Ponovo nasilni protesti na ulicama prestonice, kamenicama, bakljama i petardama na Skupštinu i policiju

I večeras protest ispred Skupštine Srbije, uprkos kritičnoj epidemiološkoj situaciji i merama zabrane javnog okupljanja više od 10 ljudi.Grupa demonstranata bacala kamenice, baklje i petarde ka vratima Skupštine. Pokušali su da uđu u Skupštinu, ali ih je policija potisla. Tokom nereda, povredjeno je više policajaca i demonstranata.

Grupa demonstranata isprovocirala je incidente ispred Skupštine, bacajući baklje, petarde i kamenice ka vratima Skupštine, a čuli su se i topovski udari. Jedna grupa pokušala je da uđe u Skupštinu, oni su oborili zaštitnu ogradu i flašama gađala obezbeđenje u civilu. Uputili su se ka ulazu u Skupštinu, ali ih je policija potisla sa stepeništa. U nekoliko navrata ponovo su letele baklje ka stepeništu Skupštine.Deo građana udaljio se sa platoa ispred Skupštine, uz poruku da ne žele da učestvuju u nemirima.

Oko 23.10, nakon što su više od jednog sata mirno sedeli ispred Skupstine Srbije, tik do kordona policije, demostranti su počeli ponovo da bacaju baklje, petarde i flaše na snage reda.Tom prilikom povređen je jedan policiajac koji je pogođen kamenom u nogu, a policija je krenula u akciju 10 minuta kasnije.Demonstranti su najpre potisnuti sa stepenica Skupstine na plato ispred skupštinskog zdanja bez upotrebe sile, ali je iz Kosovske ulice došla još jedna jedinica žandarmerije koja je potisnula demonstrante uz Bulevar Kralja Aleksandra i napravila kordon na raskrsnici sa ulicom Kneza Miloša.Jedna grupa demonstranata je otišla ka Trgu Nikole Pašića, a druga u Pionirski park i prema ulici Kralja Milana.

Žandarmerija je oko 23.50 počela da baca suzavac na demonstrante, ka grupi koja je u Bulevaru kralja Aleksandra, i koja se ne smiruje.Nakon kraće pauze i privremenog potiskivanja demonstranata dublje u Bulevar, ta grupa je ponovo počela da napada policiju kamenicama.Na to je policija odgovorila suzavcem. Demonstranti su u Bulevaru zapalili kontejnere, čiji se dim širi čitavom ulicom.

Mirno okupljanje građana počelo je oko 19.00 ispred Narodne Skupštine u Beogradu.Pred skupštinu,  gde se već nalazile više desetina desničara, stigli su i pripadnici levičarskih organizacija, a saobraćaj ispred parlamenta je blokiran oko 19.30. Medju njima je došlo do verbalnog incidenta.

MUP je saopštio da je jedan muškarac uhapšen zbog sumnje da je večeras na protestu nakon svađe, nožem zadao ubod u predelu desne noge 32-godišnjem muškarcu.Ispred Skupštine Srbije okupila se i ekipa koja podržava predsednika zabranjenog ultradesničarskog pokreta „Obraz“ Mladena Obradovića.Više puta je došlo do manjih verbalnih sukoba sukobljenih frakcija, uglavnom levičara i desničara.

Demonstranti u Novom Sadu blokirali su regionalni put Zrenjanin – Novi Sad i uputili su se ka samom autoputu Novi Sad – Beograd, ali ih je pre blokade autoputa zaustavila policija. Na ovom protestu učestvuje i potpredsednica Đilasovog SSP-a Marinika Tepić koja preko društvenih mreža poziva ljude da joj se pridruže u haosu koji se pravi tokom demonstracija i reskiraju sopsteno zdravlje zbog teške situacije sa korona virusom.

INFO 24 / Tanjug / RTS / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *