnoge mlade Požežane, a koji planiraju da nastave svoj život u našem gradu. Nadam se da Požega ima jednu veliku, bolju budućnost, posebno kada je privreda u pitanju, a moram da kažemo da ćemo, kroz par godina, sigurno biti oslonac Zlatiborskog okruga u privrednom smislu”, nagalašava  Đorđe Nikitović, predsednik opštine Požega.

Opština je već počela sa obezbeđivanjem zemljišta za industrijsku zonu, koja bi trebalo da obuhvati 95 hektara i koja će biti bescarinska zona. U narednom period pokušaće da otkupi veći deo zemljišta, kako bi se, po rečima Đorđa Nikitovića, što veći broj investitora zaintresovao za ovaj gradić.

Nada Dželebdžić / INFO 24 / Foto: INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *