Pokrenut predistražni postupak nakon eksplozije u zgradi u Krčagovu

Dva dana nakon ekslpozije u jednoj stambenoj zgradi u užičkom naselju Krčagovo, čiji uzrok je, najverovatnije, bio prirodni gas, pokrenut je predistražni postupak, a danas je mesto eksplozije posetila gradonačelnica Užica, dr Jelena Raković Radivojević. U ovoj nesreći su povređena četiri stanara, od kojih je jedna žena, zbog težih opekotina, prevezena na lečenje u Beograd, dok su ostali otpušteni kući, nakon ukazane pomoći u užičkoj bolnici.

Zgrada u Ulici Miloša Obrenovića na broju tri, u kojoj se dogodila eksplozija, nije priključena na gasovodnu mrežu, ali gas se osećao iz kanalizacionih otvora u stanovima i šahti ispred nje. Stanari tvrde da su to, još pre mesec  ipo dana, prijavili preduzeću „Užice-gas“ i gradskim inspekcijama, ali da problem nije rešen. Pre dva dana, tačnije u nedelju, oko 18 časova, došlo je do eksplozije, pri čemu su u potpunosti uništena dva stana, a na okolnim je velika materijalna šteta.

Osnovno javno tužilaštvo u Užicu je pokrenulo predistražni postupak,  kako bi se utvrdile okolnosti pod kojima se dogodila eksplozija u stanu zgrade u užičkom naselju Krčagovo, a čiji uzrok je, najverovatnije, bio prirodni gas.

“Kada nam policija dostavi izveštaj sa detaljnim informacijama o eksploziji, tužilaštvo će odlučiti kako će dalje postupiti“, rečeno je Danasu u užičkom tužilaštvu, uz objašnjenje da se „čeka i veštačenje o koncentraciji prirodnog gasa u vodi u kanalizacionim cevima u toj zgradi, koga ne bi smelo da bude“.

Zbog sigurnosti, a na insistiranje vatrogasne službe i čelnika grada, preduzeće „Užice-gas“ je od subote uveče, nakon eksplozije, do juče  do 13 časova, obustavio isporuku gasa potrošačima u delu naselja Krčagovo. Milan Sekulić, direktor „Užice-gasa“, rekao  je za Danas da predstavnici tog preduzeća i dalje pokušavaju da lociraju problem na gasovodnoj mreži.

“Skoro svi sada imaju gas. Problem nismo otklonili, već smo deo mreže izdelili na delove i stavljali ventile, kako bi neki krakovi mreže, koje smo proverili, mogli da isporučuju gas. Nadamo se da ćemo otkloniti problem“, kazao je za Danas Sekulić.

Danas je gradonačelnica Užica, dr  Jelena Raković Radivojević,  obišla  radove na sanaciji dva oštećena stana u zgradi u Miloša Obrenovića, čije radove inače izvode radnici Bioktoša i Stana.

„Sada je najvažnije i najbitnije da je žena, koja je povređena i koja se nalazi u bolnici u Beogradu, sada stabilno  i želimo joj da što pre izađe iz bolnice. Ovo što se desilo , više se ne sme ponoviti u gradu Užicu. Bezbednost građana Užica svakog trenutka mora biti na prvom mestu. Ni jednog trenutka niko od naših građana ne sme biti ugrožen. Inspekori MUP-a su bili na licu mesta u nedelju, uradili su uviđaj, izveštaj su predali tužilaštvu i to je krenulo dalje u poceduru.  Želim da Vam poručim da je gradsko rukovodstvo preduzelo, u ovom trenutko, sve što je u njihovoj nadležnosti”, naglasila je gradonačelnica Užica, dr Jelena Raković Radivojević.

Podsetimo, juče ujutru održan je sastanak predstavnika grada Užica sa JKP “Bioktoš”, JP “Stan” i preduzećem “Užice gas” doo Užice, gde je dogovoreno da se moraju izvesti svi potrebni radovi, kako bi zgrada u Krčagovu, koja je oštećena usled eksplozije, što pre bila vraćena u prvobitno stanje.

INFO 24 / Nada Dželebdžić / Foto: INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *