Potpisan ugovor za prestonicu kulture 2024

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević i potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković potpisale su Ugovor o sufinansiranju Programa “Prestonica kulture Srbije 2024. godine”. Potpisani ugovor vredan je 120 miliona dinara i odnosi se na aktivnosti koje će biti realizovane u ovoj godini, za projekat grada Užica “Praznik svetla- Nije erski mračiti! Kulturu na viđelo!” Takođe u ovoj godini iz budžeta grada biće izdvojeno 60 miliona dinara, dok će preostala sredstva biti opredeljena u 2024. godini.

“Raduje me što smo danas u Užicu, gradu bogate istorije koji baštini izuzetno kulturno nasleđe i tradiciju, potpisali ugovor sa Ministarstvom kulture koji predstavlja početak realizacije velikog projekta. Titula prestonice kulture izuzetno dobro zvuči, ali podrazumeva i našu veliku odgovornost da realizujemo brojne aktivnosti koje smo planirali”, istakla je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević nakon potpisivanja ugovora, uz zahvalnost potpredsednici Vlade i ministarki kulture na tome što su u resornom ministarstvu prepoznali naše potencijale i kapacitete i Užicu dodelili nacionalne prestonice kulture 2024.

“Uz podršku Ministarstva kulture sada imamo priliku da zaokružimo jedan deo istorije kulture u našem gradu. Cilj nam je da unapredimo postojeće i uvedemo nove programske sadržaje u svim ustanovama kulture i verujem da ćemo biti kreativni i kadri da možda i premašimo naše primarne ciljeve. Kultura je najbolje mesto za susret različitosti i najveće bogatstvo svakog čoveka, mesta, grada, države. Užice to zna i uverena sam da ćemo uspeti da odgovorimo svim izazovima u realizaciji ovog ozbiljnog projekta”.

Uz čestitke svim Užičanima na prestižnoj tituli, potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković istakla je da je ovo veliki dan za sve.

”U ugovoru koji smo danas potpisali postoje prava i obaveze jedne i druge strane, ali najvažnije nam je da će država odmah nakon potpisivanja finansijski pomoći pripremu godine kulture. Za ovu godinu to su sredstva u iznosu od 120 miliona dinara plus 60 miliona koliko izdavaja grad Užice. Svidelo mi se što je moto čitave godine upravo svetlost. Užice je to i zaslužilo kao grad u kome je prva hidrocentrala nastala po principima Nikole Tesle i možda i jedini grad koji ima i jednog oskarovca. Raduje me, pored programskih događanja, što će biti infrastrukturnih projekata namenjenih kulturi, ali najviše se radujem što će deca i tinejdžeri dobiti svoje mesto za kulturu, a svi građani novi muzej posvećen keramici. Čestitam Užičanima i Užičankama na ovoj prestižnoj tituli, ubeđena da će to biti veliki podsticaj ne samo ljudima koji se bave kulturom već i za čitavu ekonomiju,  jer spajamo kulturu sa onim u šta se mnogo ulaže i mnogo očekuje a to je turizam”.

Prema potpisanom ugovoru u ovoj godini planirana je rekonstrukcija Velike sale u Gradskom kulturnom centru i izgradnja lifta za osobe sa invaliditetom, izgradnja Dinarsko-ribarskog naselja Mokra Gora i izgradnja “Erin de luks muzeja”.

Naredne godine u planu je izgradnja Dečijeg kulturnog centra i Muzeja keramike, rekonstrukcija kuće akademskog slikara Mihaila Milovanovića u Ribaševini, zatim otvaranje Legata akademika Ljubomira Simovića u Narodnoj biblioteci, izrada projektno tehničke dokumentacije za rekonstrukciju Trga partizana, uklanjanje barijera za fizičku dostupnost ustanovama kulture osobama sa invaliditetom, kao i postavljanje solarnih digitalnih tabli i info pultova duž staze ka neolitskom naselju u dužini od oko 6 kilometara. Naravno infrastrukturne projekte pratiće i veliki broj novih kulturnih i zabavnih sadržaja u svim ustanovama kulture.

O realizaciji ovog važnog projekta govorilo se i tokom sastanka sa gradonačelnicom i njenim saradnicima, gde su svi izrazili nadu da će Užice kao drugi grad u Srbiji kome se dodeljuje ova titula odgovoriti zadatim ciljevima i u potpunosti opravdati poverenje i očekivanja.

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture posetila je i Istorijski arhiv Užice i upoznala se sa radom ove ustanove i aktuelnim postavkama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *