Posle 30 godina nova „šok soba“ na VMA

Vojnomedicinska akademija sigurno je jedna od najpoštovanijih zdravstvenih ustanova u čitavom našem sistemu, ne samo u vojnom, već i u civilnom, i ne samo u Srbiji, već i šire. Ali da bi ona to mogla i da ostane, da bi sjajnu reputaciju koju VMA uživa mogli i da očuvamo, moramo da neprekidno ulažemo u njen razvoj i u osavremenjavanje njene opreme. Zato smo, prvi put posle 30 godina, izvršili potpunu rekonstrukciju „šok sobe”, obezbedili apsolutno najbolju opremu koja postoji na tržištu i omogućili da ovaj prostor ne zaostaje ni za jednom svetskom bolnicom – istakao je ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je danas obišao rekonstruisani deo Klinike za anesteziologiju i intenzivnu terapiju Vojnomedicinske akademije.

Kako je naglasio ministar odbrane, to je veoma važno za sve pacijente VMA, i vojne i civilne osiguranike.

Međutim, sve ovo ne bi bilo dovoljno, i ne bi bilo moguće, da ne činimo velike napore da se zanovi kadar, da se obezbede bolji uslovi rada zaposlenih na VMA. Prošle godine smo primili više od 400 medicinskih radnika u stalni radni odnos, što se takođe, nije radilo, poslednjih 30, a možda i više godina. Mi smo prepoznali da je radnik na VMA, lekar, medicinska sestra, da su svi ti ljudi koji brinu o našim pacijentima na VMA, zapravo, najvažniji i da se o njima na prvom mestu mora voditi računa – istakao je ministar Vulin.

On je naglasio da je veoma ponosan i zahvalan svima na VMA i Upravi za vojno zdravstvo što je ta Klinika rekonstruisana.

Danas ovde imamo najsavremeniju „šok sobu” u Srbiji. Veoma sam ponosan na sve zaposlene u sistemu vojnog zdravstva i nadam se da ćemo već idućeg meseca obezbediti prijem za više od 100 novih zaposlenih u vojnom zdravstvu. Svako ulaganje u vojno zdravstvo se isplati i svako ulaganje u vojno zdravstvo utiče na kvalitet života svih, ne samo vojnih osiguranika, nego i civila. Svako ulaganje u vojno zdravstvo jeste ulaganje u bolji i kvalitetniji život svakoga od nas – poručio je ministar Vulin i dodao da VMA ima reputaciju jedne od najpoštovanijih institucija u našoj zemlji kada je zdravstvo u pitanju i da je velika odgovornost da se ta reputacija sačuva i unapredi.

Govoreći o značaju rekonstruisane Klinike za tu vojnomedicinsku ustanovu, načelnik hirurške intenzivne nege Klinike za anesteziologiju i intenzivnu terapiju VMA potpukovnik doc. dr Ivo Udovičić istakao je da je renoviranje trajalo oko dva meseca, kao i da je veliko zadovoljstvo svih zaposlenih što ona danas tako izgleda.

Klinika je renovirana kompletno, od građevinskog dela, bilo je i strukturnog renoviranja, a nabavljena je kompletno nova oprema za 14 pacijenata. U ovom prostoru se leče najteže kategorije pacijenata, a to su životno ugroženi pacijenti. Oni zahtevaju maksimalan monitoring i negu, a da bismo mi to sve imali, moramo da imamo ovako modernu i sofisticiranu opremu, koja 24 časa prati više od 100 vitalnih parametara kod svakog pacijenta. Za ove pacijente nisu bitni sati, već minuti i sekunde, kako bi se pravovremeno odreagovalo u terapijskom smislu – istakao je potpukovnik dr Udovičić, izražavajući posebnu zahvalnost Ministarstvu odbrane i Upravi VMA na razumevanju i na pomoći.

Prema njegovim rečima, osim komfora za pacijente, u smislu poboljšanja lečenja, terapije i nege, renovirana „šok soba” pruža bolje uslove za rad zdravstvenih radnika.

Renovirana Klinika opremljena je savremenim bolesničkim krevetima, dvostrukim konzolama, pacijent monitorima, respiratorima i centralom.

Obilasku su prisustvovali i državni sekretar u ministarstvu odbrane Bojan Jocić, načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general dr sci. med. Uglješa Jovičić i načelnik Vojnomedicinske akademije pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *