Poslanici Vujičić i Terzić za „Paralelu“: Ekonomski jaka Srbija čuva srpski narod na Kosovu i Metohiji

Narodni poslanici u Narodnoj Skupštini Republike Srbije Danijela Vujičić iz Kosovske Mitrovice i Miloš Terzić iz Beograda ocenili su da država Srbija brine o svakom pojedincu na Kosovu i Metohiji (KiM) i da je prioritet politike koja se vodi prema južnoj srpkoj pokrajini ostanak i opstanak Srba na tom prostoru. Smatraju da je kompromis jedino rešenje do koga se mora doći dijalogom i da se priznavanje KiM kao nezavisne države od strane Srbije nikada neće desiti.

Sagovornici  emisije Paralela, medijske mreže Info24, su ocenili da je za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine važna potpuna primena Briselskog sporazuma i posebno tačke koja se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština, kao i primena Vašingtonskog sporazuma. Naveli su da je srpska strana ispunila sve tačke Birselskog sporazuma, a albanska nijednu i istakli da su Srbi i dalje nebezbedni na Kosovu i Metohiji.

Danijela Vujičić je rekla da država stalno brine o srpkom narodu na Kosovu i Metohiji i podsetila da je Vlada Srbije na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića  donela odluku da se za KiM izdvoji četiri milijarde dinara za kapitalne investicije, kao što je izgradnja Kliničko bolničkog centra u Gračanici, renoviranje Kliničko bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici, i brojne druge infrastrukturne projekte i da taj finansijski paket uključuje i jednorkatnu pomoć građanima za suzbijanje posledica pandemije.

Vujičić je kazala da Republika Srbija daje svoj maksimum kako bi život srpskog naroda na KiM bio smislen ali da se i dalje ne osećaju sigurnije.

„Bez obzira na politiku našeg predsednika koja jeste mirnodopska i koja jeste za mir i bezbednost, što je nama u suštini najpotrebnije, ne zaboravimo činjenicu da mi imamo u Prištini i prištinske vlasti u privremenim institucijama koja svakoga dana zapaljivom retorikom  i antisrpskom retorikom izazivaju etnički motivisane sukobe. Pa smo imali pre nedelju dana napad na naše momke u Kosovskoj Mitrovici, na srpsku decu koja su u po bela dana na šetalištu napadnuta flašama od strane Albanaca, pa dva dana nakon toga prebijanje Luke Dimitrijevića, dečaka iz Gračanice koji se sa svojom devojkom i sestrom šetao Gračanicom. Upravo ta konstantna zapaljiva retorika, pogotovu novog premijera Aljbina Kurtija, unosi dodatni nemir. Mi kao srpska strana želimo mir, želimo bezbednost, želimo dijalog. Naravno, s druge strane imamo potpuno odsustvo svega onoga što bi donelo mir i sigurnost za nas na Kosovu i Metohiji“, izjavila je Vujičić.

Prema rečima poslanika Terzića politika predsednika Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke (SNS) jeste da se Srbi na KiM moraju osećati bezbednim. On je naglasio da je ključan ekonomski napredak Srbije jer ćemo tako širiti politički uticaj ne samo u regionu već i u Evropi i svetu i time biti u poziciji da izborimo što više za naš narod na KiM.

„Prioritet naše politike je da Srbi ostanu i opstanu na tim prostorima. Koliko je Srbija ekonomski snažna, to će urpavo zavisiti od toga“, izajvio je Terzić.

I Vujičić i Terzić su u nekoliko navrata ponovili da tek od 2012. godine, od dolaska SNS-a na vlast u Srbiji, počinje da se otvoreno govori o rešavanju problema KiM.

„Nikada pre, nijedna vlada pre 2012. godine nije imala nacionalnu strategiju kada je u pitanju problem KiM. Nije postojao način kako će se taj problem rešavati, potpuno odsutvo države i institucija Republike Srbije na KiM, prosto jedna nebriga za naš narod na KiM. Sada, ekonomski jaka Srbija čuva srpski narod na KiM“, ispričala je poslanica Vujičić.

Prema rečima poslanika Terzića, Srbija je po prvi put Vašingtonskim sporazumom obavezala Prištinu da poštuje srpsko kulturno, versko i istorijsko nasleđe na KiM, naše spomenike, manastire, crkve rekavši da je KiM izvor naše državnosti i našeg identiteta.

Od 2012. godine država je preko Kancelarije za KiM realizovala 349 projekata ukupne vrednosti 100 miliona evra, a Nacionalnim palnom „Srbija 2025“ za naše sunarodnike na KiM predviđeno je 160 miliona evra, naveo je  Terzić.

Poslanica Vujičić je dodala da je od 2012. godine izgrađeno i rekonstruisano 2470 stanova i kuća za interno raseljena lica, povratnike, socijalno ugrožene porodice, 226 individualnih stanova, 39 zgrada.

„Zante, kada bi to neko narpavio pre 2012. godine, nikada. Nisu ni spominjali tu priču“, rekla je Vujičić.

Ona je istakla da je od velike važnosti što je na KiM oformljena Srpska lista „koja je državni projekat“ i da je predsednik Aleksandar Vučić „prepoznao da moramo da narpavimo političku partiju koja će biti nezaobilazna u donošenju odluka kada su u pitanju Srbi na Kim“.

Sagovornici su govorili i o istoriji problema koji Srbija ima sa KiM još od 1878. godine  kada je formirana Prizrenska liga i svih događaja tokom 20.  i 21. veka u kojima su Srbi na KiM stradali i prognani.

Optužili su bivšu vlast Demokratske stranke, Dragana Đilasa, Borisa Tadića i Vuka Jeremića za nebrigu o KiM i iseljavanje Srba rekavši da oni nisu ništa uradili i da su  „posmatrali etničko čišćenje i pogrom Srba na KiM“.

Odbacili su ocene da će zarad članstva u Evropskoj uniji aktuelna vlast u Srbiji morati da pizna nezavisnost KiM.

 „Priznanje Kosova od strane Srbije se nikada neće desiti i to ne dolazi u obzir…Mi smo država, a oni to nikada neće biti“, poručio je Terzić.

Poslanica Vujičić je upozorila da  kompromisno rešenje neće biti lako ni za jednu ni za drugu stranu i da je dijalog poslednja nada da se ostvare osnovna ljdudska prava,  na bezbednost, privatnu sovjinu, pravo na rad.

Istakla je da je politika predsednika Aleksandra Vučića prema KiM „jedna najispravnija putanja“.

„Sve ono što radi za naš narod na KiM nisu prazne priče, ne bavi se populizmom i manipulacijama kao što su radili naši prethodnici pre 2012. godine“, zaključila je poslanica SNS-a Danijela Vujičić.

Vujičić i Terzić su izajvili da je aktuelni saziv Skupštine Srbije do danas usvojio 50 zakona i drugih akata ocenivši to ambicioznim i dobrim.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *