Položeni venci povodom Dana prisajedinjenja Vojvodine Кraljevini Srbiji

Povodom 25. novembra 1918. godine – dana kada je Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje donela odluku o prisajedinjenju Vojvodine Кraljevini Srbiji, danas su položeni venci na spomen-ploču u centru Novog Sada.

Vence su položili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, zajedno sa predstavnicima Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. i Bunjevačkog nacionalnog saveta.

To je istorijska odluka koja je opredelila sudbinu naših predaka, ali i budućih generacija. Ostajemo na istom putu koji je tada zacrtan, na putu borbe za slobodu, istinu i za mir. Prisajedinjenjem je Vojvodina dobila priliku da se razvija kao demokratska zajednica, u kojoj svako može da priča na svom jeziku i ispoveda svoju veru. U radu Velike narodne skupštine učestvovali su delegati iz svih krajeva, ali smo tada po prvi put imali žene kao predstavnice građana, njih sedam, što je tada bilo nezamislivo za Evropu. Na nama je da čuvamo raznolikost u Vojvodini, da se dobro razumemo iako ne govorimo istim jezicima. Da pokažemo da ovde Evropa živi oduvek, i da mi vrednosti koje ona promoviše živimo kroz vekove – naglasio je gradonačelnik Vučević

Potpredsednik Bunjevačkog nacionalnog saveta Mirko Bajić naglasio je da su Bunjevci dali neprocenjiv doprinos da se prostori današnje Vojvodine prisajedine Кraljevini Srbiji.

Bunjevci poštuju i vole svoju matičnu državu Srbiju, a zahvalni smo što i država nas prihvata kao autohtonu nacionalnu manjinu sa svim pravima kao i većinski narod – rekao je Bajić.

Predsednik Udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. Goran Maksimović istakao je da je 25. novembar 1918. godine najznačajniji datum u savremenoj srpskoj istoriji i izrazio nadu da će taj datum postati veliki državni praznik, za šta je, kako je rekao, već pokrenuta procedura.

Povodom 101. godišnjice od prisajedinjenja Vojvodine Кraljevini Srbiji, danas će ulaz na izložbu “Od sna do jave” u Muzeju prisajedinjenja biti besplatan, a u Muzeju Vojvodine biće izvedena predstava “Velika narodna skupština u Novom Sadu 1918”. Takođe, Srpsko narodno pozorište organizuje Svečanu akademiju, pa će u programu pod naslovom “Prisajedinjenje – drugi vek”, koji će biti održan na sceni “Jovan Đorđević”, učestvovati Hor i Orkestar Opere SNP-a.

INFO 24 / foto: FB stranica Милош Вучевић

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *