Postavljanje spomenika Stefanu Nemanji 4. avgusta

Postavljanje spomenika Stefanu Nemanji počinje najkasnije 4. avgusta, kaže Goran Vesić.

Tog dana počinje postavljanje postamenta na kome će se nalaziti spomenik, a koji predstavlja razbijeni vizantijski šlem u čijoj unutrašnjosti će se nalaziti reljefi koji predstavljaju najznačajnije događaje iz srpske istorije iz vremena u kome je živeo Stefan Nemanja.

Ekipa ruskih majstora koji će postavljati spomenik biće u Beogradu od 3. avgusta.

Bilo je planirano da postavljanje spomenika otpočne do kraja marta, ali je zbog proglašene pandemije zbog korona virusa čitav posao odložen.

Spomenik će dolaziti do sredine septembra u delovima i sukcesivno će biti postavljan kako stiže kako bi postavljanje čitavog spomenika bilo završeno do sredine oktobra. Već su urađeni temelji za spomenik koji čine šipovi koji su postavljani na dubini od 12 metara jer će visina spomenika biti 23 metra što je ravno zgradi od sedam spratova. Ovo će biti najveći spomenik u istoriji Srbije, a kakav bi inače bio kada ga podižemo osnivaču naše najveće srednjevekovne dinastije. Spomenika ne bi bilo, a ni uređenja Savskog trga da to nije bila izričita želja Predsednika Vučića koji se ne bori samo za budućnost Srbije već i da sačuvamo slavnu prošlost. Na samom Savskom trgu nalazi se zgrada stare železničke stanice čije će se fasada i krov renovirati i koja će postati jedan od najznačajnijih srpskih muzeja. Savski trg će tako postati mesto kojim ćemo da se ponosimo, napisao je zamenik gradonačelnika na Fejsbuku.

Spomenik se podiže na predlog predsednika Srbije  Aleksandra Vučića.

INFO 24 / Foto: Beoinfo


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *