Političarka Vjerica Radeta za „Profil“: Ko se u kolo hvata, u noge se uzda

Srpska političarka, potpredsednica Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerica Radeta govorila je u emisiji Profil medijske mreže Info24 o tome kako je biti žena u politici, pandemiji virusa korona, tribunalu u Hagu, privtanom životu , lideru SRS Vojislavu Šešelju i drugim temama.

Vjerica Radeta je bila i jeste jedino članica Srpske radikalne stranke (SRS) i politiku doživljava kao ozbiljan posao. Navela je da u politici ne postoji radno vreme i da je to posao koji se voli ili zavoli i od kojeg bi narod trebalo da ima koristi bez obzira da li ste vlast ili opozicija.

„Politika jeste posao, ozbiljan posao i žao mi je što se politikom bave i neki manje ozbiljni ljudi pa se zbog toga u javnosti stiče pogrešan utisak o političarima mada, naravno, ima ih svakakvih, ali politika je posao koji zahteva zaista celog čoveka“, izjavila je Radeta.

Ne vidi razliku između žena i muškaraca u politici već u tome ko dobro ili loše obavlja taj posao.

 „Ja nijedan posao ne delim na muške i ženske poslove. Ko se u kolo hvata, u noge se uzda. Ako ste ušli u politiku, onda ste ili dobar ili loš političar, ako se bavite novinarstvom ili ste dobar ili loš novinar, lekar, sudija, mašinbravar, trgovac bilo koje zanimanje da je u pitanju. Dakle, ako hoćete da radite ozbiljno taj posao onda nema nikakve veze ni kojeg ste roda ni koliko imate godina“, poručila je Radeta.

Prema njenim rečima, do sada nije imala neprijatna iskustva  kao žena političarka.

„Nikada nisam doživela nijednu neprijatnost zato što sam žena u politici. Svoj lični integritet sam oduvek znala da čuvam i o tome sam uvek vodila računa, a u profesionalnom smislu takođe nikada zaista nisam imala nijedan problem ali nemam problem da čujem neku primedbu, neku oštriju reč, ja volim to da kažem ako se bavite ovim poslom onda morate biti spremni da zadajete udarce ali i da primate udarce“, ispričala je Radeta.

Govoreći o pandemiji Kovida-19, Radeta je poručila da svako odgovoran treba da se vakciniše. Smatra da je trebalo oštrije nastupati i kažnjavati sve koji krše protivepidemijske mere i pohvalila državu što je obezbedila dovoljan broj različitih cepiva.

„Uradili su odličan posao sa obezbeđivanjem vakcina ali s druge strane pustili su da se održavaju besmisleni veliki skupovi na očigled naroda…nažalost svi trpimo zbog toga“, izajvila je Radeta.

Podsetila je da je SRS predlagala da se ugostitelji i zanatlije za sve mesece koje nisu radili zbog pandemije virusa korona oslobode plaćanja zakupa lokala koji su u vlasništvu loklane samourpave i da će to kako saznaje za maj mesec biti primenjeno u Beogradu.

Potpredsednica SRS Vjerica Radeta nazvala je besmislenim optužbe za nepošptovanje suda u Hagu  tokom procesa protiv predsednika te stranke Vojislava Šešelja.

„Ja znam da ni ja ni bilo ko iz tima koji je pomagao pripremu odbrane Vojsilavu Šešelju nije napravio ni najmanji prekršaj a kamo li krivično delo u tom našem poslu. Takođe, znam i to zna cela Srbija da je Vojislav Šešelj tamo uništio taj Haški tribunal i da je zbog Vojislava Šešelja Hag najomraženije ime, najomraženija institucija u Srbiji“, istakla je Radeta.

Veruje da predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće sebi dozvoliti da kako se izrazila „stane u red izdajnika“ poput prethodne vlasti i nju i  funkcionera SRS Petra Jojića izruči Hagu.

„Osim toga, Jojić i ja imamo pravosnažno rešenje Višeg suda u Beogradu gde je utvrđeno da ne postoji pravni osnov u skaldu sa Zakonom o saradnji sa Haškim tribunalom  da mi budemo tamo izručeni. I verujem kome god je stalo imalo do prava i Ustava da to nikada neće prekršiti, kao što verujem da postoje neki koji plediraju da dođu na vlast, uverena sam neće nikada, koji bi to vrlo rado uradili“, rekla je Radeta.

Navela je da se SRS sprema za predstojeće izbore i da se radi na reorganizaciji stranke. Trenutno, stranački aktivisti i funkcioneri učestvuju u akciji prikupljanja potpisa građana protiv zakona o gej brakovima.

U emisiji Profil otkrila je i kako je sarađivati sa liderom partije Vojsilavom Šešeljem.

Istakla je da je saradnja sa Vojislavom Šešeljem svakodnevno veliko iskustvo i da je on njen višedecenijski prijatelj i da se poznaju još sa Pravnog fakulteta.

„Šešelj je po mom mišljenju najveći živi Srbin“, kazala je Radeta

Iz privatnog života je izdvojila da voli da peva iako nema sluha i da je veseljak, kao i da rado naručuje pesmu Oj Krševcu, Lazarevo carstvo.

Voli srpske običaje za Božić i Vaskrs i uživa u dekoraciji tokom tih praznika.

„Ceo petak sam provela da šaram i sređujem jaja i to mi predstavlja istinsko zadovoljstvo“, kazala je Radeta.

Vjerica Radeta rođena je 15. oktobra 1955. godine u Livnu. Završila je pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu. Obavljala je funkcije načelnika i sekretara u Opštini Zemun i zamenika ministra pravde. Birana je tri puta za narodnog poslanika sa liste Srpske radikalne stranke.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

süperbetin giriş - Dumanbet -

Dinamobet