Potpisan sporazum o grantu EU za izgradnju „Tiršove 2“

Ministar za javna ulaganja u Vladi Republike Srbije Marko Blagojević i guverner banke Saveta Evrope Karlo Montičeli potpisali su juče u Parizu Sporazum o grantu između Srbije i Razvojne banke Saveta Evrope za izgradnju dečje bolnice „Tiršova 2“, u iznosu od 35 miliona evra.

Blagojević i Montičeli poručili su, nakon potpisivanja tog dokumenta, da se nastavlja jaka saradnja koju Vlada Srbije, preko Ministarstva za javna ulaganja, ima sa Razvojnom Bankom Saveta Evrope.

Ministar je objasnio da donacija EU predstavlja trećinu potrebnih sredstava za izgradnju bolnice, i dodao da činjenica da je ovo najveća donacija koju je EU ikada odobrila za jedan projekat govori u prilog tome na koji način Unija vidi njegov kvalitet i značaj, ali i Srbiju kao partnera.

Dečja bolnica „Tiršova 2“, kako je najavio, imaće više od 66.000 kvadratnih metara, 11 nivoa, približno 300 kreveta, savremenu opremu, efikasniji sistem grejanja, klimatizacije i ventilacije.

Prema rečima Blagojevića, radovi na temelju pomenute bolnice su završeni i očekuje se da izgradnja novog objekta počne do kraja proleća.

Zdravstvena zaštita po kvalitetu i komforu, kako je naglasio, biće takva da će objekat moći da se meri sa bolnicama takve vrste u svetu.

Očekuje se da će prvi pacijenti u tu bolnicu biti primljeni do kraja 2026. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *