Posle 15 godina nova operaciona sala na VMA

U Centru za dnevnu hirurgiju Poliklinike Vojnomedicinske akademije posle 15 godina od osnivanja, otvorena je nova operaciona sala i renovirane su postojeće prostorije.

Vojno zdravstvo brine o svima kojima je pomoć potrebna. U vojnom zdravstvu nikada nisu pitali da li ste civil, vojnik, da li ste Srbin, ili bilo ko drugi. U vojnom zdravstvu vodi se računa da se ublaže ljudska patnja i bol, da se izleči i da se zaleči – rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin nakon današnjeg obilaska nove operacione sale i renoviranog prostora Centra za dnevnu hirurgiju VMA.

Samo tokom ratova devedesetih godina, podseća ministar Vulin, VMA je pregledala, lečila i sanirala posledice ratova za više od 29.000 ljudi.

Na nama je da visoke standarde koje je vojno zdravstvo dostiglo i koje je VMA postigla sačuvamo i unapredimo. Zbog toga smo izvršili rekonstrukciju hirurške sale prvi put nakon 15 godina od njenog osnivanja. Cilj nam je da sve naše sale budu moderne, rekonstruisane i da svi kapaciteti VMA omoguće da se naši pacijenti leče u skladu sa najvišim svetskim standardima. Mi imamo sposobne lekare i sestre koji po svom znanju i angažovanju ne zaostaju za bilo kim drugim, zato ni naša oprema ni naši uslovi ne smeju da zaostaju za bilo kim – naglasio je ministar Vulin.

Čestitajući današnji praznik – Dan VMA, ministar Vulin je poručio da je ovo veliki praznik ne samo za one koji su tu instituciju gradili, već i za sve one koji su u njoj našli i lek i pomoć.

Načelnik Vojnomedicinske akademije pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević rekao je da će renoviranje Centra za dnevnu hirurgiju i nova operaciona sala znatno ubrzati rad i povećati obim operacija.

Danas je aksiom raditi u dnevnoj hirurgiji, raditi ambulantne operacije. Otvaranjem treće operacione sale Vojnomedicinska akademija staje u red svih evropskih i svetskih ustanova – istakao je pukovnik Vukosavljević.

Načelnik Centra za dnevnu hirurgiju VMA vaskularni hirurg pukovnik doc. dr Ivan Marjanović ističe da se dobijanjem treće operacione sale kapacitet Centra uvećao za trećinu.

Tokom 2019. godine izmešten je Kabinet za maksilofacijalnu hirurgiju i ta prostorija je adaptirana i napravljena je treća operaciona sala u kojoj sada aktivno radi svakodnevni program specijalista maksilofacijalne hirurgije, specijalista otorinolaringologije i svi drugi kojima je ta sala namenjena. U drugoj sali, koja je renovirana, sada se izvode operacije iz domena očne hirurgije i plastične hirurgije, što do sada nije bilo slučaj – objašnjava pukovnik Marjanović.

Centar za dnevnu hirurgiju VMA namenjen je kraćim operacijama iz različitih specijalnosti koje ne traju duže od nekoliko sati, a posle kojih pacijenti ne zahtevaju postoperativnu negu, već se nakon dijagnostike i operativnog lečenja istog dana otpuštaju na kućno lečenje.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *