Pokreni se za posao

Panel diskusija „Pokreni se za posao“, koju su organizovali Klub privrednika i Privredni savet opštine Gornji Milanovac,  održana je sinoć u Sali Doma kulture. Ovom prilikom govorili su   Jadranka Dostanić, zamenica predsednika opštine, Jovan Gligorijević, direktor kompanije Tetra Pak u Gornjem Milanovcu, Miroslav Radovanović, direktor kompanije Foka i Aleksandar Marković, direktor Metalca.

Više desetina milanovačkih srednjoškolaca, u pratnji svojih profesora, s pažnjom je pratilo izlaganje uspešnih privrednika koji su budućim studentima, ali i onima koji će se baviti zanatskim delatnostima, predočili mogućnosti zaposlenja nakon završene srednje škole, odnosno fakulteta, kao i čije se diplome najviše vrednuju i koji poslovi najbolje plaćaju.

„Pokreni se za posao“, Foto: GM PRESS

Interesovanje milanovačkih srednjoškolaca najviše je bilo usmereno na mogućnost zaposlenja i sticanja stručne prakse u jednom od preduzeća u kojima su predavači vlasnici ili direktori. Nakon što su izneli svoja bogata profesionalna iskustva, srednjoškolcima su pojedine stvari sada jasnije. Međutim, na ključno pitanje, da li je bolje studirati ono što se voli ili ono što realno treba tržištu, sva je prilika da će maturanti razmišljati do proleća.

Preduzetnici i lokalna samouprava sinoć su bili na zajedničkom zadatku, da mladima predoče važnost jasne vizije o tome čime žele da se bave u budućnosti i da li taj poziv ima perspektivu u vremenima koja dolaze.

Tokom sinoćne debate se moglo čuti da milanovačka privreda u ovom trenutku najviše oskudeva sa kadrovima tehničke struke, bilo inženjerima, tehničarima ili zanatlijama. S tim u vezi u firmama Kluba privrednika nedavno je sprovedena anketa koja kaže da njima u ovom trenutku nedostaje više od 200 radnika iz pomenute oblasti. Sa druge strane podaci govore da će ove školske godine iz klupa srednje Tehničke škole „Jovan Žujović“ izaći manje od 100 maturanata, IV i III stepena stručnosti.

Jovan Gligorijević, direktor kompanije Tetrapak u Gornjem Milanovcu, Foto: GM PRESS

Opširnije u ovom događaju možete pogledati u Centralnoj emisiji „DAN“, televizije Gornji Milanovac PLUS, koja se emituje večera u terminima od 18.30 i 22 sata.

Mirjana Milićević / INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *