Potpisan sporazum o nastavku podrške reformi javne uprave u Srbiji

          Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo za evropske integracije i GIZ u ime Nemačko-srpske razvojne saradnje potpisali su danas Sporazum o sprovođenju projekta „Podrška reformi javne uprave u procesu pristupanja Evropskoj uniji“.

          Sporazum su potpisali resorni ministri Marija Obradović i Jadranka Joksimović i ispred GIZ-a, vođa projekta Štefan Hajek u prisustvu ambasadora SR Nemačke u Srbiji Tomasa Šiba.

          Ministri Obradović i Joksimović i ambasador Šib poručili su da potpisivanje ovog sporazuma predstavlja nastavak uspešne saradnje Srbije i Nemačke u procesu reforme javne uprave i podrške procesu evropskih integracija.

          „Podrška SR Nemačke je od izuzetne važnosti za ostvarivanje vizije nove Strategije reforme javne uprave od 2020. do 2030. godine, a to je UPRAVA PO MERI SVIH NAS i cilja Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave da Srbiju učini modernom državom, državom u kojoj su građani zadovoljni pruženim uslugama i koja je servis svakog građanina i čitave privrede“, poručila je Marija Obradović, ministar državne uprave i lokalne samouprave.

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović je izrazila zadovoljstvo zbog potpisivanja Sporazuma ističući da se time nastavlja uspešan projekat započet 2012.godine, kojim je Nemačka, kako je istakla, pokazala da smatra Srbiju važnim partnerom ne samo u bilateralnim odnosima, već i kao ozbiljnog kandidata za članstvo u EU dajući i na ovaj način podršku našim pristupnim pregovorima.

”'Verujem da su dosadašnji rezultati koje smo ostvarili ovim projektom uverili nemačku Vladu da nam do kraja godine pruži i dodatnu podršku za nastavak pristupnog procesa i za još konkretnije i vidljivije korake na evropskom putu Srbije, u skladu sa principima nove metodologije””, navela je Joksimović.

          Ambasador SR Nemačke u Srbiji Tomas Šib izjavio je nakon potpisivanja Sporazuma dva ministarstva i GIZ-a da je danas potpisani sporazum simbol trajne nemačke podrške Srbiji na putu ka EU. Posebnu ulogu pri tome imaju sasvim konkretne reforme u oblasti vladavine prava, kao i reforma javne uprave. Od moderne i efikasne javne uprave, koja je orijentisana na potrebe građana, korist imaju prvenstveno građani i građanke Srbije i domaća privreda, zaključio je Šib.

          Projekat „Podrška reformi javne uprave u procesu pristupanja Evropskoj uniji“ ima težište na unapređenju kvaliteta i dostupnosti usluga za građane i privredu, kako na nacionalnom, tako i na lokalnom nivou, a između ostalog podrazumeva i primenu inovativnih pristupa u kreiranju i pružanju usluga, kao i njihovu standardizaciju kroz uspostavljanje jedinstvenih upravnih mesta.

Preduslov dobre uprave je njena dalja profesionalizacija putem jačanja kapaciteta državnih službenika i primenu okvira kompetencija, dok se proces pristupanja Evropskoj uniji jača kroz podršku pregovaračkim klasterima i strukturama uspostavljenim za koordinaciju ovog procesa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *