Pomoć izbeglim i raseljenim licima u Zemunu

Zahvaljujući realizaciji projekta pružanja pomoći za ekonomsko osnaživanje izbeglih lica kroz dohodovne aktivnosti koje realizuje Komesarijat za izbeglice i Povereništvo za zbrinjavanje izbeglih, prognanih i raseljenih lica GO Zemun, tokom 2019. sedam korisnika dobilo pomoć u opremi i mašinama. 

Tim povodom, predstavnici Povereništva obišli su Milana Kordu iz Knina koji je zahvaljujući novom motokultivatoru sa prikolicom u mogućnosti da obrađuje svoj plac u Busijama i dovozi stočnu hranu, kao i Sašu Tošića iz Zadra koji je dobio opremu za pranje tepiha i sada je u prilici da pruža bolju uslugu u svom tepih servisu u Bačkoj ulici.

Ovaj projekat se sprovodi u skladu sa Lokalnim akcionim planom za unapređenje položaja izbeglih, interno raseljenih lica i povratnika opštine Zemun. Pomoć koju smo obezbedili omogućiće našim sugrađanima da žive od svog rada. Zahvaljujući uspešnoj realizaciji projekata koji se finansiraju iz fondova Evropske unije, ali i novim projektima koje sprovodimo sa Komesarijatom za izbeglice i migracije, i u narednom periodu ćemo raditi na obezbeđivanju građevinskog materijala i finansijskom osnaživanju ove kategorije stanovništva – rekao je zamenik predsednika opštine Zemun i predsednik Saveta za migracije Damir Kovačević.

Projektom pružanja pomoći za ekonomsko osnaživanje izbeglih lica kroz dohodovne aktivnosti na teritoriji Zemuna, do sada je dodeljeno 42 paketa pomoći od 200 hiljada dinara po porodici.

Predstavnici Povereništva za zbrinjavanje izbeglih, prognanih i raseljenih lica obišli su i Željka Popovića, prognanog sa porodicom iz Knina 1995. godine, i Naku Ševo, izbeglu sa porodicom iz Benkovca, koji su zahvaljujući učešću u Regionalnom stambenom programu Republike Srbije nedavno dobili građevinski materijal da završe gradnju svojih novih kuća u Zemun Polju i Altini. Program pomoći realizovan je u okviru procesa regionalne saradnje u pronalaženju trajnih rešenja za probleme izbeglih lica, koje sprovode Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije, JUP Istraživanje i razvoj d.o.o. i Gradska opština Zemun. Na taj način je u okviru „potprojekta 2” trajno zbrinuto 11 korisnika kojima je bio potreban građevinski materijal da dovrše svoje stambene objekte. S obzirom na to da su potrebe na terenu prevazilazile okvire predviđene pomoći, u okviru „potprojekta 7” obezbeđena su sredstva od 40.836 evra u dinarskoj protivvrednosti, čime je zbrinuto i dodatnih pet korisnika koji završavaju svoje domove na teritoriji opštine Zemun. Njima je građevinski materijal isporučen tokom januara 2020. godine i sada su u fazi izgradnje.

Naš osnovni zadatak jeste da kontinuirano pružamo podršku porodicama izbeglih i interno raseljenih lica kako bi se što bolje integrisali u društvo. I ovog puta pokazali smo spremnost da pružimo pomoć i u saradnji sa državnim organima i međunarodnim donatorima učestvujemo u projektima čiji rezultati su transparentni – istakao je Damir Kovačević.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja (RSP) je zajednički višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za oko 27 hiljada najugroženijih izbegličkih porodica, odnosno za oko 74 hiljade ljudi u regionu. Od tog broja 16.780 porodica je u Srbiji, tačnije oko 45 hiljada ljudi.

Regionalni stambeni program Republike Srbije sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske. Za realizaciju projekta u Zemunu izdvojena je 81 hiljada evra u dinarskoj protivvrednosti.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *