POPOVIĆ NA PREDSTAVLjANjU NAJMODERNIJEG RUSKOG BORBENOG AVIONA SUHOJ „ŠAH-MAT“

Ministar u Vladi Srbije i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović posetio je međunarodni moskovski avio-kosmički sajam MAKS 2021 i tom prilikom, kao prvi strani zvaničnik, učestvovao u predstavljanju najmodernijeg ruskog borbenog aviona Suhoj „Šah-mat“.

Reč je o jednomotornom borbenom avionu razvijenom u skladu sa niskouočljivim stelt tehnologijama, sposobnom da leti dva puta brže od zvuka i da nosi 7,4 tona raketa i avio-bombi.

Popović je ukazao da se radi o najsavremenijem borbenom avionu koji demonstrira snagu ruskog znanja, tehnološkog razvoja i sposobnosti za najsofisticiraniju proizvodnju kojom raspolažu ruski instituti i kompanije.

On je izrazio nadu da će u budućnosti i srpska vojska raspolagati ovim letelicama.

Ministru su predstavljena i najnovija dostignuća ruske civilne avijacije kao što su putnički avion za srednje distance MS-21-310, regionalni putnički avion Il-114-300, kao i najnovije verzije korporacijskih i državnih aviona Suhoj biznis džet.

Popović je razgovarao sa predstavnicima Vlade Ruske Federacije i ruske Državne korporacije Roskosmos o mogućnosti bliže saradnje Srbije i Rusije u razvoju novih tehnologija u oblasti avijacionih i kosmičkih tehnologija u kojima srpski inženjeri imaju značajno znanje i iskustvo.

„Budućnost avio industrije je u bespilotnim letelicama i primeni veštačke inteligencije u avijaciji. Ovo su oblasti gde srpski instituti mogu da daju značajan doprinos i gde mogu da, kroz stratešku saradnju sa ruskim institutima, osvoje nova znanja i tehnologije koje će doneti višestruku korist srpskoj industriji i društvu u budućnosti“, rekao je Popović.

On je naveo da bi saradnja srpskih i ruskih naučno-istraživačkih organizacija mogla da se odvija u proizvodnji delova, pribora, instrumenata, senzora, kao i u primeni informacionih tehnologija i veštačke inteligencije u avio-kosmičkoj industriji.

Međunarodni avio-kosmički sajam MAKS 2021 održava se u gradu Žukovski koji se nalazi nedaleko od Moskve.

Ogranizatori ove manifestacije su rusko Ministarstvo odbrane i Državna korporacija Rosteh. Jučerašnjem otvaranju sajma MAKS 2021 prisustvovalo je najviše rusko državno rukovodstvo na čelu sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

süperbetin giriş - Dumanbet -

Dinamobet