Posle 30 godina 63. padobranska brigada je izvela skok na vodu, što je kako je ocenio ministar odbrane Aleksandar Vulin, najbolji dokaz koliko su se stvari u 63. padobranskoj, ali i u našoj Vojsci, promenile.
Nakon obilaska pripadnika 63. padobranske brigade koji izvode deo obuke u letnjim uslovima na Zavojskom jezeru u blizini Pirota, Vulin je naveo da skok padobranom nije izvođen decenijama zbog nedostatka resusra, ali da su današnjom izvedbom „pripadnici 63. padobranske brigade mogu da stignu bilo gde i bilo kad“.
Rukovodilac obuke naglasio je da su danas na Zavojskom jezeru prikazani segmenti obuke u letnjim uslovima, kao što su veranje i spasavanje u planini leti, obuka o ishrani u prirodi, savlađivanju vodenih prepreka priručnim sredstvima i padobranski skok na vodu.
U saopštenju Ministarstva odbrane navodi se da se ovakva obuka izvodi redovno, svake godine, leti.
„Izuzetno je značajna zbog savlađivanja nepristupačnog terena, snalaženja, preživljavanja i ishrane u prirodi kada to zadatak zahteva i kada dođe do nekih nepredviđenih okolnosti“ – rekao je rukovodilac obuke i naglasio da su danas, osim profesionalnog sastava u obuci učestvovali i vojnici na služenju vojnog roka, u delu ishrana u prirodi i u obuci u savlađivanju vodene prepreke.
Na Zavojskom jezeru, u današnjoj obuci u savlađivanju vodenih prepreka i u preživljavanju učestvovao je i razvodnik Jovan Todorović, koji je u jedinici od juna, a želja mu je da nastavi karijeru kao profesionalni vojnik, kako kaže u „najelitnijem stroju“ naše vojske.
„Obuka jeste zahtevna, treba biti spreman i fizički i psihički. Danas smo imali obuku u splavarenju i veslanju i za to treba biti sreman. Zahtevno jeste, ali ništa nije teško“, poručio je razvodnik Todorović.
Ministru odbrane prikazana je obuka u veranju, obuka u samostalnoj ishrani u prirodi, obuka u savlađivanju vodenih prepreka, kao i izvođenje padobranskog skoka na vodenu površinu padobranom tipa krilo.
Pripadnici 63. brigade pokazali su i kako se priprema gulaš od kornjače sa koprivama i gulaš od divljači sa začinskim biljem – sastojcima pronađenim u prirodi u okolini jezera, kao i pečeni hleb iz pekare od kamena i blata, riblja čorba, a prikazane su u improvizovane zamke i način filtriranja vode pomoću više slojeva prirodnih filtera.
Obilasku je prisustvovao i komandant 63. padobranske brigade pukovnik Nenad Zonić, navodi se u saopštenju.
INFO 24 / Tanjug / Foto: Tanjug