Povratak u zemlju i podrška socio-ekonomskoj reintegraciji građana među prioritetima

Povratak u zemlju i podrška u socio-ekonomskoj reintegraciji građana su među  prioritetima Vlade Republike Srbije, istakla je danas ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević na konferenciji „Sistem upravljanja migracijama – sa posebnim osvrtom na ekonomske aspekte“.

„Vlada Republike Srbije aktivno radi na unapređenju položaja svih građana i na stvaranju što boljih uslova za život i rad. Nadamo se da će to značajno uticati i na usporavanje odlaska građana Republike Srbije na rad u inostranstvo“, naglasila je Kisić Tepavčević.

Ministarka Kisić Tepavčević je rekla da je pandemija Kovid 19 uticala na sve sfere života i da će se nezdravstveni efekti te pandemije dugo osećati, a da je, kada su u pitanju ekonomske migracije, ona uslovila usporavanje odlaska građana na rad u inostranstvo.

Kako je dodala, građani koji su radili u inostranstvu su se, sa druge strane, suočili sa raznim nesigurnostima kada je u pitanju aspekt rada i mnogi su se vraćali u svoju zemlju.

„Imajući u vidu demografsku sliku, stopu emigracije građana Srbije i današnje izazove u ovoj oblasti, stvorila se potreba za efektivnim upravljanjem tokova ekonomskih migracija, kao i potreba za prepoznavanjem različitih aspekata sa kojima se možemo suočiti u narednom vremenskom periodu“, navela je Kisić Tepavčević.

Prof. dr Kisić Tepavčević je podsetila da je na predlog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u februaru 2020. godine usvojena Strategija za ekonomske migracije za period 2021-2027. godine i da je u toku izrada pratećeg Akcionog plana za period 2021. do 2023. godine.

Program „Migracije i dijaspora“, u okviru kojeg je organizovana konferencija, sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) u partnerstvu sa Ministarstvom, Nacionalnom službom za zapošljavanje i drugim institucijama.

Kisić Tepačević se zahvalila Nemačkoj organizaciji za međunarodnu saradnju,projektu „Migracije za razvoj” i „Migracije i dijaspora”, kao i Saveznoj Republici Nemačkoj na podršci sprovođenju reformskih procesa u Republici Srbije.

Marija Bogdanović, vođa programa „Migracije i dijaspora“ i programa „Migracije za razvoj“ ispred GIZ-a, rekla je da je cilj tih programa da se osnaže sve nadležne institucije za još efikasnije upravljanje procesom migracija, a u cilju društveno ekonomskog razvoja Srbije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

süperbetin giriş - Dumanbet -

Dinamobet