Potpisani ugovori sa Francuskom agencijom za razvoj

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali potpisao je, u prisustvu predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić, ugovore za dva zajma – Programski zajam za javne politike za klimatske promene i Zajam za projekat modernizacije železničkog sektora u Srbiji primenom višefaznog programskog pristupa.

Ugovori su potpisani sa ambasadorom Francuske u Srbiji Žanom Lujem Falkonijem, regionalnom direktorkom za Evroaziju Francuske agencije za razvoj (AFD) Sesil Kupri i regionalnom direktorkom Svetske banke za Zapadni Balkan Lindom van Gelder.

Pre potpisivanja pomenutih ugovora, Brnabić se sastala sa regionalnom direktorkom za Evroaziju AFD-a Sesil Kupri.

Oko 56 % pruge Beograd – Niš biće za brzinu od 200km na sat

Brnabić je izjavila da će ugovor koji će Srbija potpisati sa partnerima u Evropskoj uniji za kompletnu modernizaciju pruge Beograd – Niš, predvideti da čak 56 odsto pruge bude za brzine od 200 kilometara na sat.

“Uslediće procena koliko će nas koštati nastavak pruge od Niša do Preševa”, rekla je Brnabić odgovarajući na pitanja nakon potpisivanja Zajma za projekat modernizacije železničkog sektora u Srbiji primenom višefaznog programskog pristupa, sa Francuskom agencijom za razvoj (AFD) i Svetskom bankom.

Brnabić je rekla da je cilj da se modernizuje železnički sektor u Srbiji, uz pomoć digitalizacije poveća njegova efikasnost, upravljanje železničkom imovinom i drugo.

Brnabić je napomenula je da je železnica najbolji vid transporta i kada je reč o uticaju na životnu sredinu.

“Radimo i na projektu modernizacije pruge Niš – Dimitrovgrad, gde radovi treba da počnu do kraja ove godine. Sve je to deo ukupne zelene agende”, rekla je Brnabić.

Oko 235 miliona evra za zaštitu životne sredine

Ugovori o zajmu, koje su predstavnici Vlade Republike Srbije potpisali sa predstavnicima Francuske agencije za razvoj (ADF) i Svetske banke, vredni su oko 235 miliona evra i biće uloženi u projekte za zaštitu životne sredine i ekološku tranziciju Srbije.

Reč je o Programskom zajmu za javne politike za klimatske promene i Zajmu za projekat modernizacije železničkog sektora u Srbiji primenom višefaznog programskog pristupa, a Brnabić je navela da je prvi zajam vredan 132,6 miliona evra, a drugi 102 miliona evra.

Brnabić je objasnila da prvi sufinansira Međunarodna banka za obnovu i razvoj (IBRD) sa 82,6 miliona evra, a Francuska agencija za razvoj sa 50 miliona evra, dok drugi sufinansiraju obe organizacije sa po 51 milion evra.

Brnabić je navela da će taj novac biti uložen u modernizaciju pruge koja je najzeleniji oblik transporta, kao i za zaštitu životne sredine.

Brnabić je istakla da je sa regionalnom direktorkom za Evroaziju AFD Sesil Kupri imala produktivan sastanak, na kojem su razgovarale o saradnji Francuske i Srbije, projektima koje AFD realizuje u Srbiji, ali i o budućim projektima.

Brnabić je dodala da je tema razgovora bila i potpisivanje sveobuhvatnog sporazuma o saradnji koji bi definisao projekte u naredne tri godine i objasnila da na tom sporazumu AFD radi sa Ministarstvom finansija.

Brnabić je naglasila da su potpisani ugovori o zajmovima prvi finansijski sporazumi sa AFD od kada je u septembru 2019. ta agencija otvorila svoju regionalnu kancelariju u Beogradu.

AFD je svoju kancelariju otvorila nakon posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Beogradu, koja je bila u julu 2019.

Brnabić je zahvalila AFD-u, kao i Svetskoj banci na kontinuiranoj podršci Srbiji u ekološkoj tranziciji.

Brnabić je istakla da je zaštita životne sredine jedan od tri ključna prioriteta za Vladu Srbije i izrazila zadovoljstvo što se oba sporazuma tiču finansiranja projekata iz oblasti životne sredine.

Brnabić je navela da je jedan od njih modernizacija železničkog sektora u koji Vlada Srbije u poslednje dve godine ulaže mnogo novca, uz izgradnju autoputeva.

Prvi projekat modernizacije pruga krenuo je sa modernizacijom brze pruge Beograd – Budimpešta, a u saradnji sa Evropskom unijom radi se na modernizaciji i drugih železničkih pravaca.

“Ovo što smo sada dogovorili sa Evropskom unijom, prilikom posete predsednika Aleksandra Vučića Briselu, veliki projekat koji ćemo raditi sa našim partnerima iz Brisela, kompletna rekonstrukcija i modernizacija od Beograda do Niša, a onda od Niša do Preševa. Samo od Beograda do Niša to je oko 1,8 milijardi evra”, rekla je Brnabić.

Brnabić je rekla da se modernizacija železnice Srbije sada nastavlja i u saradnji sa IBRD-om i AFD-om, i dodaje da je taj projekat u skladu sa zaštitom životne sredine i transportnom strategijom Evropske unije, jer je železnica najzeleniji oblik transporta.

Oba ugovora deo su ne samo zelene agende i već i deo ekološke tranzicije.

Govoreći o odnosima između Srbije i Francuske, Brnabić je ocenila da i ekonomski i politički odnosi između dve zemlje svakog dana sve više jačaju.

Brnabić je dodala da u Srbiji posluje 120 francuskih kompanija koje zapošljavaju više od 12.000 ljudi, a među tim kompanijama su Mišelin, koja je jedna od pet najvećih izvoznika iz Srbije, kao i Šnajder elektrik koja zapošljava više od 1.000 mladih talenata direktno sa fakulteta.

Brnabić je naglasila da Srbija sa francuskim partnerima sarađuje na tri velika i važna projekta, a to su koncesija za aerodrom “Nikola Tesla”, deponija Vinča i beogradski metro.

Kad je reč o robnoj razmeni, Brnabić je navela da je ona prešla 1,1 milijardu evra godišnje, a da je prošle godine, uprkos pandemiji, opala za samo 5,4 odsto.

Do kraja 2021. godine kreće gradnja pogona za otpadne vode u 27 opština

Brnabić je najavila da će do kraja godine biti pokrenuta izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u 27 lokalnih samouprava i dodala da Srbija samo u ta postrojenja mora da uloži šest milijardi evra da bi dostigla standarde Evropske unije u toj oblasti.

“Očekujem da uskoro raspišemo tendere i aukcije za nove kapacitete iz obnovljivih izvora energije koji će obezbediti novu zelenu energiju, ali po mnogo nižim cenama za građane”, rekla je Brnabić govoreći o ekološkim projektima koji će biti realizovani.

Brnabić je u Vladi Srbije prisustvovala potpisivanju dva ugovora o zajmu sa Francuskom agencijom za razvoj (AFD) i Svetskom bankom – Programski zajam za javne politike za klimatske promene i Zajam za projekat modernizacije železničkog sektora u Srbiji primenom višefaznog programskog pristupa.

Brnabić je rekla da vlada sa Elektro privredom Srbije razgovara i o dodatnim kapacitetima za “balansiranje tih obnovljivih izvora energije”.

“Jedna od tema je bila i reverzibilana hidroelektrana Bistrica, o kojoj razmišljamo, da bi imali dodatne kapacitete za balansiranje i više zelene energije”.

Brnabić je dodala da je Vlada Srbije postavila životnu sredinu kao jedan od tri ključna prioriteta i to u tri oblasti, a prva je upravljanje čvrstim otpadom, što podrazumeva zatvaranje nelegalnih deponija, čišćenje i odnošenje smeća preko transfer stanica na sanitarne deponije i proširenje sanitarnih deponija.

Druga oblast je izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i treća praćenje kvaliteta vazduha.

Brnabić je podsetila da se realizuju projekti za prečišćavanje gasova u termoelektranama TENT-u A i B u Obrenovcu, i dodaje da se priprema tehnička dokumentacija za blok B u Kostolcu.

“Nadam se da ćemo tender za izvođenje radova raspisati pre kraja ove godine”, dodala je Brnabić.

Brnabić je govoreći o pošumljavanju rekla da je rebalansom budžeta dodatno podignut budžet Ministarstva zaštite životne sredine sa 16 na 24 milijarde dinara.

Brnabić je istakla da je vlada zahvaljujući partnerima u Evropskoj uniji, AFD i Svetskom bankom i drugim gura zelenu agendu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *