Popović i Pikap o jačanju centara za socijalni rad u cilju podrške žrtvama nasilja

Ministarka pravde Maja Popović sastala se sa stalnom predstavnicom Programa UN za razvoj (UNDP) u Srbiji Fransin Pikap i razgovarala o zajedničkim projektima kao što je “Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama u Srbiji II” i produbljivanju saradnje, imajući u vidu odlične rezultate postignute posebno u borbi protiv rodno zasnovanog i porodičnog nasilja.

Ministarka je ukazala da je potrebno dodatno jačati kapacitete centara za sociljalni rad, što bi, kako je ocenila, doprinelo osnaživanju žena i njihovoj jačoj zaštiti, a samim tim i njihovom lakšem odlučivanju da se upuste u sudski proces nakon pretrpljenog porodičnog nasilja.

Ekonomska nezavisnost najbolji je način da se pomogne ženama žrtvama nasilja, složile su se Popović i Pikap, a ministarka je dodala da je upravo taj aspekt osnaživanja žrtava, kao i njihova zaštita objektivni razlog zbog koga se 80 odsto žena ne pridružuje krivičnom gonjenju.

Pikap je poručila da Ministarstvo može da računa na svaku vrstu pomoći uključujući i onu u sferi digitalizacije, posebno u oblasti nasilja u porodici, što bi kako je navela doprinelo praćenju slučajeva i preciznoj statistici, ali i još čvršćem povezivanju svih institucija uključenih u borbu protiv rodnog i porodičnog nasilja.

Na sastanku Popović i Pikap su izrazile zadovoljstvo rezultatima kampanje “Tiče me se“, pokrenute u cilju stvaranja društva koje ne toleriše i ne zatvara oči pred nasiljem, a bilo je reči i o zajedničkom nastupu u medijima kako bi se, između ostalog, promovisali i rezultati i važni zadaci koje je Ministarstvo postiglo – značajno je unapređena krivično pravna zaštita žena i uvođenjem četiri nova krivična dela u kazneni sistem – proganjanje, polno uznemiravanje, sakaćenje polnog organa i zabrana prinudnog braka.

Stalna predstavnica Programa za razvoj UN u Srbiji podsetila je da UNDP nije donator već partner Vladi Srbije u implemetnaciji reformi – “Svoj rad želimo i prilagođavamo vašim ciljevima i onome što želite da postignete“, dodala je ona.

Pikap je u ime UNDP ponudila pomoć i u organizovanju regionalnih sastanaka resornih ministarstava, ali i pravosdunih institucija koje će doprineti procesuiranju ratnih zločina koji, kako je naglasila, predstavljaju regionalno pitanje.

Događaju su prisustvovali i šef Kabineta ministra pravde Marijana Savić Simić i savetnik u Kabinetu Branko Ilić.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *