POTPISAN UGOVOR O ADAPTACIJI I OPREMANjU PREDŠKOLSKIH USTANOVA U ČETIRI BEOGRADSKE OPŠTINE

Branko Ružić, prvi potpredsednik Vlade i ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, prof. Dr Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda i Maja Kremić, nacionalni direktor „Novak Đoković fondacije“ potpisali su ugovor sa četiri beogradske predškolske ustanove (PU „Vračar“, PU „Dr Sima Milošević“, Zemun, PU  „Dečji dani“, Stari Grad, PU „Perka Vićentijević“, Obrenovac);  koji je označio početak  adaptacije i opremanje predškolskih ustanova u ovim beogradskim opštinama.

Ugovor je potpisan u okviru Projekta inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja, koji se realizuje uz finansijsku podršku Svetske banke.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić rekao je da Ministarstvo, kroz projekat Inkluzivno predškolsko obrazovanje, nastoji da poveća broj mesta u predškolskim ustanovama i kvalitet predškolskog sistema, imajući u vidu decu iz osetljivih socijalnih grupa.

– Kroz ovaj projekat obezbedićemo oko 11.000 novih mesta za mališane u vrtićima širom Srbije, od toga kroz, kroz adaptaciju postojećih prostora u vrtićima u Beogradu biće obezbeđeno 500 novih mesta za decu svih uzrasta“, izjavio je ministar Ružić.

Ministar je rekao je da su kroz ovaj projekat obezbeđena sredstva i za izgradnju potpuno novih vrtića u Beogradu. On je objasnio da Grad Beograd opredeljuje lokacije i obezbeđuje projektno-tehničku dokumentaciju u skladu sa potrebama zajednice i uslovima Svetske banke.

Ružić je zahvalio Svetskoj banci na podršci i dodao da je ovo samo početak saradnje Ministarstva i „Novak Đoković“ fondacije na adaptaciji i prenameni postojećih prostora u više gradova i opština, čime se obezbeđuje  novih 100 soba za vaspitne grupe i uslovi da se 2.500 dece po prvi put uključi u program predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Iskazujući zadovoljstvo učešćem u projektu gradonačelnik Beograda prof.dr Zoran Radojičić istakao je da je cilj svima da unapredimo kvalitet predškolskog sistema.

– Fokus nam je na povećanju dostupnosti i pristupačnosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja dece iz socijalno osetljivih grupa. Kroz ovaj projekat će u Beogradu biti uređeno 55 vrtićkih prostorija u predškolskim ustanovama u Obrenovcu, Zemunu, Starom gradu, Vračaru, Voždovcu, Čukarici, Novom Beogradu i Grockoj“, istakao je Radojičić dodajući da će između sedam i osam miliona evra biti izdvojeno za uređenje, adaptaciju i opremanje vrtićkih prostorija u Beogradu.

Prema njegovim rečima ovo je izuzetno značajna investicija, koja pokazuje da se Grad kontinuirano stara o deci koja pripadaju osetljivim grupama i da „mnogo radimo na inkluziji ove dece, čime želimo da im osiguramo lepše detinjstvo“.

Maja Kremić, nacionalna direktorka “Novak Đoković fondacije“ izrazila je zadovoljstvo što je Fondacija dobila priliku da sa „ovako jakim i odlučnim partnerima“ radi zajedno na ostvarivanju misije Fondacije – da do 2030. godine svako dete u Srbiji ima pristup predškolskom vaspitanju i kvalitetnom obrazovanju.

–  Vodeći se željom da našim najmlađim generacijama pružimo podsticajno okruženje za igru i učenje, kako bi razvili svoj puni potencijal, naš tim je do sada rekonstruisao, opremio i pomogao 47 vrtića širom Srbije. Ovim zajedničkom projektom nastavljamo da podstičemo i razvoj samih lokalnih zajednica, što dugoročno doprinosi boljoj budućnosti za sve nas. Ipak, brojevi i dalje pokazuju da je dugačak put ka ostvarenju naše misije”, istakla je Kremić.

Projektom su, kroz program grantova, finansirani lokalni projekti u 34 grada i opštine u Srbiji, koji su pomogli intersektorsku saradnju nadležnih službi u lokalnim sredinama i realizaciju velikog broja kreativnih programa za roditelje i decu, opremanje prostorija, nabavku minibuseva za prevoz dece iz udaljenih naselja i uključivanje dece po prvi put u prilagodljive programe predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Do sada su kroz Projekat izgrađena tri nova objekta koja će primiti novih 250 dece u Doljevcu, Žitorađi i Sremskoj Mitrovici. Izabrani su izvođači radova za objekte u Loznici, Merošini i Kruševcu (dve lokacije) čime će se otvoriti novih 510 mesta. U nastavku projekta do kraja godine biće započeti radovi na izgradnji i ili dogradnji objekata u Prokuplju, Vladičinom Hanu, Tutinu, Smederevu, Šidu…

Takođe, postignut je veliki uspeh na polju unapređenja kvaliteta sistema predškolskog vaspitanja i obrazovanja, kao i inicijalnog obrazovanja i profesionalnog razvoja zaposlenih u predškolskom sistemu. Do sada je obučeno 5.000 praktičara iz predškolskih ustanova, od planiranih 12.000, za kvalitetnu primenu nove programske koncepcije koja u fokusu ima podršku dečijoj dobrobiti i inkluzivna je u svim segmentima (organizacija prostora, razvijanje programa sa decom, saradnja sa porodicom). U toku su aktivnosti mentorske podrške i učenja između kolega.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *