Posle 30 god. 63. padobranska brigada izvela skok na vodu

Posle 30 godina 63. padobranska brigada je izvela skok na vodu, što je kako je ocenio ministar odbrane Aleksandar Vulin, najbolji dokaz koliko su se stvari u 63. padobranskoj, ali i u našoj Vojsci, promenile.

Nakon obilaska pripadnika 63. padobranske brigade koji izvode deo obuke u letnjim uslovima na Zavojskom jezeru u blizini Pirota, Vulin je naveo da skok padobranom nije izvođen decenijama zbog nedostatka resusra, ali da su današnjom izvedbom „pripadnici 63. padobranske brigade mogu da stignu bilo gde i bilo kad“.

Rukovodilac obuke naglasio je da su danas na Zavojskom jezeru prikazani segmenti obuke u letnjim uslovima, kao što su veranje i spasavanje u planini leti, obuka o ishrani u prirodi, savlađivanju vodenih prepreka priručnim sredstvima i padobranski skok na vodu.

U saopštenju Ministarstva odbrane navodi se da se ovakva obuka izvodi redovno, svake godine, leti.

„Izuzetno je značajna zbog savlađivanja nepristupačnog terena, snalaženja, preživljavanja i ishrane u prirodi kada to zadatak zahteva i kada dođe do nekih nepredviđenih okolnosti“ – rekao je rukovodilac obuke i naglasio da su danas, osim profesionalnog sastava u obuci učestvovali i vojnici na služenju vojnog roka, u delu ishrana u prirodi i u obuci u savlađivanju vodene prepreke.

Na Zavojskom jezeru, u današnjoj obuci u savlađivanju vodenih prepreka i u preživljavanju učestvovao je i razvodnik Jovan Todorović, koji je u jedinici od juna, a želja mu je da nastavi karijeru kao profesionalni vojnik, kako kaže u „najelitnijem stroju“ naše vojske.

„Obuka jeste zahtevna, treba biti spreman i fizički i psihički. Danas smo imali obuku u splavarenju i veslanju i za to treba biti sreman. Zahtevno jeste, ali ništa nije teško“, poručio je razvodnik Todorović.

Ministru odbrane prikazana je obuka u veranju, obuka u samostalnoj ishrani u prirodi, obuka u savlađivanju vodenih prepreka, kao i izvođenje padobranskog skoka na vodenu površinu padobranom tipa krilo.

Pripadnici 63. brigade pokazali su i kako se priprema gulaš od kornjače sa koprivama i gulaš od divljači sa začinskim biljem – sastojcima pronađenim u prirodi u okolini jezera, kao i pečeni hleb iz pekare od kamena i blata, riblja čorba, a prikazane su u improvizovane zamke i način filtriranja vode pomoću više slojeva prirodnih filtera.

Obilasku je prisustvovao i komandant 63. padobranske brigade pukovnik Nenad Zonić, navodi se u saopštenju.

INFO 24 / Tanjug / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

mersin eskort - eskort - eskort izmir - ankara eskort - escort