Polaganje kamena temeljca u pravoslavnoj Eparhiji kruševačkoj

Juče je na brdu Bagdala, iznad Kruševca, na praznik Svetog Stefana Dečanskog – Mratindan velikom svečanošću započela izgradnja vrlo značajnog pravoslavnog hrama, koji će imati saborni karakter za Eparhiju kruševačku.

Čin je obavljen juče, 24. Novembra uz prisustvo Bratislava Gašića, direktora BIA, rukovodstva grada Kruševca i brojnih gostiju.

Episkop kruševački gospodin Dr David Perović osveštao je i postavio kamen temeljac i Povelju u temelje novog hrama. Ovaj hram biće posvećen Svetom Arhangelu Mihailu i ostalim nebeskim silama bestelesnim. Po uzoru na manastir Svetih Arhangela kod Prizrena Perović je održao prigodnu besedu.

Ovo je godina velikih jubileja, 800 godina autokefalnosti Srpske Pravoslavne Crkve i 630 godina od Kosovskog boja.

Eparhija kruševačka je pozvala verni narod grada Kruševca i okoline, kao i sve ljude dobre volje, da svojim prisustvom i molitvenim učešćem uveličaju svečani čin osvećenja i polaganja kamena temeljca i Povelje u temelje novog Sabornog hrama na Bagdali, koji će biti posvećen svetom Arhangelu Mihailu i ostalim nebeskim silama bestelesnim.

Saborni hram na Bagdali gradiće se prilozima vernog naroda iz zemlje i rasejanja, a pored njega postoje i crkve Svetog Jovana i otonde posvećene Svetom Đorđu i Svetom Dimitriju

Pripremni radovi za polaganje kamena temeljca za ovaj kapitalni objekat Eparhije kruševačke poćeli su u ponedeljak, 18. novembra, a radove izvodi kruševačka kompanija “Tehnogradnja”, već uveliko dokazana u izgradnji pravoslavnih crkava.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *